Vysoký tlak, arytmia či nevysvetliteľná únava? Porazte ich "drevnatou" jahodou

V horúcich letných dňoch ️ si môžeme dopriať osvieženie konzumáciou plodov moruší, ľudovo nazývaných stromové maliny. Dopriať by si ich mali najmä seniori, obsahujú totiž antioxidant - resveratol, ktorý pomáha udržať pružnosť ciev a karotenoid zeaxantín zasa znižuje oxidačný stres očných buniek a tým bráni degradácii sietnice.

28.08.2022 07:06
moruša, ovocie, plody Foto:
Moruša. Môže byť biela a čierna.
debata (3)

Na Slovensku území rastú dva druhy – moruša biela a čierna. Bielej je viac, pretože je menej náročná na pestovanie. Napriek označeniu „biela“ majú jej plody žltkasté, fialové alebo až čierne sfarbenie.

Aj keď sú oba druhy pre naše zdravie prínosom, vzácnejšia je moruša čierna, pretože jej pestovanie je náročnejšie. Je to dlhoveký strom dorastajúci do výšky osem metrov. Jej plody dozrievajú postupne od júla až do septembra. Kým sú plody červené vyznačujú sa vysokou kyslosťou, ale v úplnej zrelosti sú sladké, s veľkým množstvom krvavo červenej šťavy.

čučoriedky Čítajte aj Vláknina pre správne trávenie a množstvo vitamínov? Jedzte čučoriedky! Prospejú aj diabetikom

moruší môžeme využiť najmä plody, ale aj listy. „V plodoch moruší sa nachádzajú vitamíny C, E, vitamíny skupiny B, betakarotén, aj dobre stráviteľná vláknina. Ukrývajú v sebe tiež viacero minerálnych látok – železo, horčík, vápnik, fosfor, no najvýznamnejší obsah tvorí draslík“, vymenúva pozitíva Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Už 100 gramov plodov nám zabezpečí 200 mg draslíka. Práve draslík je dôležitý pre naše srdce – jeho nedostatok sa môže prejaviť únavou, srdcovými arytmiami a zvýšeným krvným tlakom. „Ďalšou účinnou látkou je antioxidant – resveratol, ktorý pomáha udržať pružnosť ciev a prítomný karotenoid zeaxantín zas znižuje oxidačný stres očných buniek a tým bráni degradácii sietnice,“ vymenúva pozitívne účinky na zdravie, nielen seniorov, odborníčka.

Gardener holding homegrown colorful mangold. Organic vegetables. Čítajte aj Zdravé srdce, črevá či pankreas? Stačí jesť túto rastlinu...

ŠŤAVA Z PLODOV MÁ: antibakteriálne účinky, využíva sa pri zápale hrdla, podporí náš imunitný systém, má mierne laxatívny účinok, preto nám môže pomôcť aj pri zápche a plynatosti.

Z LISTOV si pripravíme lahodný čaj, ktorý má: protizápalové účinky, pomáha pri kašli, podporuje trávenie, priaznivo pôsobí na metabolizmus glukózy, upokojuje nervový systém a zmierňuje stavy úzkosti.

PLODY využijeme aj na ‍ výrobu džemu, lekváru, sirupu, tinktúry, alebo z nich pripravíme chutné koláče, zákusky a torty. Známe a vzácne je tiež morušové víno „vinum moratum“, ktoré vyrábali aj starí Rimania.

Rastie na Slovensku

Na južných svahoch Štiavnických hôr v obci Pukanec sa nachádza asi 500 stromov vzácnej moruše čiernej, z celkového počtu 950.

Ide o najväčšiu lokalitu tohto druhu na Slovensku. Keďže tu rastú a stále plodia moruše staré 200 až 350 rokov, boli v roku 1988 vyhlásené za chránený prírodný výtvor pod názvom „Pukanské moruše čierne".

Pukanec bolo kedysi kráľovské mesto patriace Márii Terézii. Jej manžel František I. Lotrinský podnikal v textilnom priemysle, preto sa predpokladá, že vysadenie moruší v tejto oblasti mohlo byť súčasťou rozvoja hodvábnictva v 18. storočí. Moruša čierna sa tak pestovala nie kvôli chutným plodom, ale ako potrava pre hodvábnika.

Trochu histórie…

  • Odkiaľ presne moruša čierna pochádza, nie je celkom objasnené, ale mnohí odborníci považujú za jej pôvodnú domovinu Strednú Áziu.
  • Najviac ich nájdeme v Sýrii, Libanone, Izraeli, severnom Iráne a vo východnom Turecku. Už v staroveku sa dostala do Grécka a následne do celej stredomorskej oblasti.
  • O tom, že bola v staroveku dobre známa, svedčia bohaté zmienky viacerých rímskych spisovateľov (Vergílius, Horácius, Columella…).
  • Jej história je spojená so šírením hodvábneho priemyslu v oblastiach Orientu, keďže listy moruše sú jedinou potravou priadky morušovej.
  • Už v starom Ríme bola moruša používaná ako liek. Naši predkovia ju sadili popri cestách a do viníc, kde slúžila ako osvieženie pre pocestných a vinohradníkov, preto je ľudovo nazývaná aj „viničná“ alebo „drevnatá“ jahoda.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #seniori #srdce #Moruša #cievy