Zabojujte proti depresii domácou lekárničkou. V ktorej potravine je zázračná látka na dobrú náladu?

Vo vyššom veku sa s pocitmi smútku, zbytočnosti a osamelosti vyrovnávame o čosi ťažšie. Niekedy sa derú na povrch bez zjavnej príčiny a vyvoláva ich nielen hormonálna nerovnováha v mozgu, ale aj horšia kvalita stravovania v starobe. Ako predísť depresívnym stavom pomocou chutných a dostupných potravín?

11.09.2022 06:00
orechy, lieskovce, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Keď sme v tom

Podľa portálu WebMD sme v depresii v prípade, ak u seba identifikujeme súčasne niekoľko základných príznakov tohto ochorenia. Patria k nim predovšetkým nadmerná únava, strata energie, skleslá nálada ráno alebo väčšiu časť dňa, pocity bezmocnosti, viny, horšia koncentrácia, úbytok alebo prírastok hmotnosti.

Myšlienky na smrť patria k najnebezpečnejším symptómom. Pokiaľ sa tieto signály duševného ochorenia objavujú u nás po dobu aspoň dvoch týždňov, je čas vyhľadať lekára. Niektorým poruchám nálady, ku ktorým spomínaná choroba rozhodne patrí, môžeme do istej miery predísť zdravým stravovaním.

grilovanie, grilovaná zelenina Čítajte aj Grilovačka a jej nástrahy. Alebo ako si (ne)pokaziť posledné letné dni. Viete grilovať správne?

Sladkosti nám neuľavia

Môžeme sa snažiť akokoľvek chceme, aj tak to nejde. Depresia nás oberá o životnú energiu a vnucuje nám smutný, neobjektívny pohľad na svet. Pochmúrna nálada prispieva k tomu, že zanedbávame aj svoje telesné zdravie. Vyhýbame sa nielen pohybu, ale na chuť nám nejdú ani výživné potraviny. Práve naopak, v depresii buď nevyhľadávame jedlo vôbec alebo sa prejedáme sladkosťami, mastnými a vyprážanými jedlami.

Ide tak o začarovaný kruh, z ktorého sa nevieme vymotať dlhú dobu. Keďže depresia patrí do kategórie porúch nálady, čiastočne ju môže ovplyvniť aj náš životný štýl vrátane dostatočného pohybu a dobrej stravy.

Pomôcť tomu môže aj výber určitých potravín, ktoré obsahujú látky na povzbudenie duševnej i telesnej energie.

Zázračná látka proti zlej nálade

Autor viacerých populárnych kníh o zdravej výžive Shawn Talbott sa nechal počuť, že ideálnymi jedlami, ktorými môžeme predísť depresii sú celozrnné potraviny, chudé mäso s vysokým obsahom bielkovín, ryby, čerstvé ovocie a zelenina.

Veľkým oblúkom sa treba vyhnúť vysmážaným pokrmom, zákuskom, koláčom a cukrovinkám.

Podľa výživového odborníka dokáže výživná potrava zvýšiť úroveň fyzickej energie a prispieť k lepšiemu sústredeniu. Hlavným bojovníkom proti depresii je látka zvaná tryptofán, chemická zlúčenina, z ktorej sa v tele vytvára potrebný hormón na reguláciu nálady.

muž, únava, spánok Čítajte aj Dokážeme podľa miery únavy predpovedať úmrtie? Vedci tvrdia, že áno!

Hormón serotonín podporuje celkovú pohodu človeka, aktivizuje myseľ, potláča obavy a pocity bezmocnosti. Ide o chemickú zlúčeninu, z ktorej sa v tele vytvára serotonín. Skvelým zdrojom tryptofánu je málo konzumované morčacie mäso. Zaradenie jednej či dvoch porcií tohto druhu mäsa do týždenného jedálneho lístka môže byť jedným z krokov k duševnej pohode.

Viac brokolice, viac pohody

Autor knihy Jeme preto, aby sme žili Dr. Joel Furhman je presvedčený, že spomedzi rastlinnej stravy dominuje v boji proti depresii tmavá listová zelenina. Do tejto kategórie patria žerucha, kel, púpavové listy, hlávkový šalát, brokolica, ale aj kapusta.

Ako vysvetľuje, listová zelenina sa pýši vysokým obsahom fytonutrientov, minerálnych látok a vitamínov A, C, E a K. Ide o kombináciu látok, ktoré sú veľmi úspešné aj v rámci prevencie rôznych zápalov a rakoviny. Štúdia publikovaná v časopise JAMA Psychiatry vysvetľuje, že depresia súvisí so zmenami mozgu a listová zelenina pomáhala predchádzať týmto nežiaducim zmenám.

Pohladia dušu, aj telo

Zo živočíšnych potravín ochraňujú mozog a jeho funkcie aj takzvané zdravé tuky. Ide predovšetkým o omega-3 mastné kyseliny. Najlepším zdrojom zdravých mastných kyselín sú morské ryby s vyšším obsahom tuku ako napríklad losos, sleď, makrela.

Omega-3 mastné kyseliny nesú tiež názov „potrava pre mozog“. Chránia ho pred degeneráciou, dopĺňajú potrebné živiny a zmierňujú depresie. Zdravé tuky však nájdeme napríklad aj v rastlinných zdrojoch potravín. Pochutiť si tak môžeme aj na orechoch, semenách rastlín a niektorých druhoch rastlinných olejov.

kôpor Čítajte aj Jedni ju milujú, iní nenávidia. Rastlina je však plná zdraviu prospešných látok. Ktorá?

Zaujímavé sú aj zdravotné účinky morských plodov, ktoré sa chvália obsahom selénu. Niekoľko štúdií potvrdilo, že nízke hladiny tohto stopového prvku sa spája s častejším výskytom depresií.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Morčacia roláda na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #depresia #stravovanie #hormóny