Ako dokáže pitný režim spomaliť starnutie?

Hlavnou príčinou rýchlejšieho starnutia organizmu je chronický zápal. Objavuje sa v našom tele často bez toho, aby sme si to vôbec všimli. Zápalové reakcie podporuje nadmerné pitie alkoholu, fajčenie, konzumácia polotovarov a sladkých jedál. Pomôcť môže najmä pitný režim.

03.09.2022 06:00
voda, piť vodu, pitný režim Foto:
debata

Voda, čaje i polievky

Skvelým bojovníkom proti zápalom je jednoznačne pitný režim. Postačí pitná voda, nesladené bylinkové čaje či ľahké polievky. Podľa autorky knihy Recept na prežitie Dany Hunnesovej hydratácia znižuje zápalové procesy v ľudskom tele.

„Keď sme dehydrovaní, telo sa dostáva do stresu, čím sa zvyšuje zápal. Ten vedie k starnutiu buniek,“ hovorí spomínaná lekárka pre portál eatthis.com. Nízke množstvo tekutín v organizme sa spája aj s nedostatkom elektrolytov, čo zvyšuje chorobnosť a úmrtnosť u starších ľudí. Elektrolyty sú základné minerálne látky. Patria k nim napríklad sodík, draslík či vápnik, bez ktorých nedokáže existovať. K ich výraznému poklesu dochádza najmä v letnom horúcom počasí a pri fyzickej námahe.

seniori, manželia, srdce, bolesť, infarkt, kardiovaskulárne problémy Čítajte aj Prečo (ne)dokážeme zabrániť srdcovému infarktu? Máme šancu srdce chrániť?

Poteší aj psychiku

Hoci káva do istej miery odvodňuje organizmus, odborníci nabádajú na jej rozumné pitie. „Káva je typický protizápalový nápoj, pretože obsahuje antioxidanty a polyfenoly, ktoré neutralizujú voľné radikály. Okrem toho znižujú zápaly a stres v tele,“ podotýka Hunnesová. Lahodný čierny mok obsahuje okrem antioxidantov aj kofeín. Ide o rastlinný alkaloid, ktorý má povzbudzujúce účinky. Rovnako potláča únavu, osviežuje telo i myseľ.

Cukor v káve, áno či nie?

Na to, aby nám káva prinášala požadované zdravotné výhody je potrebné ju popíjať bez akýchkoľvek prísad. Chutný horúci nápoj sa totiž často podáva s mliekom, smotanou, prípadne cukrom. Viaceré štúdie poukazujú na to, že mliečne výrobky znižujú účinky antioxidantov v káve. Navyše, cukor patrí k látkam, ktoré vyvolávajú zápaly v tele. Podľa štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Nutrition Reviews väčšie množstvo pridaného cukru v káve, ale aj v čaji sa spája s nárastom hladiny zápalových markerov v organizme.

moruša, ovocie, plody Čítajte aj Vysoký tlak, arytmia či nevysvetliteľná únava? Porazte ich "drevnatou" jahodou

Pomáhajú vitamíny i antioxidanty

Okrem kávy nás dokáže potešiť aj pravidelné popíjanie bylinných čajov. Väčšina z nich obsahuje veľké množstvo fytonutrientov, ktoré majú protizápalové účinky. Pravdou je, že dokážu efektívne odstraňovať toxíny z ľudského tela.

Kombinácia odpadových látok a zápalu sa podpisuje pod rýchlejšie chradnutie a starnutie organizmu. Čaje sú aj jedinečným zdrojom antioxidantov a vitamínov. Prvá spomínaná skupina bojuje aj proti rakovinovým bunkám. Skupine vitamínov dominuje najmä vitamín C, ktorý sa nachádza napríklad v šípkovom či ibištekovom čaji. Vitamín C sa označuje aj ako kyselina askorbová a okrem znižovania zápalu pomáha ľuďom s cukrovkou, či slabšou imunitou.

Na svoje si príde aj pokožka

Netradičný, ale zato výživný nápoj s proti starnúcim efektom. Pripraviť si ho môžeme vo forme smoothie z avokáda. „Avokádo obsahuje veľké množstvo dobrého tuku, o ktorom je známe, že znižuje zápalové látky v krvi," hovorí výživová odborníčka Rachel Fineová. K zdravým tukom v prípade avokáda zaraďujeme najmä mononenasýtené mastné kyseliny.

alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Čítajte aj Aplikácia už čoskoro odhalí Alzheimerovu či Parkinsonovu chorobu. Vedci hľadajú dobrovoľníkov

Kvalitné rastlinné tuky dokážu zatočiť so zápalom, podporujú činnosť mozgu, srdca a prečisťujú cievy. Avokádo sa tiež chváli vysokým množstvom polyfenolov, ktoré prospievajú srdcovému svalu a znižujú hladinu cholesterolu. Zabúdať netreba ani na extra dávku vitamínu E. Elixír mladosti, ako sa hovorí tejto živine, dokáže hydratovať ľudské telo už na bunkovej úrovni. Výsledkom je nielen pomalšie starnutie, ale aj krajší vzhľad pokožky a vlasov.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #starnutie #fajčenie #pitný režim #čaj #zápal #polievky #chronický zápal