Mangold v kuchyni
V súčasnosti objavujeme nové druhy zeleniny a ovocia, pretože chceme zdravý a pestrý jedálniček a mangold sa čoraz viac objavuje na našich tanieroch. Dajú sa z neho vykúzliť chutné šaláty alebo iné druhy jedál, ktoré naše telo zásobia potrebným množstvom živín, vitamínov a minerálnych látok.
Mangold má veľmi jemnú chuť, ktorá nepôsobí rušivo ani v ovocných kombináciách. Jednoducho si ho pridajte do šalátu, alebo si z neho pripravte pesto, polievku ako zo špenátu, či smoothie. Každý, kto má rád špenát, si určite pochutí aj na mangolde. Ten má jemnejšiu chuť, a dokonca má v kuchyni bohatšie využitie. Okrem listov sa dajú spracovať aj stonky, a to všade tam, kde je možné použiť špargľu. Na rozdiel od možno fádneho jednofarebného špenátu, môžu mať stonky mangoldu bielu, žltú, alebo dokonca červenú farbu.
Niekoľko zásad na úpravu:
- do zeleninového šalátu používajte iba mladé listy mangoldu,
- tepelne upravený mangold chutí lepšie ako surový,
- z veľkého množstva je po tepelnej úprave malá kôpka,
- stonky potrebujú dlhší čas tepelnej úpravy než listy, preto je vhodné ich oddeliť a spracovať zvlášť.
Pestovať či nepestovať?
Veľkou výhodou tejto chutnej a zdraviu prospešnej zeleniny je, že nie je náročná na pestovanie. Môže sa pestovať takmer všade. Najlepšie sa mu však darí v repárskej oblasti na vlhkých pôdach s vysokým obsahom živín.
Pretože mladé rastlinky rastú ako z vody, môžete ich veľmi skoro zberať. Obe formy sa zberajú postupne, podľa potreby, otrhávaním listov už dva mesiace po výseve.
Kreativite pri využití mangoldu v kuchyni sa medze nekladú. Môžete ho dať všade tam, kde by ste normálne použili špenát, teda na cestoviny, do omelety, slaných koláčov či šalátov. Vyskúšajte aj naše odľahčené recepty.