Semienka melónu, ochránia vlasy, zlepšujú tlak aj sexuálne funkcie mužov

Vodný melón ponúka v lete nielen dostatok tekutín, ale aj čosi navyše. Semená tejto chutnej zeleniny totiž dokážu s naším zdravím narobiť doslova zázraky. Chránia vlasy pred vypadávaním, upravujú krvný tlak a u mužov zlepšujú sexuálne funkcie.

25.09.2022 06:00
melón, leto. výživa Foto:
debata

Poznáme ich v dvoch farbách, čiernej a bielej

Pre našu zemepisnú šírku sa častejšie stretávame s čiernymi semenami vodného melónu. Veľká dyňa obsahuje stovky semien, ktoré v sebe skrývajú veľký kus zdravia v podobe antioxidantov, vitamínov a minerálnych látok.

Vďaka vysokému obsahu bielkovín, železa, horčíka a medi majú spomínané semienka blahodarný vplyv na vzhľad a zdravie našich vlasov. Bielkoviny sú nevyhnutnou súčasťou rastu vlasov, čo ocenia najmä ľudia s rednúcou pokrývkou hlavy. Silu našej koruny krásy má na starosti najmä minerálna látka horčík, ktorá dokáže aj iné zázraky.

šport, zábava, seniori, bicykel, pohyb, príroda Čítajte aj Nezdravá strava zvyšuje riziko smrti. Čo pomáha?

Magnézium udržiava pevnosť a silu vlasov, bráni ich lámaniu a poškodeniu. Meď je nenápadný stopový prvok s výrazným pozitívnym vplyvom na vlasovú pokrývku. Ľudské telo ho potrebuje pri tvorbe melanínu, ktorý dodáva vlasom prirodzenú farbu.

Čo-to aj pre chlapov

Konzumáciou vodného melóna a špeciálne jeho semien si prídu na svoje aj muži. Špeciálne pre nich je totiž určený minerál zinok, ktorý je po železe druhým najrozšírenejším prvkom v našich tkanivách.

Zinok zohráva dôležitú úlohu pri reprodukčnom zdraví každého z nás. Podľa jednej ázijskej štúdie pomáha dopĺňanie tejto látky do stravy výrazne pomáhať zvyšovať tvorbu a kvalitu spermií. Netreba zabúdať ani na to, že semená melónu sú skvelým zdrojom stopového prvku mangánu.

Podľa výskumu Lekárskeho centra University of Maryland je táto látka potrebná pre zdravie mužských pohlavných orgánov.

Ako je to s krvným tlakom?

Kombinácia prvkov, ktoré nás chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Do tejto „zmesi“ zdravých látok patria minerály draslík, horčík a určité druhy aminokyselín. Všetky sa nachádzajú v dostatočnom množstve v semenách rastlín a okrem úpravy krvného tlaku sa dokážu postarať aj o kondíciu nášho srdcového svalu.

Z aminokyselín je známy najmä arginín, ktorý sa podieľa na rozširovaní krvných ciev, čím dochádza k poklesu krvného tlaku. Podobný pozitívny účinok na cievy a srdce má aj draslík, ktorý sa vo veľkej miere stráca z nášho tela najmä v horúcom počasí.

spánok, senior Čítajte aj Čo spôsobuje nedostatok spánku? Koľko hodín by mali spať seniori? Škodí aj veľa spánku

Nepovedali by ste to do nich

Pravdou však je, že semená vodného melónu obsahujú veľké množstvo zdravého tuku. Ide najmä o polynenasýtené a mononenasýtené tuky. Americká kardiologická asociácia sa domnieva, že tieto kategórie mastných kyselín pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Omega-6 mastné kyseliny upravujú krvný tlak. Pozor si však treba dávať na kalorickú hodnotu spomínanej horkej maškrty. Malá šálka semien vodného melónu môže mať aj cez 400 kcal.

Pomôžu aj so stareckými škvrnami

Spomínané semienka majú aj známe omega-3 mastné kyseliny, ktoré doslova hladia našu pokožku. Okrem toho pridávajú bonus v podobe ochrany srdca a ciev. Odborníci sa dušujú, že pravidelná konzumácia semien vodného melónu pomáha hydratovať našu pokožku, bránia jej vyblednutiu, matnému a nezdravému vzhľadu.

Antioxidanty, ktorými sa takisto pýši táto drobná pochúťka, dokonca znižujú výskyt vrások, ale aj stareckých škvŕn. Zo semien melónu si môžeme ľahko pripraviť chutnú dobrotu. Rúru si predhrejeme na 160 °C a semienka pravidelne rozprestierame na plech. Necháme pražiť na papieri na pečenie po dobu pätnástich minút. Na dochutenie používame trochu olivového oleja a morskej soli.

Video
Osviežujúci melónový džúsik
debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #zdravie #muži #krvný tlak #melón #zrnká melóna #sexuálne funkcie