Letné vitamínové bomby? Broskyňa, melón aj kukurica. Čo z nich je symbolom nesmrteľnosti?

Melón, broskyne, ale aj kukurica k letu jednoducho patria. Prečo ich konzumovať? Čo obsahuje vzácne minerály či antistresových látok?

13.08.2022 08:00
melon, ovocie, leto Foto:
Ilustračné foto.
debata

Melóny ľudia pestujú už viac ako 4000 rokov. Bol dovezený z ďalekej Ázie do Talianska. Dnes je rozšírený po celom svete. V Turecku a Grécku sa stal dokonca národným ovocím. Jeho názov pochádza z gréckeho slova melopepon, čo znamená "veľké jablko“.

Radíme ich do dvoch skupín: vodové s červenou dužinou a cukrové s bielou, žltou alebo oranžovou dužinou.

  • Oficiálny názov vodového melónu je dyňa červená, ktorá obsahuje množstvo vitamínov. Obsahuje 90 až 95 % vody a iba okolo 3 až 5 % cukru. Je nízkokalorický. Odporúča sa konzumovať najmä v horúcich letných mesiacoch, pretože má schopnosť vracať do tela minerály, ktoré stratíme nadmerným potením. Je zdrojom vitamínu C, betakaroténu, železa, mangánu, horčíka, draslíka a antioxidantov. „Je bohatý aj na vlákninu, ktorá pozitívne pôsobí pri činnosti čriev. V melónoch bol objavený cenný lykopén a to vo vyššom množstve ako v surových paradajkách,“ tvrdí Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia.
  • Pre vysoký obsah vody sa melóny odporúčajú konzumovať na celkové prečistenie obličiek a močových ciest.
  • Z melónu si vieme pripraviť rôzne nápoje – sú jednoduché na prípravu Nezabudnite však aj na bylinky, ako je mäta, medovka alebo citrónová tráva, ktorá každému drinku dodá skvelú chuť.

Broskyne majú šťavnatú sladkú chuť, vôňu a zamatovú jemnosť

Foto: SHUTTERSTOCK
broskyne

Broskyňa pochádza z Číny a jej obyvatelia ju považovali za symbol nesmrteľnosti. V súčasnosti je najrozšírenejšia v Európe. Najväčší pestovatelia sú v Stredomorí. Vo svete sú známe pestovateľské oblasti ako južná Afrika, Nový Zéland a USA. Na Slovensku sa broskyne udomácnili v 16. storočí.

  • Tento druh ovocia patrí medzi najobľúbenejšie, ktoré sa pestuje na celom svete v mierne teplých klimatických pásmach.
  • Broskyne sú ovocie s jemnými chĺpkami na povrchu. môžu mať rôznu farbu jedlej šupky, od žltej, cez oranžovú, až po tmavo červenú. Sfarbenie záleží od intenzity slnečného žiarenia. Dužina obsahuje veľké množstvo vody.
  • Majú lahodnú vôňu i chuť, sú plné šťavy, vitamínov, minerálov a rôznych iných látok, ktoré sú dôležité pre naše zdravie . V lete sa postarajú o osvieženie a sú vynikajúcou zdravou alternatívou nezdravých sladkostí.
  • Obsahuje veľké množstvo draslíka, vápnika, sodíka, železa, horčíka, zinku a niacínu, ktoré pozitívne vplývajú na duševnú pohodu človeka. Sú typickým „antistresovým ovocím“. "Vďaka vysokému podielu niacínu spolu s horčíkom, selénom a zinkom potláčajú vnútorný nepokoj, nervozitu a zlepšujú náladu, sú bohaté na vitamín C, A, B1 a B2, karotény a xantofyli, ktoré zlepšujú imunitný systém“, hovorí Zuzana Klinčáková.
  • Majú tiež nízky glykemický index, takže sú vhodné aj pre diabetikov.
  • Z broskýň si môžete pripraviť veľmi veľa dobrôt, samozrejme najlepšie je ich konzumovať čerstvé. Skvelé sú v ovocných šalátoch alebo zmrzlinových pohároch, dajú sa z nich pripraviť osviežujúce nápoje, smoothie, mrazené drene, kompóty či džemy. Môžu byť súčasťou rôznych koláčov, zákuskov a dezertov.

Kukurica: nízkokalorická a obsahuje mnoho vitamínov

Foto: SHUTTERSTOCK
kukurica

Kukurica siata (lat. Zea mays) je obilnina dorastajúca do výšky 1 až 3 metre a dozrieva najmä v neskorších letných mesiacoch.

  • Pochádza z Ameriky – podľa všetkého ako prví pestovali Indiáni v Mexiku už pred viac ako 5 000 rokmi, odkiaľ sa postupne dostala aj do ostatných oblastí sveta. U nás je známa najmä cukrová kukurica, ktorá sa pestuje na priamu konzumáciu, pukancová kukurica , ktorá sa využíva na výrobu pop-cornu alebo aj škrobnatá kukurica, ktorá je vhodná na výrobu múky.
  • Je bohatá na mnohé zdraviu prospešné živiny. Obsahuje vitamíny, ako napríklad vitamíny skupiny B, vitamín C či E. Z minerálov obsahuje draslík, horčík či fosfor. Svoju žltú farbu má kukurica vďaka obsahu farbív – karotenoidov, a to najmä luteín a zeaxantín, ktoré majú antioxidačné účinky a veľmi prospešne pôsobia na zdravie očí . „Je taktiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravú funkciu tráviaceho traktu. neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov“, tvrdia odborníci z Poradne zdravia.
  • V obchodoch je dostupná celoročne v mrazenej i konzervovanej forme a počas sezóny najmä čerstvá. Pri kúpe čerstvých klasov si treba vyberať pevne zabalené klasy so sýto zelenými šupkami. Čerstvé klasy je najlepšie skladovať neolúpané v chladničke a spotrebovať ich v priebehu niekoľkých dní.
  • ‍ Najčastejším spôsobom prípravy čerstvých klasov kukurice je grilovanie alebo varenie. Z konzervovanej či mrazenej kukurice je výborná aj polievka alebo omáčka, chutná príloha k jedlám, pridaná do šalátov, cestovín, rizota a pod.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

Video
Zdravý studený šalát

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #ovocie #zelenina #vitamíny #minerály #kukurica #broskyňa #melón