Prečo (ne)dokážeme zabrániť srdcovému infarktu? Máme šancu srdce chrániť?

Vek, pohlavie a všetko zlé, čo sme dostali do vienka po našich predkoch. Tieto faktory zohrávajú kľúčovú úlohu pri vzniku infarktu srdcového svalu a nemáme nad nimi kontrolu.

27.08.2022 06:00
seniori, manželia, srdce, bolesť, infarkt,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Existujú však aj iné okolnosti, ktoré vedú k spomínanému, často až smrtiacemu stavu. Obezitu, fajčenie, stres už máme totiž vo vlastných rukách. Ako si teda môžeme ochrániť srdce najmä vo vyššom veku.

Vek, pohlavie a „dedičstvo“

Pre „kardiakov“ tieto slová neprinášajú dobré správy. Z hľadiska štatistík sú najviac ohrozené zlyhaním srdca ženy nad 55 rokov. Muži sú na tom omnoho horšie, srdcový infarkt im hrozí už po 45. roku života.

Fatálnemu ochoreniu srdcového svalu sa môžu ľahko vyhnúť mladí muži a ženy za predpokladu dodržiavania správnej životosprávy. Pokiaľ máte v rodinnej anamnéze vašich predkov výskyt mozgovej mŕtvice alebo srdcových chorôb, zbystrite pozornosť. Dedičstvo po našich príbuzných v priamej línii môže zvýšiť výskyt kardiovaskulárnych ochorení. Ľudia, ktorí mali v rodine „srdciarov“ by mali dbať aj na dôslednú a častejšiu prevenciu.

čučoriedky Čítajte aj Vláknina pre správne trávenie a množstvo vitamínov? Jedzte čučoriedky! Prospejú aj diabetikom

Čo môžeme ovplyvniť?

Zatiaľ čo vek, pohlavie a rodinnú anamnézu nevieme ovplyvniť, existuje celý rad ochorení, ktoré ohrozujú srdce a máte ich vo vlastnej moci. Ide predovšetkým o obezitu, ktorá sa prejavuje najmä veľkými zásobami tuku pod kožou, ale aj medzi telesnými orgánmi.

Najviac nebezpečný je tuk vo vnútri tela, pretože tlačí na telesné orgány umiestnené v brušnej dutine a komplikuje ich fungovanie. Obezita však vytvára priestor pre ďalšie ochorenia, a to najmä vysoký krvný tlak, nadmerné množstvo triglyceridov v krvi, vysoký cholesterol a cukrovku. Vedci nielen ľuďom s kardiovasku­lárnymi problémami odporúčajú na začiatok zhodiť aspoň 10 % telesnej váhy. Pri 120 kg osobe ide o 12 kg, ktorých redukciou si dokážete zachrániť život.

Tichý zabijak

Vysoký krvný tlak je choroba, ktorá na seba príliš neupozorňuje. Aj pre túto zákernú vlastnosť dostala názov tichý zabijak. Hypertenzia prichádza potichu a dokáže narobiť vážne problémy. Vysoký tlak vo všeobecnosti poškodzuje tepny, ktoré sú dôležité pre zásobovanie srdca krvou. Zvyšuje sa riziko kôrnatenia tepien.

Hypertenzii sa darí najmä u ľudí s nadváhou, cukrovkárov, fajčiarov a všetkých, ktorí si nepotrpia na dodržiavaní zdravého životného štýlu. Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, aj cukrovka má vplyv na zdravie srdca. Ústrednú úlohu pri diabete zohráva hormón inzulín, ktorý produkuje pankreas. Ide o látku, ktorá štiepi cukry. Pri spomínanej chorobe ho buď neprodukujete dostatok, alebo na neho telo nereaguje správne, čo spôsobuje zvýšené hladiny cukru v krvi. Diabetes, ktorý nemáte pod kontrolou môže zvýšiť riziko srdcového infarktu.

seniori dôchodcovia dôchodca penzista Čítajte aj Prevencia je dôležitá. Vďaka nej sa dožívame v zdraví vyššieho veku

Pozor si treba dávať aj na maškrtenie

Pochutnávanie si na zákuskoch, ktoré obsahujú vysoké množstvo cukru a rastlinného stuženého tuku prispieva k vyšším hladinám triglyceridov (tukov) v krvi a k vysokému cholesterolu. Zlý cholesterol je látka, ktorá sa lepí na steny ciev. Po čase na nich vytvára usadeniny, upcháva cievy. Ak dôjde k takému stavu v srdcovom svale, infarktu sa nevyhnete.

Našťastie, oproti zlému (LDL) cholesterolu stojí jeho dobrý náprotivok, ktorý má za úlohu vyrovnávať alebo predchádzať škode v tele. Dobrý cholesterol (HDL) znižuje riziko srdcového infarktu. Jeho tvorbe pomáha najmä konzumácia dobrých tukov, najmä takzvaných omega-3 mastných kyselín. Hoci ide o odborný názov, tieto tuky sa bežne nachádzajú v orechoch, semenách rastlín, rastlinných olejoch, ale napríklad aj v mastných morských rybách.

Bez pohybu to nejde

Odborníci svorne tvrdia, že fyzická aktivita zníži nielen telesnú hmotnosť, ale aj krvný tlak a cholesterol v krvi. Ľudia, ktorí sa venujú chôdzi, plávaniu či bicyklovaniu majú o zdravie srdca postarané. Týmito športami si budujú lepšiu kardiovaskulárnu kondíciu, čo prispieva k znižovaniu rizika srdcového infarktu. Čo mu však rozhodne nepridá je nadmerný stres, fajčenie a nadužívanie liekov.

Pri strese sa produkuje veľké množstvo hormónov, ktoré môžu zvyšovať krvný tlak. Fajčenie zase vplýva na kôrnatenie ciev a znižuje celkovú výkonnosť ľudského organizmu. K poruchám srdcového rytmu a k zlyhaniu srdca môže prispieť aj kombinácia liekov na predpis, o ktorých vaši lekári špecialisti navzájom nevedia.

Video
Dobrá imunita je v čase pandémie veľmi dôležitá. Posilniť si ju môžete aj týmto skvelým receptom. Ryby obsahujú dôležité vitamíny a stopové prvky ako selén, zinok, vápnik, železo, jód či vitamíny A, B a D, ale aj omega-3 mastné kyseliny. Tým, že Losos od Ryby Košice prechádza hĺbkovým mrazením krátko po výlove, zachováva si svoje nutričné hodnoty. Vďaka vákuovému baleniu si udržuje farbu, arómu a chuť. Navyše, filety sú balené samostatne, preto nemusíte rozmrazovať celé balenie, ale len potrebné množstvo.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #prevencia #obezita #srdce #štatistiky #vyšší vek #seeniori