Oplatí sa dvíhať závažia vo vyššom veku? Aké benefity to môže priniesť?

Úplný nezmysel, módny výstrelok, alebo skutočne dobrý nápad. Cvičenie s činkami prináša seniorom viacero zdravotných benefitov, ktorých sa netreba vzdať.

21.08.2022 06:00
činka, voda, ovocie, chudnutie, fitnes, diéta Foto:
K výhodám zdvíhania závaží v posilňovni patrí spevňovanie svalov tela, ale aj zhadzovanie nadbytočných kilogramov tuku, hormonálna rovnováha a viac duševnej pohody.
debata

Cvičenie v posilňovni nie je len pre mladé generácie. Väčšinou sa spája len s veľkými objemami svalov, ale menej sa hovorí o jeho účinkoch na zdravie. Odborníci však vravia, že dvíhanie závaží nie je len estetická záležitosť. „Tréning s vyššou záťažou neznamená len okamžitý nárast svalov. Na to je potrebné sústredenie počas dlhšieho časového obdobia,“ vysvetľuje fitness expertka Michelle Arentová pre portál eatthis.com.

K výhodám zdvíhania závaží v posilňovni patrí spevňovanie svalov tela, ale aj zhadzovanie nadbytočných kilogramov tuku, hormonálna rovnováha a viac duševnej pohody. Spomínaná odborníčka vysvetľuje, že seniori môžu takisto ťažiť z cvičenia. Dvíhanie ťažkých závaží zlepšuje pevnosť kostí, zabraňuje strate svalovej hmoty, zlepšuje stavbu tela aj vo vysokom veku, zlepšuje fyzický výkon a pomáha predchádzať pádom.

seniori, dôchodci, cvičenie Čítajte viac Tréner radí: Ako začať s cvičením vo vyššom veku

Kosti si ho chvália

Cvičenie má blahodarný vplyv aj na kostrový systém. Kosti si totiž počas života s nami užijú veľa starostí. Nosia celú našu hmotnosť a čelia každému pádu i úrazu. Čím viac starnú, tým menej sú odolné voči zlomeninám. V staršom veku sa kosti hoja o čosi ťažšie. Rozpad kostí u starších ľudí tiež súvisí s celkovým znížením kvality života, pretože sa spája s chronickou bolesťou, zápalom a stuhnutosťou. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že seniori s rednúcimi kosťami by sa mali veľkým oblúkom vyhýbať cvičeniu, opak je pravdou. Výskumy ukazujú, že silový tréning a dvíhanie závaží (primerané veku) pomáhajú zlepšovať nielen svalovú silu, ale aj hustotu kostí.

Svaly nie sú večné

Hormonálny pokles a plynutie času sa postarajú o ich úbytok. Menšie množstvo svaloviny nás robí slabšími, unavenými a menej výkonnými. V horších prípadoch strata svalov pripúta ľudí na lôžko. Silový tréner Erik Bustillo vysvetľuje, že predchádzať rozpadu svaloviny môžeme pravidelným posilňovaním, a to bez ohľadu na vek. „S pribúdajúcim vekom strácame svaly a predchádzanie tomuto úbytku je podľa mňa jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžeme urobiť pre naše dlhodobé zdravie, kvalitu života a spomalenie starnutia,“ prízvukuje pre spomínaný webový portál.

seniori, dôchodcovia, cvičenie Čítajte viac Výskum tvrdí: Na cvičenie nie je nikdy neskoro

Menej pádov i zlomenín

Štúdie preukazujú, že u seniorov, ktorí sa pravidelne venujú cvičeniu hrozí menšie riziko úrazov z pádov. K pádom, náhodným úrazom a nešťastiam dochádza často bez nášho zavinenia a výsledkom sú zlomeniny kostí, bedrových kĺbov, zápästí. Ide o bolestivé a na liečbu náročné zlomeniny, ktoré starší organizmus nezvláda tak ľahko ako pred rokmi. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb raz za rok padne na zem každý štvrtý senior. Riziko pádu sa však zdvojnásobuje aj vtedy, keď sme už raz „išli k zemi“. Naopak, aktívni ľudia majú viac svalov na udržanie telesnej váhy, rovnováhy a dokonca aj silnejšie kosti, ktoré dokážu odolať pádom.

ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Čítajte viac Tip: Jednoduché cviky na boľavé kĺby

Nezabúdajme na dobrý jedálniček

Svalom prospieva nielen cvičenie, ale aj vyvážená strava. Starneme totiž aj vďaka nesprávnej životospráve. Seniori viac podliehajú vynechávaniu jedla, menej pijú a dostávajú sa tak do režimu, ktorý ohrozuje celkové fungovanie tela. Pre svaly sú užitočné najmä bielkoviny a sacharidy.

Bielkoviny, ktoré sa tiež označujú ako proteíny nachádzame vo veľkom množstve potravín, najmä v mäse, mliečnych výrobkoch, vajíčkach, ale aj v strukovinách. Zo sacharidov si máme vybrať najmä tie, ktoré sa nachádzajú v tzv. hnedej ryži, celozrnnom pečive či cestovinách, ktoré sú vyrobené z celozrnnej múky.

Video
Svoje obľúbené zdravé a chutné jedlo, ako stvorené na udržanie štíhlej línie, nám pripravila herečka Bibiana Ondrejková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #posilňovanie #svaly #činky #fyzická kondícia #aktívny senior