Škodí červené mäso srdciam ľudí vo vyššom veku?

Bravčové, hovädzie, alebo spracované druhy mäsa majú podľa nového výskumu zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

02.10.2022 06:00
mäso, steak, steaky, stejk, strejky, hovädzie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Zvlášť citliví sú v tejto súvislosti seniori. Patria totiž k najzraniteľnejšej vekovej skupine, ktorú o čosi viac trápia srdcové ochorenia.

Dve strany jednej mince

Mäso je kľúčovou surovinou, ktorú potrebujeme pre rast, regeneráciu a fungovanie svalovej hmoty. S pribúdajúcimi rokmi sa totiž u seniorov rýchlo stráca svalovina a rovnako aj sila. Bielkoviny z mäsa sú preto nevyhnutné pre zachovania svalovej hmoty nielen u starších ľudí. Oproti tomuto benefitu spomínanej potraviny stojí výskum, ktorý upozorňuje, že nadmerná konzumácia takzvaného červeného mäsa môže predsa len ohrozovať srdcový sval.

mlieko Čítajte aj Prečo sa netreba vo vyššom veku vyhýbať mlieku? Fakty hovoria jasnou rečou!

Staré teórie nahrádzajú nové

Vedci sa už dávnejšie snažili pochopiť, prečo mäso a výrobky z neho ovplyvňujú kondíciu kardiovaskulárneho systému. Za hlavných vinníkov srdcovo-cievnych chorôb považovali nasýtené mastné kyseliny (tuky), cholesterol či vysoké množstvo sodíka. Hoci ide o látky, ktoré neprospievajú vo veľkom množstve zdraviu, odborníci prišli s inou teóriou. Na základe získaných faktov z nového výskumu presviedčajú, že hlavným problémom pre zdravie srdca sú látky, ktoré tvoria naše črevné baktérie pri konzumácii mäsa.

Mäso v črevách vraj robí šarapatu

Pozoruhodný výskum realizovali výskumníci z americkej Friedman School of Nutrition Science. Štúdia zahŕňala spolu štyritisíc ľudí, mužov a žien nad 65 rokov. Nadmerné jedenie bravčového, hovädzieho mäsa a spracovaného mäsa spôsobuje podľa nej až o 22 % vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Do tejto kategórie patria rôzne ochorenia ciev, ale aj infarkt. Vedci sa domnievajú, že spomínané číslo majú z polovice na svedomí takzvané metabolity, ktoré vznikajú za pomoci črevnej mikroflóry pri trávení mäsa. Zaujímavé je, že uvedené zistenia sa týkali len červeného mäsa a neplatia pre hydinu, vajcia a ryby.

spánok, posteľ, senior, dôchodca Čítajte aj Zvyšuje spánok počas dňa riziko mŕtvice?

Keď poznáme riziko, vieme sa chrániť

Odborníci okrem toho zistili, že účastníci výskumu majú pri vyššom príjme červeného mäsa zvýšené hladiny glukózy a inzulínu v krvi. V prípade spracovaného mäsa, rôznych údenín, salám, klobás a slaniny sa v ich tele častejšie objavovali chronické zápaly, ktoré sú príčinou viacerých chorôb.

Podľa spoluautorky štúdie Meng Wangovej z Friedmanovej školy prináša tento výskum nový pohľad na to, ako chrániť zdravie srdca pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. „Tieto zistenia nám pomáhajú zodpovedať otázky o mechanizmoch, ktoré sa spájajú s rizikom srdcovo-cievnych chorôb. Interakcia medzi červeným mäsom, črevnými baktériami a ich metabolitmi ukazujú cestu k zdravotnému riziku a tým sa pre nás otvára nový cieľ na zásah do znižovania srdcových ochorení,“ vysvetlila pre portál medicalxpress.com.

kĺby, kosti, senior, turistika, pohyb Čítajte aj Zdravé kĺby? Aká domáca terapia pomáha a nestojí ani cent?

Netreba ho úplne vynechať

Výskum sa však nesnaží „pochovať“ konzumáciu bravčového, hovädzieho mäsa či niektorých mäsových výrobkov. Poukazuje na vplyv častého jedenia červeného mäsa na kondíciu srdcového svalu a ciev.

Tieto druhy mäsa nie je vhodné úplne vylúčiť zo stravy, pretože sú zdrojom nielen kvalitných bielkovín, ale aj minerálnej látky železo. A práve tento minerál je u seniorov často „nedostatkovým tovarom“.

Nízka hladina železa v krvi sa totiž spája s anémiou (chudokrvnosťou), ktorá sa prejavuje ťaživou únavou a vyčerpanosťou.

Video
Súkromný šéfkuchár Ladislav Floreán v tejto časti nášho seriálu ukáže ako pripraviť výnimočné jedlo, ktoré vyzdvihne unikátne chute každej vloženej suroviny.
6 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #zdravie #seniori #srdce #červené mäso #choroby srdca