Prevencia je dôležitá. Vďaka nej sa dožívame v zdraví vyššieho veku

Stravovanie, pohyb, životné prostredie a zdravotná starostlivosť. Ak sú na vyššej úrovni, život nám dopraje zopár rokov navyše. Ako môžeme ovplyvniť naše starnutie a žiť čo najdlhšie v čo najlepšom zdraví? Napríklad aj dbaním na prevenciu.

27.08.2022 08:00
seniori dôchodcovia dôchodca penzista Foto:
debata (1)

„Genetické faktory a vplyvy vonkajšieho prostredia sa dajú len ťažko ovplyvniť, no k najvýznamnejším ovplyvniteľným faktorom zdravého starnutia nesporne patrí správny životný štýl,“ uviedli odborníci z Úradu verejného zdravotníctva. Starnutie a choroby sú dve úplne odlišné skutočnosti a v nijakom prípade ich nemožno stotožňovať. "Starnutie je normálnym obdobím života. S pribúdaním rokov sa však zvyšuje chorobnosť.

U starých ľudí sú najčastejšie chronické choroby: srdcovo-cievne, ateroskleróza, vysoký krvný tlak, kŕčové žily, zhubné nádory, cukrovka, degeneratívne ochorenia kostí a kĺbov, ochorenia zmyslových orgánov, hluchota, šedý zákal, mozgové porážky, poruchy trávenia, nespavosť," uvádzajú odborníci z úradu verejného zdravotníctva.

Čo treba vedieť

Od júna sa na vyšetrenie k špecialistovi bez lístka (okrem výnimiek), nedostanú ani pacienti v seniorskom veku bez ohľadu na zdravotnú poisťovňu.

Práve preventívna prehliadka môže byť tiež príležitosťou získať výmenný lístok na vyšetrenie od svojho lekára prvého kontaktu.

Výmenný lístok pacient nepotrebuje iba v prípade:

  • ak ide na vyšetrenie ku gynekológovi, kožnému lekárovi, k psychiatrovi a k očnému lekárovi kvôli predpísaniu okuliarov,
  • ak ide na dohodnuté kontrolné vyšetrenie,
  • ak ide o ochranné ambulantné liečenie.

Azda nik nepochybuje o tom, že preventívne prehliadky sú cestou, ako si čo najdlhšie uchovať dobré zdravie a kondíciu. Včasné zachytenie prípadných problémov totiž znamená vysokú šancu na rýchlu liečbu a uzdravenie alebo zmiernenie priebehu ochorenia. Napriek týmto faktom a aj tomu, že sú zadarmo, chodí na ne minimum seniorov. „Možnosť absolvovať preventívnu prehliadku, ktorá je hradená zo zdravotného poistenia, využíva len pätina seniorov,“ hovorí Michaela Macháčová, všeobecná lekárka pre dospelých a zároveň viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

„Je to naozaj nízke číslo, aj vzhľadom na to, že mnoho ochorení, ktoré sa týkajú ľudí vo vyššom veku, spočiatku nebolí, ale dajú sa odhaliť práve na základe preventívnych vyšetrení,“ hovorí Vladimír Klement, lekár z Agapé Senior Park. „Napríklad neliečený vysoký krvný tlak alebo cukrovka môžu mať aj fatálne následky.“

S vyšším vekom prichádza aj mnoho diagnóz a seniori navštevujú lekárov pomerne často, napriek tomu chodia na preventívne prehliadky sporadicky. „Mnoho druhov rakoviny, cukrovka, problémy s vysokým krvným tlakom, ale aj choroby ako alzheimer alebo parkinson, diagnostikované dostatočne včas, majú šancu ak už nie na úplné vyliečenie, tak na spomalenie progresu choroby a na zachovanie vyššej kvality života na dlhší čas,“ dodal doktor Vladimír Klement.

Na akú preventívnu prehliadku máte nárok po 50+?

Všeobecný lekár – raz za 24 mesiacov (darca krvi raz za 12 mesiacov): preventívna prehliadka zahŕňa vyšetrenie celého tela (váha, výška, hmotnosť, pulz, krvný tlak), chemický rozbor moču, močový sediment, krvný obraz (vrátane trombocytov a kreatinínu), glykémiu, cholesterol, vyšetrenie prítomnosti krvi v stolici (test na okultné krvácanie), EKG srdca, ALT (vyšetrenie funkcie obličiek), ABI (vyšetrenie priechodnosti ciev v dolných končatinách)

Stomatológ – raz za 12 mesiacov: vyšetrenie stavu chrupu, ďasien a mäkkých tkanív ústnej dutiny

Gynekológ – ženy raz za 12 mesiacov: komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane palpačného vyšetrenia prsníkov, sonografia a RTG mamografia raz za dva roky

Urológ – muži, raz za tri roky: vyšetrenie prostaty

Gastroenterológ – muži 50+, ženy 40+ raz za 10 rokov: kolonoskopické vyšetrenie konečníka a hrubého čreva

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #zdravie #pohyb #životný štýl #seniorský vek