Pokračovanie článku: Zdravé srdce, črevá či pankreas? Stačí jesť túto rastlinu...

Mangold v kuchyni

V súčasnosti objavujeme nové druhy zeleniny a ovocia, pretože chceme zdravý a pestrý jedálniček a mangold sa čoraz viac objavuje na našich tanieroch. Dajú sa z neho vykúzliť chutné šaláty alebo iné druhy jedál, ktoré naše telo zásobia potrebným množstvom živín, vitamínov a minerálnych látok.

Mangold má veľmi jemnú chuť, ktorá nepôsobí rušivo ani v ovocných kombináciách. Jednoducho si ho pridajte do šalátu, alebo si z neho pripravte pesto, polievku ako zo špenátu, či smoothie. Každý, kto má rád špenát, si určite pochutí aj na mangolde. Ten má jemnejšiu chuť, a dokonca má v kuchyni bohatšie využitie. Okrem listov sa dajú spracovať aj stonky, a to všade tam, kde je možné použiť špargľu. Na rozdiel od možno fádneho jednofarebného špenátu, môžu mať stonky mangoldu bielu, žltú, alebo dokonca červenú farbu.

Niekoľko zásad na úpravu:

  1. do zeleninového šalátu používajte iba mladé listy mangoldu,
  2. tepelne upravený mangold chutí lepšie ako surový,
  3. z veľkého množstva je po tepelnej úprave malá kôpka,
  4. stonky potrebujú dlhší čas tepelnej úpravy než listy, preto je vhodné ich oddeliť a spracovať zvlášť.

Pestovať či nepestovať?

Veľkou výhodou tejto chutnej a zdraviu prospešnej zeleniny je, že nie je náročná na pestovanie. Môže sa pestovať takmer všade. Najlepšie sa mu však darí v repárskej oblasti na vlhkých pôdach s vysokým obsahom živín.

Pretože mladé rastlinky rastú ako z vody, môžete ich veľmi skoro zberať. Obe formy sa zberajú postupne, podľa potreby, otrhávaním listov už dva mesiace po výseve.

Kreativite pri využití mangoldu v kuchyni sa medze nekladú. Môžete ho dať všade tam, kde by ste normálne použili špenát, teda na cestoviny, do omelety, slaných koláčov či šalátov. Vyskúšajte aj naše odľahčené recepty.

Facebook X.com 6 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #črevá #trávenie #srdce #pankreas #rastlina #listová zelenina #mangold