Ako zlé zážitky z detstva vplývajú na úmrtnosť

Za horším zdravím v pokročilom veku sa môžu skrývať traumatické zážitky z detstva. Kanadský výskum prichádza s ambicióznym tvrdením, podľa ktorého naše fyzické a psychické ťažkosti pramenia aj z dávnej minulosti.

07.08.2022 06:00
debata

Kanadská štúdia vypátrala, že za zlým duševným a telesným zdravím seniorov sa skrýva zneužívanie v detstve, píše usnews.com. Výskum publikoval časopis Aging and Health Research a zistil, že ľudia, ktorých v detstve fyzicky týrali, mali v neskoršom veku života až dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku duševných porúch. Konkrétne ide o afektívne poruchy, ktoré súvisia so stabilitou nálady.

Do tejto kategórie patria depresie, pre ktoré je typická strata záujmov, motivácie, smútok a úzkosti, ktoré sa prejavujú nárazovým alebo pretrvávajúcim strachom. Výskum však zachádza ešte ďalej a tvrdí, že traumatizujúce detstvo má vplyv aj na zvýšenú fyzickú chorobnosť. Seniori, ktorí sa trápili v detstve mali častejšie cukrovku, rakovinu, migrény, artritídu a srdcové choroby.

orechy, šalát, zelenina Čítajte viac Čo treba jesť, aby srdce nevypovedalo službu?

Trauma vplýva na kondíciu

Vedúca výskumu Anna Buhrmannová je presvedčená, že zlé zaobchádzanie v detstve ovplyvňuje ľudí aj v ich ďalekej budúcnosti. „Žiaľ, naše zistenia naznačujú, že traumatický zážitok z fyzického zneužívania v detstve môže ovplyvniť fyzické a duševné zdravie aj o mnoho desaťročí neskôr,“ hovorí pre spomínaný portál pre seniorov.

Výskum skúmal dospelých ľudí nad 60 rokov a porovnal štyri stovky seniorov, ktorých v minulosti zneužívali s ďalšími až 4700 rovesníkmi, ktorí našťastie takéto problémy nemali. Ukázalo sa, že aj napriek iným faktorom – fajčenie, alkohol, vzdelanie a príjem – mali seniori, ktorých zneužívali v detstve omnoho viac zdravotných problémov.

Vedie k rôznym závislostiam

Vedci vysvetľujú, že za pošramoteným zdravím môže stáť traumatický zážitok z minulosti, ktorý sa časom pretaví do takzvanej post-traumatickej poruchy. Ide o nenápadné ochorenie, pri ktorom nič nenasvedčuje tomu, že majú vážne problémy. Objavuje sa aj dávno po negatívnom zážitku či udalosti a ľudia, ktorých sa dotkne si to často ani neuvedomujú.

Post-traumatická stresová porucha narúša všetky oblasti života. Ničí emocionálny život, sústredenie, schopnosť radovať sa zo života, kvalitne spať. Sekundárne môže vyvolať závislosti od alkoholu, cigariet a iných návykových látok. Duševná nepohoda sa odráža aj v nedostatočnej starostlivosti o telo, ktorá vrcholí nadváhou, obezitou a cukrovkou.

senior dôchodca otázka Čítajte viac Šokujúci výskum: Ako zistíme, či umrieme do 10 rokov?

Pomáha aj terapia

Vedci veria, že jedným zo spôsobom ako poraziť túto chorobu je kognitívno-behaviorálna terapia, ktorá sa osvedčila aj pri liečbe úzkostných a depresívnych porúch u zneužívaných ľudí. Odborníci dodávajú, že štúdia nevedela určiť mechanizmus vplyvu zneužívania v detstve na celkový zdravotný stav ľudí v neskorej dospelosti. Prikláňajú sa viac k teórií, že zneužívanie mení biológiu človeka a aj to ako sa vyrovnáva so stresom.

Depresia a úzkosti sa nediagnostikujú ľahko

Často sa skrývajú za rôznymi zdravotnými problémami, bolesťami a nepohodou. Ide v podstate o dve rozdielne poruchy. Prvá z nich odstaví človeka od fungovania aj na niekoľko týždňov či mesiacov a je často príčinou vzniku invalidity. Prejavuje sa nadmerne smutnou náladou, nechuťou do života, plačlivosťou, nezáujmom a výraznou stratou energie. Ak sa niektoré typické príznaky depresie objavujú počas dvoch týždňov, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o túto diagnózu.

dôchodcovia, seniori, dovolenka, relax, oddych, bazén Čítajte viac Ako sa vyhnúť priberaniu počas dovolenky? Poznáme odpoveď!

Druhá spomínaná porucha sa prejavuje strachom z neznámych, známych vecí, budúcností. Dokáže paralyzovať a vyradiť človeka na dlhý čas. V krajnom prípade prechádza do panických atakov, ktoré sa podobajú infarktu. Pokiaľ na sebe alebo svojich blízkych pozorujete tieto príznaky, netreba ich pripisovať starnutiu, ale navštíviť lekára. Objaviť sa totiž môžu aj u starých ľudí, ktorí s týmito chorobami nemali nikdy problém.

Video
Najmladšia víťazka súťaže MasterChef na svete uvarí tekvicový prívarok, s ktorým vyhrala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #kondícia #duševné poruchy #závislosti