Keď sme v tom
Podľa portálu WebMD sme v depresii v prípade, ak u seba identifikujeme súčasne niekoľko základných príznakov tohto ochorenia. Patria k nim predovšetkým nadmerná únava, strata energie, skleslá nálada ráno alebo väčšiu časť dňa, pocity bezmocnosti, viny, horšia koncentrácia, úbytok alebo prírastok hmotnosti.
Myšlienky na smrť patria k najnebezpečnejším symptómom. Pokiaľ sa tieto signály duševného ochorenia objavujú u nás po dobu aspoň dvoch týždňov, je čas vyhľadať lekára. Niektorým poruchám nálady, ku ktorým spomínaná choroba rozhodne patrí, môžeme do istej miery predísť zdravým stravovaním.

Sladkosti nám neuľavia
Môžeme sa snažiť akokoľvek chceme, aj tak to nejde. Depresia nás oberá o životnú energiu a vnucuje nám smutný, neobjektívny pohľad na svet. Pochmúrna nálada prispieva k tomu, že zanedbávame aj svoje telesné zdravie. Vyhýbame sa nielen pohybu, ale na chuť nám nejdú ani výživné potraviny. Práve naopak, v depresii buď nevyhľadávame jedlo vôbec alebo sa prejedáme sladkosťami, mastnými a vyprážanými jedlami.
Ide tak o začarovaný kruh, z ktorého sa nevieme vymotať dlhú dobu. Keďže depresia patrí do kategórie porúch nálady, čiastočne ju môže ovplyvniť aj náš životný štýl vrátane dostatočného pohybu a dobrej stravy.
Pomôcť tomu môže aj výber určitých potravín, ktoré obsahujú látky na povzbudenie duševnej i telesnej energie.
Zázračná látka proti zlej nálade
Autor viacerých populárnych kníh o zdravej výžive Shawn Talbott sa nechal počuť, že ideálnymi jedlami, ktorými môžeme predísť depresii sú celozrnné potraviny, chudé mäso s vysokým obsahom bielkovín, ryby, čerstvé ovocie a zelenina.
Veľkým oblúkom sa treba vyhnúť vysmážaným pokrmom, zákuskom, koláčom a cukrovinkám.
Podľa výživového odborníka dokáže výživná potrava zvýšiť úroveň fyzickej energie a prispieť k lepšiemu sústredeniu. Hlavným bojovníkom proti depresii je látka zvaná tryptofán, chemická zlúčenina, z ktorej sa v tele vytvára potrebný hormón na reguláciu nálady.

Hormón serotonín podporuje celkovú pohodu človeka, aktivizuje myseľ, potláča obavy a pocity bezmocnosti. Ide o chemickú zlúčeninu, z ktorej sa v tele vytvára serotonín. Skvelým zdrojom tryptofánu je málo konzumované morčacie mäso. Zaradenie jednej či dvoch porcií tohto druhu mäsa do týždenného jedálneho lístka môže byť jedným z krokov k duševnej pohode.
Viac brokolice, viac pohody
Autor knihy Jeme preto, aby sme žili Dr. Joel Furhman je presvedčený, že spomedzi rastlinnej stravy dominuje v boji proti depresii tmavá listová zelenina. Do tejto kategórie patria žerucha, kel, púpavové listy, hlávkový šalát, brokolica, ale aj kapusta.
Ako vysvetľuje, listová zelenina sa pýši vysokým obsahom fytonutrientov, minerálnych látok a vitamínov A, C, E a K. Ide o kombináciu látok, ktoré sú veľmi úspešné aj v rámci prevencie rôznych zápalov a rakoviny. Štúdia publikovaná v časopise JAMA Psychiatry vysvetľuje, že depresia súvisí so zmenami mozgu a listová zelenina pomáhala predchádzať týmto nežiaducim zmenám.
Pohladia dušu, aj telo
Zo živočíšnych potravín ochraňujú mozog a jeho funkcie aj takzvané zdravé tuky. Ide predovšetkým o omega-3 mastné kyseliny. Najlepším zdrojom zdravých mastných kyselín sú morské ryby s vyšším obsahom tuku ako napríklad losos, sleď, makrela.
Omega-3 mastné kyseliny nesú tiež názov „potrava pre mozog“. Chránia ho pred degeneráciou, dopĺňajú potrebné živiny a zmierňujú depresie. Zdravé tuky však nájdeme napríklad aj v rastlinných zdrojoch potravín. Pochutiť si tak môžeme aj na orechoch, semenách rastlín a niektorých druhoch rastlinných olejov.

Zaujímavé sú aj zdravotné účinky morských plodov, ktoré sa chvália obsahom selénu. Niekoľko štúdií potvrdilo, že nízke hladiny tohto stopového prvku sa spája s častejším výskytom depresií.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Morčacia roláda na Varecha.sk