Dokážeme podľa miery únavy predpovedať úmrtie? Vedci tvrdia, že áno!

Správa, ktorá by rozhodne nemala zostať nepovšimnutá. Vedci v novom výskume upozorňujú, že chronická únava môže byť znamením predčasnej smrti.

04.09.2022 06:00
muž, únava, spánok Foto:
debata

Ako si s tým poradiť?

Vedci dokážu podľa stupňa únavy predpovedať smrť u seniorov. Hoci ide o odvážne tvrdenie, predsa sa len zakladá na faktoch. V novej štúdii presviedčajú, že starší ľudia, ktorí cítili dlhodobú vyčerpanosť majú väčšiu pravdepodobnosť úmrtia v nasledujúcich troch rokoch. Únava je bežná a pominie pri dostatočnom oddychu a správnej výžive. Chronickou sa stáva vtedy, ak trvá dlhú dobu a na nepríjemných príznakoch, ktoré sú pre ňu typické sa nič nemení. V takomto prípade nás dokážu unaviť bežné domáce práce, krátka chôdza, čítanie kníh i vlastné záľuby.

seniori, manželia, srdce, bolesť, infarkt, kardiovaskulárne problémy Čítajte aj Prečo (ne)dokážeme zabrániť srdcovému infarktu? Máme šancu srdce chrániť?

Únavu si často zamieňame s ospalosťou

Ide však o problém, ktorý sa výsostne dotýka nedostatku energie. Po fyzickej stránke chýba akási iskra v podobe „nabitých bateriek“, po psychickej stránke sa prejavuje stratou motivácie, chuti niečo robiť. Vo väčšine prípadov ide o obranný mechanizmus ľudského organizmu, ktorý sa snaží regenerovať telo po náročnom dni, hádkach, akomkoľvek inom strese i fyzickej námahe. Chorobný rozmer nadobúda vtedy, ak únavu neodstráni ani dostatočné množstvo spánku a úprava jedálneho lístka.

Môžeme ju zmerať

Vedci v Pittsburghu vyvinuli na meranie únavy tzv. Fatigability Scale, čo je v preklade škála únavy. Má niekoľko úrovní a pomáha odborníkom presnejšie zachytiť mieru fyzickej a psychickej záťaže. Účastníkov spomínaného výskumu teda merali pomocou spomínanej škály a zamerali sa najmä na ich unavenosť počas chôdze, záhradkárčenia alebo pozerania televízie. Najväčšou výzvou štúdie bolo preukázanie súvislosti medzi nahlásenou únavou a úmrtnosťou. Na výskume sa zúčastnili takmer tri tisícky ľudí, väčšinu tvorili ženy. Vekový priemer bol 73,5 roka.

voda, piť vodu, pitný režim Čítajte aj Ako dokáže pitný režim spomaliť starnutie?

Používa sa v rámci prevencie

Ľudia, ktorí počas výskumu hlásili najväčšiu mieru únavy, teda celkové skóre 50 bodov, mali pravdepodobnosť úmrtia v priemere do 2,7 roka. Spomínaná štúdia má vedcom pomáhať predchádzať úmrtnosti, ale aj vznikom depresií a iných pridružených telesných a duševných ochorení. Výskum dokonca zistil, že ľudia so skóre nad 25 bodov majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť predčasnej smrti oproti rovesníkom, ktorí mali skóre pod touto hranicou.

Boj s únavou nie je jednoduchý

Členovia spomínaného amerického vedeckého tímu sú presvedčení, že chronickú únavu môže zvýšiť najmä pohyb. Podľa nich ide o veľmi nepríjemný proces, pretože fyzickú aktivitu blokuje nielen únava, ale aj strata motivácie. Najlepším pomocníkom v boji s týmto problémom je stanovenie si reálnych cieľov. Nakupovanie v obchode, prechádzka, stretnutie s priateľmi, či práca v záhrade by mali postupovať v malých krokoch. Po ich zvládnutí a nadobudnutí rutiny treba pridávať ďalšie náročnejšie aktivity, ktoré by časom mali viesť k naštartovaniu organizmu a potlačeniu únavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #veda #únava #seniori #výskum #predčasná smrť #chronická únava #vyčerpanosť