Zdravé srdce, črevá či pankreas? Stačí jesť túto rastlinu...

V našich končinách sa pomaly začína udomácňovať, aj keď sa obchodoch ešte neobjavuje bežne. Chutná listová zelenina - mangold.

19.08.2022 10:00
Gardener holding homegrown colorful mangold.... Foto:
debata (6)

Mangold je listová zelenina, ktorá je chuťou aj vzhľadom podobná špenátu. V obchodoch sa neobjavuje úplne bežne, čo je škoda. Je totiž veľmi lahodný a zdravý. Navyše má intenzívnejšiu chuť ako špenát. Jeho farebné stonky sa dajú využiť podobne ako obľúbený chren, je navyše nízkokalorický. Ak si chcete udržať zdravie aj vo vyššom veku, vo vašom jedálničku by rozhodne nemal chýbať. Pomáha zdraviu srdca, pankreasu a má pozitívny vplyv aj na trávenie, s ktorým majú ľudia v seniorskom veku často problém.

Mangold patrí medzi veľmi staré druhy rastlín. Dlho bola obľúbenou pochutinou v starom Ríme. Časom sa však jeho pestovanie presunulo zo severného Talianska do Európy. Postupom času sa dostal do úzadia, avšak v dnešnej dobe je opäť možné ho nájsť na pultoch obchodov.

Je príbuzný cvikle, ale známy je aj pod názvom repa zeleninová alebo listová cvikla. Je menej výdatný a oveľa citlivejší na chlad, preto nie je taký rozšírený ako špenát.

Farebné zdravie

Mangold má veľmi málo kalórií a minimum sacharidov, podobne ako väčšina listovej zeleniny, preto je ideálny počas chudnutia alebo do nízkosacharidového jedálnička. Je plný dôležitých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Vláknina má blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru. Rovnako viaže vodu a tiež tuky a toxíny, ktoré sa nám hromadia v organizme. Je schopná odstraňovať zápchu a iné tráviace ťažkosti.

• Je bohatý na množstvo antioxidantov, vrátane betakaroténu a flavonoidov, ktoré pomáhajú predchádzať riziku ochorenia srdca alebo rakoviny pľúc.

• Pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Obsahuje totiž vlákninu, ktorá pomáha správnemu fungovaniu črevného systému a jej dostatok hrá dôležitú rolu aj pri chudnutí.

• Je aj skvelým zdrojom vitamínu K, ktorý pomáha predchádzať poruchám zrážanlivosti krvi a má vplyv aj na zdravie kostí.

• Zvýšená konzumácia listovej zeleniny, kam patrí aj mangold, je prospešná pre správne fungovanie srdca a je dobrou prevenciou proti vysokému cholesterolu a vysokému tlaku.

• Obsahuje železo, jeho konzumácia sa odporúča pri chudokrvnosti. Urýchľuje trávenie a podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela. Je preto výborným pomocníkom pri detoxikácii.

• Je veľmi vhodný pre diabetikov aj preto, že dokáže regenerovať bunky pankreasu.

• Odstraňuje nervozitu a únavu, zlepšuje koncentráciu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #črevá #trávenie #srdce #pankreas #rastlina #listová zelenina #mangold