Seniori v dobe modernej: Domov dôchodcov už nie je odkladisko alebo pomoc zdravotníkov doma

Žiadosť o odkázanosť na sociálne služby musí podať človek, ktorý ich bude poberať (senior) na mestskom alebo obecnom úrade v mieste svojho bydliska.

29.08.2022 08:00
seniori, penzisti, dôchodcovia, sedenie, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata

Žiadosť posudzuje lekár na základe zdravotnej dokumentácie a sociálny pracovník. Ten by mal seniora reálne navštíviť a na základe návštevy zhodnotiť, do akej miery je odkázaný. Či zvládne nákupy, zabezpečiť si jedlo, hygienu, pohyb, obliekanie, návštevu lekára, užívanie liekov…

Lekár aj sociálny pracovník prideľujú za jednotlivé schopnosti a diagnózy body a po ich spočítaní vyjde podľa tabuľky niektorý zo stupňov odkázanosti. Na toto všetko majú 30 dní od podania žiadosti. Stupňov odkázanosti je 6 a senior má nárok na rôzne druhy sociálnych služieb a príspevkov na ne, ak mu bol priznaný stupeň odkázanosti II a viac.

seniori, manželia, srdce, bolesť, infarkt, kardiovaskulárne problémy Čítajte aj Prečo (ne)dokážeme zabrániť srdcovému infarktu? Máme šancu srdce chrániť?

Domov dôchodcov dôstojne

Niekedy je, aj keď sa to mnohým nezdá, najlepším riešením pre seniora aj jeho rodinu umiestnenie do špecializovaného zariadenia pre seniorov. Žiaľ, tieto takzvané domovy dôchodcov majú ešte z minulých čias nelichotivú nálepku miesta, kam sa seniori odkladajú.

Ibaže toto už dávno neplatí. „Nie sú odkladiskom starých a chorých, ale neraz jediným možným riešením, aby senior dostával takú starostlivosť, akú si jeho zdravotný a duševný stav vyžaduje,“ hovorí spoluautorka projektu Agapé Senior Park Adriana Škriniarová.

Týchto zariadení je už viac než v minulosti, no aj populácia starne, a preto záujem o miesta v nich stále prevyšuje kapacity zariadení pre seniorov. Kvôli tomu sa nevytvára tlak na zvyšovanie štandardu poskytovaných služieb.

Ale každý má právo na dôstojnú starobu a našťastie sa nájdu aj zariadenia poskytujúce skutočne kvalitné služby na vysokej úrovni. Cena za pobyt dokonca nemusí byť oveľa vyššia než sú poplatky v inom zariadení.

Ako na to a koľko to stojí: Bez ohľadu na to, či chcete seniora umiestniť do obecného, alebo súkromného zariadenia, musí mať priznanú odkázanosť a na jej základe prijme zariadenie prihlášku na umiestnenie seniora do zariadenia. Ceny týchto služieb nie sú regulované, určuje si ich každé zariadenie samo.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #domov dôchodcov