Čučoriedky sú chutné tmavomodré bobule, ktoré majú tmavočervenú voňavú dužinu a červenú šťavu. Už v dávnej minulosti boli používané na liečebné účely, zatiaľ čo ich sýto farebná šťava sa používala na farbenie rôznych materiálov.
A prečo by ich mali do svojho jedálnička zaradiť seniori? Obsahujú totiž množstvo zdraviu prospešných živín. Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či mangán. „Typické tmavé sfarbenie čučoriedok zabezpečujú antokyány, farbivá zo skupiny flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky“, hovorí MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Vďaka svojmu obsahu rôznych živín s antioxidačným účinkom patria čučoriedky k výborným potravinových zdrojov antioxidantov.
Čítajte aj Zdravé srdce, črevá či pankreas? Stačí jesť túto rastlinu...Čučoriedky taktiež obsahujú vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviaceho traktu. Neumyté je možné skladovať v chladničke, avšak len niekoľko dní. Umývať čučoriedky treba až tesne pred ich konzumáciou. Na dlhodobejšie skladovanie je potom vhodnejšie ich zmraziť alebo vysušiť.
Čučoriedky je možné jesť samostatne čerstvé alebo ako súčasť rôznych receptov, avšak tepelnou úpravou môže dochádzať k strate ich teplo citlivých živín. Sú napríklad výbornou prísadou do pečenia, do smoothies, vynikajúce sú aj pridané do ovsených vločiek alebo šalátov. Je z nich možné pripraviť i ovocnú omáčku. Taktiež je vhodné z nich vyrobiť chutný džem.
Síce nie sú chudobné na cukor, nemajú však nepriaznivé účinky na jeho hladinu v krvi, čo môže byť spôsobené vysokým obsahom antokyanínov, ktoré majú priaznivý vplyv na kontrolu cukru v krvi.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Čučoriedkové smoothie na Varecha.sk