Cvičenie nie je všeliek
Nová štúdia z pera amerických vedcov presviedča, že zlé stravovanie zvyšuje riziko smrteľných ochorení, a to i napriek dostatočnému množstvu pohybu. Nekvalitné potraviny, chvatné jedenie, vynechávanie jedál a málo tekutín spôsobujú kardiovaskulárne choroby, cukrovku a obezitu.
Zvlášť ohrozenou skupinou sú seniori, pre ktorých je typické, že majú nižší pocit smädu a hladu. Výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia nezdravého jedla môže i popri cvičení zvyšovať výskyt smrteľných ochorení.

Výskum robili vedci z University of Sydney a publikoval ho portál BMJ Sports Medicine. Odborníci získavali informácie počas trinástich rokov a celkovo oslovili vyše 350-tisíc účastníkov, ktorí mali opísať svoj každodenný jedálny lístok.
Vzbudzuje falošný pocit zdravia
Spomínaný výskum ukázal, že zdravá strava a cvičenie znížili riziko smrteľných chorôb o 17 %, pričom nekvalitná strava zvýšila riziko úmrtia takmer o 20 %. Najväčším problémom boli srdcovocievne ochorenia a rakovina.
Podľa klinickej dietologičky Dany Ellis Hunnesovej sa z následkov nezdravej stravy nedokážeme dostať len zvýšením pohybovej aktivity. „Nezdravá strava sa nedá vyriešiť iba cvičením. Záleží nielen na pohybe, ale aj na zložení stravy,“ vysvetľuje lekárka. Zdravotné problémy neubúdali u ľudí, ktorí konzumovali nezdravú stravu ani v prípade, keď sa začali viacej hýbať.

Nie je všetko zlato čo sa blyští
Za kvalitnú stravu sa podľa odborníkov považuje konzumácia minimálne štyroch porcií ovocia a zeleniny každý deň. Odborníci odporúčajú jesť viacej zeleniny ako ovocia, pretože druhá spomínaná skupina jedla obsahuje vyšší obsah cukru.
Najväčším nepriateľom starších ľudí je v prípade ovocia najmä jednoduchý cukor zvaný fruktóza. Ľudské telo ho v metabolizuje priamo v pečeni. Ak je fruktózy priveľa, premieňa sa na tuk, ktorý putuje do ciev. Postupne sa ukladá v podkožnom tkanive a na stenách ciev. V prípade, ak sa ho nahromadí veľké množstvo v cievach, môže dôjsť infarktu.

Cenné živiny chránia životy
Do kategórie zdravého stravovania sa zaraďuje aj jedenie dvoch porcií rýb každý týždeň. Červenú nedostalo úplne ani „červené“ mäso (bravčové a hovädzie) za predpokladu, že ide o jednu až dve porcie počas siedmich dní.
Ovocie a zelenina obsahujú vysoké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Ryby sú zase kvalitným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia mozog, cievy a srdce. Červené mäso obsahuje dôležitý minerál, železo, ktorý chráni seniorov pred anémiou.