Ako vybabrať so zápchou? Pomôže modrofialový zázrak z našich záhrad

Slivky sú nielen chuťovo výborné, ale aj zdrojom zdraviu prospešných živín, obsahujú vitamín C, provitamín A a vitamíny skupiny B, z minerálov napríklad draslík, horčík či fosfor.

01.09.2022 08:00
slivka, slivky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Obsahujú aj vlákninu, ktorá vytvára pocit plnosti a napomáha zabezpečovať zdravý pohyb tráviaceho traktu, s ktorým majú často ľudia v seniorskom veku problém.

„Navyše slivky obsahujú i zlúčeninu sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú pri zápche“, tvrdí MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Slivky obsahujú i polyfenolové zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné schopnosti.

‍Pri ich zbere či nákupe často vidieť, že ich šupka je pokrytá či skôr zaprášená ľahkým bielym povlakom. Tento povlak pomáha chrániť ovocie, napríklad pred infekciami a pomáha predchádzať strate vody.

Zrelé slivky by mali byť na dotyk mierne poddajné, nie tvrdé ani príliš mäkké, ktoré je možné skladovať v chladničke. Tie tvrdšie možno ponechať dozrievať v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote. Spotrebovať ich treba v priebehu niekoľkých dní.

Sú výborné nielen konzumované samostatne, ale i napríklad ako doplnok do šalátov, môžu byť výbornými prísadami do rôznych receptov, dajú sa z nich pripraviť šťavy a vhodné sú i na konzervovanie, výrobu destilátov a džemov.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

[* video=„465f55fc-5c7e-404a-902b-b682354c9fd1“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok="Nám by sa bez slivkových gúľ leto snáď ani nerátalo. A čo vy, už ste ich tieto prázdniny robili?* Ak ešte nie, napravte to, v tomto videorecepte vám tri čulé dôchodkyne ukážu ako na to. " *]

debata chyba
Viac na túto tému: #slivka #vitamíny #vláknina #minerály #slivky #fosfor #vitamín A