Ktoré potraviny spomaľujú myslenie? Je to cukor a ktoré ešte?

Pamäť už nie je to čo bývala. Nielen pribúdajúci vek dáva zabrať nášmu mozgu. Existuje zopár potravín, ktoré sa dokážu nepríjemne podpísať pod jeho fungovanie. Čomu sa treba vyhnúť, aby sme mali jasnú myseľ?

10.09.2022 06:00
vanilka, voňavý cukor Foto:
debata (10)

Kto by to bol povedal

Cukor je strašiakom najmä pri priberaní na hmotnosti, ale podľa nových výskumov škodí aj mozgu. Do kategórie sacharidov zaraďujeme aj fruktózu, ktorá na prvý pohľad vyzerá neškodne. Nachádza sa v čerstvom i sušenom ovocí, rôznych sladkých jedlách či nápojoch. Ide o jednoduchý druh cukru, ktorý sa rýchlo trávi a dodáva telu energiu.

Pravdou je, že nadmerná konzumácia fruktózy ohrozuje nielen pečeň, ale aj mozog ľudí vo vyššom veku. Štúdia, ktorú zverejnil časopis Journal of Physiology varuje, že strava s vysokým obsahom fruktózy môže časom nielen poškodiť pamäť, ale znížiť aj schopnosť učenia. Za všetko môže najmä postupné upchávanie ciev aj v mozgu.

seniori, manželia, srdce, bolesť, infarkt, kardiovaskulárne problémy Čítajte aj Prečo (ne)dokážeme zabrániť srdcovému infarktu? Máme šancu srdce chrániť?

Výskumy ukazujú, že jedlo s týmto druhom cukru spôsobuje inzulínovú rezistenciu a ukladanie telesného tuku v tele. Keďže nadbytok cukru sa v tele zmení na tuk, jeho vyššie hladiny sa ukladajú na stenách ciev. Okrem tých, ktoré privádzajú krv do srdca sú však ohrozené aj cievy v mozgu.

Soľ je základ života

Platí to za predpokladu, ak jej v strave nie je príliš veľa. Základnou zložkou „bieleho zlata“ je sodík. Ide o dôležitú minerálnu látku. V prípade jej nadmerného príjmu dochádza k problémom s vysokým tlakom, ktorý ohrozuje nielen srdce, ale aj mozog. Sodík sa nachádza vo veľkom množstve aj v potravinách, o ktorých by sme to na prvý pohľad vôbec nepovedali.

Vysoké dávky soli majú najmä polotovary či rýchle občerstvenie. Výskum, ktorý publikoval magazín Neurobiology of Aging vysvetľuje, že strava nabitá sodíkom spôsobuje takzvanú mozgovú hmlu. Ide o pojem, ktorý je dobre známy seniorom. Prejavuje sa spomaleným myslením, horším učením, splínom a depresiami.

Zdravie srdca a mozgu sú totiž úzko prepojené a vysoký systolický tlak spôsobuje problémy s kognitívnymi funkciami ako sú pamäť, učenie či sústredenie. Väčšie množstvo soli sa nachádza aj v údeninách a v instantných polievkach.

moruša, ovocie, plody Čítajte aj Vysoký tlak, arytmia či nevysvetliteľná únava? Porazte ich "drevnatou" jahodou

Údeniny? Škodia, ak je ich viac

Mäso, maslo, plnotučné mliečne výrobky, ale aj koža z upečeného kuraťa. K tomu ešte zopár klobás či iných údených dobrôt. Pokiaľ ich konzumujeme s rozumom, nemusíme sa báť straty vlastného rozumu. V spomínaných potravinách je vysoké množstvo nasýtených tukov.

Ide v podstate o nezdravé tuky, ktorých jedenie sa spája s horšou pamäťou. Zaujímavý je výskum, ktorý skúmal približne šesť tisíc žien vo veku nad 65 rokov. Počas každých dvoch rokov vedci zisťovali, či majú dámy v poriadku kognitívne funkcie. Ženy, ktoré prijímali najviac nasýtených tukov mali horšiu pamäť.

Naopak, nežnejšia polovička ľudstva v spomínanej vekovej kategórii, ktorá jedla viac potravín so zdravými tukmi mala bystrejšiu myseľ, pevnejšie sústredenie a lepšiu pamäť. K takzvaným zdravým tukom patria známe omega-3 mastné kyseliny a mononenasýtené kyseliny. Prvý druh sa nachádza v morských rybách, orechoch, semenách rastlín a druhé spomínané napríklad v avokáde či rastlinných olejoch.

slivka, slivky Čítajte aj Ako vybabrať so zápchou? Pomôže modrofialový zázrak z našich záhrad

Najhorší tuk zo všetkých

Vedeli ste, že jeden druh tuku zostáva pevný aj pri izbovej teplote? Najhorším tukom pre ľudské zdravie je ten, ktorý obsahuje trans-mastné kyseliny. Škodlivý tuk sa nachádza v sladkých polevách, rôznych margarínoch, polotovaroch, ale aj v smotane do kávy a v lístkovom ceste.

Štúdia, ktorú publikoval magazín Neurology predstavila dva dôsledky príliš veľkého konzumovania trans-mastných tukov. Jednou z nich je trochu nepravdepodobné zmenšovanie mozgu a druhou viac reálnejšie poškodenie pamäti. Výskum na asi tisícke mužov zase ukázal, že ak jedli rýchle občerstvenie, pizzu z polotovaru či jedlá s margarínmi, mali horšie pamäťové testy. Telo sa navyše nevie trans-mastných tukov efektívne zbavovať, a preto sa ukladajú v okolí pásu, zadku, na stehnách a na chrbte.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #pamäť #myslenie