Čo spôsobuje nedostatok spánku? Koľko hodín by mali spať seniori? Škodí aj veľa spánku

Nedostatok nočného odpočinku sa negatívne podpisuje pod priberanie na hmotnosti. Najmä vo vyššom veku, kedy sa častejšie objavujú problémy so spánkom, môžu nesprávne spánkové návyky ohroziť nielen našu telesnú váhu, ale aj zdravie.

15.09.2022 06:00
spánok, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Menej oddychu, viac tuku

Horšie zaspávanie, plytký a krátky spánok vedú k hormonálnym zmenám, ktoré stoja za zmenou našej telesnej konštrukcie. Žiaľ, v danom prípade sa na telo lepí viacej telesného tuku, ktorý v konečnom dôsledku spôsobuje aj to, že o čosi vyššie podskočí ručička na váhe.

Netreba zabúdať, že nadváha a obezita sú úzko spojené so spomínanými civilizačnými ochoreniami, medzi ktorými dominujú kardiovaskulárne ochorenia a rakovina.

orechy, lieskovce, Čítajte aj Zabojujte proti depresii domácou lekárničkou. V ktorej potravine je zázračná látka na dobrú náladu?

„Niet pochýb o tom, že dobrá kvalita a dostatočná dĺžka spánku prospievajú dosiahnutiu alebo udržaniu zdravej hmotnosti,“ hovorí pre portál everydayhealth.com špecialista na spánkovú hygienu z New Jersey Peter Polos.

Na druhý deň chuť na sladké

Chabé spánkové návyky a unavené telo majú vplyv na celkový príjem kalórií a ovplyvňujú aj našu chuť do pohybu. Odborníci upozorňujú, že pokiaľ sme v noci zle spali, na druhý deň s veľkou pravdepodobnosťou siahneme po mastných a sladkých jedlách. Naopak, kvalitný nočný oddych vedie k lepším stravovacím návykom.

„Nedostatok spánku prispieva k priberaniu tým, že narušuje rovnováhu medzi tým, koľko jeme a koľko paliva spálime,“ vysvetľuje šéfka spánkového centra v Kaiser Permanente v Honolulu Shanon Makekau.

Hra hormónov

Zlý spánok spôsobuje väčší hlad na ďalší deň. Kvalitný nočný odpočinok má opačný efekt. Organizácia Sleep Foundation to vysvetľuje na chemických procesoch, ktoré sú spojené s hladinami neurotransmiteru ghrelínu.

Vďaka tomuto hormónu sa cítime hladní. Pri skromnom spánku sa uvoľňuje viac tohto hormónu a dochádza k poklesu ďalšieho hormónu zvaného leptín. Druhá uvedená látka vplýva na celkový pocit sýtosti. Manipulácia s obidvomi hormónmi má na svedomí prejedanie a zvyšovanie hmotnosti.

Spaľujeme aj v noci

Spánok potrebujeme na to, aby si náš mozog oddýchol a telo malo dostatok času na spomalenie a zotavenie. V konečnom dôsledku dochádza k podpore fyzického a duševného výkonu. Nočný oddych zlepšuje stabilitu nálady, zvyšuje dennú energiu, produktivitu a podporuje imunitný systém. Netreba zabúdať ani na jednoduchý fakt, že čím viacej času strávime spánkom, tým menej kalórií skonzumujeme počas dňa.

vanilka, voňavý cukor Čítajte aj Ktoré potraviny spomaľujú myslenie? Je to cukor a ktoré ešte?

Tieto tvrdenia podporujú výsledky klinickej štúdie, podľa ktorej ľudia s nadváhou, ktorí prešli zo šesť a pol na sedem a pol hodín spánku znížili príjem energie počas dňa až o 270 kilokalórií. Na druhej strane, aj počas spánku spaľujeme energiu. Počas kvalitného odpočinku v noci môžeme minúť aj do 500 kcal.

Koľko hodín treba spať?

Ďalším dôvodom, prečo po horšom spánku priberáme na váhe je, že sa na ďalší deň budeme pravdepodobne menej pohybovať. Stojí za tým obyčajná únava.

„Ľudia, ktorí menej spia sú viac sedaví a je isté, že sa nezapoja do stredne náročných športových a iných intenzívnych aktivít,“ hovorí Shanon Makekau. Chuť na pohyb, teda aj na chôdzu, ktorá je ideálnou fyzickou aktivitou pre seniorov sa znižuje už po päť alebo šesťhodinovou spánku. Jedna zaujímavá štúdia, ktorá sa uskutočnila až na takmer 70-tisíc ženách sa zamerala na vplyv krátkeho spánku na priberanie.

Dámy, ktoré spali menej ako sedem hodín majú až o 15 % vyššiu pravdepodobnosť, že priberú a časom budú obézne.

A keď to preženieme so spánkom

Pozor si však treba dávať, aj keď si doprajeme príliš veľa spánku. Výskum ukazuje, že zatiaľ čo ľudia, ktorí spali do šesť hodín mali až o 35 % vyššiu pravdepodobnosť, že priberú na váhe.

Naopak, aj ľudia, ktorí spali viac ako 9 hodín mali takmer 25 % riziko prírastku na hmotnosti. Dlhý čas strávený v posteli je spojený s kratším časom na spaľovanie kalórií.

mäta, bylinky Čítajte aj Zlepšuje myseľ, pomáha pri nervozite aj žalúdočných problémoch. Ktorá korenina to je?

Spánok si môžeme zlepšiť najmä tým, že sa budeme v noci vystavovať menšiemu vplyvu žiarenia z televízora či mobilných telefónov. Kvalitný nočný odpočinok podporí aj nižšia teplota vo vyvetranej spálni.

Z potravín, ktoré ovplyvňujú spánok si môžeme dopriať najmä vlašské orechy, mandle, morčacie mäso a mastné morské ryby. Pikantné, mastné a ťažké jedlá podporujú nespavosť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #seniori #nadváha #spánok #vyšší vek #nočný odpočinok