Pokračovanie článku: Seniori v dobe modernej: Domov dôchodcov už nie je odkladisko alebo pomoc zdravotníkov doma

Príspevok na opatrovanie doma

O odkázaného seniora sa u neho doma môže starať aj niekto z príbuzných. Ak má senior priznanú odkázanosť V. stupňa a viac, môže byť opatrovateľovi na požiadanie priznaný príspevok na opatrovanie.

Kam podať žiadosť? Na Úrade sociálnych vecí a rodiny, kam senior prislúcha podľa miesta trvalého bydliska. Súčasťou žiadosti musí byť správa ošetrujúceho lekára seniora a doklady o výške príjmu a majetkových pomeroch seniora aj opatrovateľa.

Posudkový lekár na základe zdravotnej dokumentácie seniora a na žiadosť úradu vypracuje posudok hodnotiaci zdravotný stav a stupeň odkázanosti opatrovaného v lehote 60 dní. V ďalšom posudku budú zhodnotené možnosti a schopnosti príbuzného postarať sa o seniora. Úrad má po vyhotovení posudku 30 dní na rozhodnutie a priznanie výšky opatrovateľského príspevku.

krajniak milan Čítajte aj Krajniak mení druhý pilier. Budeme mať dvojnásobné dôchodky?

Aká je výška príspevku? Odvíja sa od viacerých premenných. Môžete si ho vypočítať sami v tejto kalkulačke na stránke ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (https://www.employment.gov.sk/…atelsky.html).

Príspevok sa vypláca mesiac dozadu. V prípade smrti opatrovaného bude poskytnutý aj za mesiac, v ktorom opatrovaný zomrel, a za nasledujúci mesiac. Opatrovateľ môže súčasne s opatrovaním pracovať alebo študovať, ale pod podmienkou, že mu tieto aktivity zároveň umožnia plnohodnotne sa starať o seniora.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #domov dôchodcov