Prečo sa netreba vo vyššom veku vyhýbať mlieku? Fakty hovoria jasnou rečou!

Lahodný nápoj, ktorý si za posledné roky „vyslúžil“ veľa kritiky. Kravské mlieko sa dostalo do nemilosti najmä pre obsah živočíšneho tuku, ktorého hlavnou nevýhodou bolo upchávanie ciev.

17.09.2022 06:00
mlieko Foto:
Vraj aj výrobky z mlieka Bieliť starecké škvrny vraj dokážu aj mliečne výrobky, ktoré majú vysoké množstvo kyseliny mliečnej. Okrem toho sa pýšia obsahom vitamínu D a vitamínom B12. Kombinácia kyseliny mliečnej a spomínaných vitamínov pomôže odstrániť odumreté kožné bunky a zmierni tmavú farbu škvŕn. Netreba zabúdať na to, že ďalšie mikroživiny v podobe vitamínu A a B6 podporujú tvorbu kolagénu, ktorý omladzuje pokožku.
debata (24)

Neprajníci tejto tekutej pochúťky však akosi pozabudli, že má aj viacero benefitov, za ktoré môžu byť vďační tiež ľudia vo vyššom veku.

Fakty hovoria jasnou rečou

Mliečne výrobky na čele s mliekom patria do zdravého stravovania každej vekovej kategórie. V mladšom veku viac, v dospelosti a starobe o čosi menej. Starší ľudia majú prirodzene menej enzýmov, ktoré dokážu tráviť laktózu.

spánok, senior Čítajte aj Čo spôsobuje nedostatok spánku? Koľko hodín by mali spať seniori? Škodí aj veľa spánku

Ide o mliečny cukor, na ktorý má intoleranciu viacero ľudí. Spomínanému nápoju sa niektorí ľudia vyhýbajú aj pre obsah tuku. Z tohto dôvodu sa živočíšna forma mlieka nahrádza často jej rastlinnými variantami ako napríklad ovseným, mandľovým alebo sójovým mliekom. Netreba zabúdať, že aj na rastlinné náhrady mlieka môžeme mať rôzne alergie či intolerancie.

Zdroj vitamínov a antioxidantov

Dietológovia nedávajú v ostatnom čase kravské mlieko na čiernu listinu. Výživová expertka Amy Goodsonová je presvedčená, že by sme sa mu nemali vyhýbať ani vo vyššom veku. „Mlieko vyniká v pomere ceny a živín,“ zdôrazňuje odborníčka.

K základným živinám tak patrí najmä vitamín D, vitamíny radu B, minerálne látky vápnik a draslík. Okrem toho sa chváli obsahom selénu. Ide o silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť telo pred voľnými radikálmi, zápalmi a viacerými nádorovými ochoreniami.

Vyráža do boja s riedkymi kosťami

"Vápnik a vitamín D sú nevyhnutné pre rast, vývoj a udržanie minerálnej hustoty kostí, a to najmä v starobe. V skutočnosti sú mliečne potraviny, ako napríklad mlieko, najlepším zdrojom vápnika v strave a poskytujú približne jednu tretinu jeho dennej potreby,“ vysvetľuje Goodsonová.

Nedávna správa, ktorú publikoval časopis Nutriens prízvukuje, že kravské mlieko je najlepším zdrojom vápnika pre seniorov, preto spomaľuje úbytok kostnej hmoty a osteoporózu (chorobu rednúcich kostí).

mäta, bylinky Čítajte aj Zlepšuje myseľ, pomáha pri nervozite aj žalúdočných problémoch. Ktorá korenina to je?

Bielkoviny nad zlato, najmä v starobe

Kravské mlieko je zdrojom kvalitným proteínov. Spomínané bielkoviny chránia svalovú hmotu pred degeneráciou, zlepšujú trávenie a zasycujú. Denná odporúčaná dávka proteínov pre starších ľudí je v rozmedzí 1 až 2 g.

V prípade, že vážime 60 kg, potrebujeme prijať 60 – 120 g bielkovín každý deň. Samozrejme, zdrojom tejto makroživiny nie sú len mliečne výrobky, ale aj mäso, vajíčka, strukoviny a orechy.

Čím sa môže pýšiť?

  • Mlieko má primeranú energetickú hodnotu. Na 1 dcl tohto nápoja s obsahom 3,5 % tuku pripadá viac ako 60 kilokalórií.
  • V litri mlieka sa tak nachádza až 600 kcal, na ktorých spálenie potrebujeme približne hodinovú náročnú fyzickú aktivitu.
  • Mlieko sa chváli 3 g bielkovín, 4 g tuku a 4 g cukru na 100 ml. Tieto hodnoty sa týkajú plnotučného mlieka.
  • V prípade nízkotučného mlieka môže hodnota tuku klesnúť aj pod 1 %. Odporúčaný príjem mlieka sa pohybuje na úrovni 200 ml každý deň.
orechy, lieskovce, Čítajte aj Zabojujte proti depresii domácou lekárničkou. V ktorej potravine je zázračná látka na dobrú náladu?
24 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #seniori #mlieko #mliečne výrobky #intolerancia #pitie mlieka