Zdravé kĺby? Aká domáca terapia pomáha a nestojí ani cent?

Najdôležitejšie kĺby v ľudskom tele nás dokážu na „staré kolená“ poriadne vytrápiť. Liekom v takomto prípade nemusia byť cenovo náročné riešenia, ale skôr jednoduchá a lacná prevencia. Stačí si nájsť každý deň chvíľku pre seba.

18.09.2022 06:00
kĺby, kosti, senior, turistika, pohyb Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pády vedú v štatistikách

Úrazy z pádov predstavujú najčastejšie zranenia u seniorov. Pod horšiu chôdzu a celkovú stabilitu tela sa často podpisujú aj slabé kolenné kĺby. Zdravé kolená nebolia, udržujú nás v pohybe a doprajú nám aj čosi navyše, zdravé srdce, nižšiu hmotnosť a prevenciu rôznych civilizačných chorôb. Horšie je to už v prípade, keď nás táto kľúčová časť dolných končatín prestáva poslúchať.

Okrem pádov prichádza na scénu aj zníženie mobility, zvýšená citlivosť na pohyb, horšie vstávanie a pretrvávajúce bolesti. Prevencia bolesti kolenných kĺbov nám pomôže vyhnúť sa nielen spomínaným problémom, ale aj drahej liečbe.

mlieko Čítajte aj Prečo sa netreba vo vyššom veku vyhýbať mlieku? Fakty hovoria jasnou rečou!

Tlak odľahčujú silné stehná

Kĺby kolien získavajú kondíciu najmä vďaka pravidelnému a správnemu pohybu. Najlepšie riešenia na záchranu kolien sú v tomto prípade tie najjednoduchšie. Odborníci odporúčajú, aby sme sa zamerali predovšetkým na cvičenie s vlastnou váhou.

Spomínaná fyzická aktivita je kľúčová pre rozvoj, udržanie, ale aj zvýšenie sily našich kolien. Zaujímavé však je, že viacero druhov cvikov sa nezameriava priamo na kĺby, ale na svaly, ktoré ich obklopujú a podporujú. Napríklad rozmermi najväčšie svaly dolných končatín takzvané kvadricepsové svaly tvoria stehná a zbavujú nás tlaku na kolenné kĺby tým, že zvládajú značnú časť záťaže, ktorej ich vystavíme počas každého dňa.

zelenina 68496343 Čítajte aj Ako na jeseň posilniť imunitu? Ovocím a zeleninou. Vyberajte ich však podľa farby

Cvičenie zadarmo

Výhodou cvičenia s vlastnou váhou je, že na to nepotrebujeme žiadne špeciálne vybavenie, oblečenie ani obuv. Medzi obľúbené cviky, ktoré posilňujú svaly stehien patrí chôdza do schodov, drepy za pomoci opory (napríklad stoličky), vypínanie lýtok, opakované vstávanie a sadnutie na stoličku.

Pri chodení po schodoch si treba dávať pozor na to, akým smerom sa poberáme. Pohyb smerom nahor nezaťažuje kolená, pohyby zo schodov im dávajú zabrať a preto je dobré ich čo najviac obmedziť. Pokiaľ chceme prevencii ochorení kolien venovať väčšiu pozornosť, môžeme vyhľadať aj trénera v najbližšom fitness centre, ktorý prispôsobí náš vek, zdravie a stav kolien cvičebnému plánu.

spánok, senior Čítajte aj Čo spôsobuje nedostatok spánku? Koľko hodín by mali spať seniori? Škodí aj veľa spánku

Čo tak chôdza, alebo bicykel

Ak nie je cvičenie v takýchto zariadeniach pre nás to pravé orechové, vyskúšajme niečo iné. Svaly, ktoré obopínajú kolená pomôže posilniť aj takzvaná aeróbna aktivita. Ide o pomerne známy pojem, ktorý prezrádza, že vďaka intenzívnejšiemu pohybu sa v tele pri cvičení využíva viac kyslíka.

Aeróbne cvičenia pomáhajú celému pohybovému aparátu, ale rovnako sú skvelou voľbou pre udržanie zdravého srdcového svalu. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o namáhavé a náročné aktivity. Kolenné kĺby často posilní hoc už len niekoľkominútová prechádzka, ale aj kratšia či dlhšia chôdza.

Odporúča sa využívať aj bicykel, eliptický trenažér, turistiku a plávanie. Pozor si treba dávať pri náročnejších aeróbnych pohybových aktivitách. Jednou z nich je nepochybne beh, ktorý pri veľkej intenzite nadmerne zaťažuje kĺby.

Obezita im ubližuje

  • Môžeme robiť čokoľvek, ale kolená si neochránime pri vyššej telesnej hmotnosti. Každý kilogram našej telesnej váhy totiž vytvára na ne väčší tlak.
  • V tomto prípade platí, že čím viacej schudneme, tým menšej záťaži vystavujeme kĺby kolien.
  • Kolená sú totiž „navrhnuté“ tak, aby udržali správne množstvo telesnej váhy. Každý človek by mal mať istú hmotnosť, ktorá sa nazýva aj ideálnou váhou.
  • Pokiaľ zostávame na pomedzí tejto hmotnosti, kolená si doprajú viac odpočinku. Výrazne si oddýchnu už pri strate 5 až 10 % telesnej váhy.
orechy, lieskovce, Čítajte aj Zabojujte proti depresii domácou lekárničkou. V ktorej potravine je zázračná látka na dobrú náladu?

Čísla hovoria jasnou rečou

Motiváciou pre udržanie si zdravých kolien a vyhýbanie sa pádom môžu byť aj nie príliš priaznivé štatistiky o úrazoch, ktoré sú spôsobené pádmi.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií úrazy spôsobené pádom v domácom prostredí boli príčinou takmer polovice hospitalizácií v roku 2019. V tomto roku ústavné zdravotnícke zariadenia nahlásili vyše 78-tisíc hospitalizácií, ktoré spôsobili pády.

Zaujímavé je, že príčinou viac ako polovice úrazov bol pád. Najčastejšie boli hospitalizovaní ľudia nad 65 rokov, najmenej vo vekovej skupine 25 – 44 rokov.

Pády v domácom prostredí boli podľa spomínaného centra príčinou takmer polovice hospitalizácií. Pád na ulici a ceste zahŕňal asi desatinu všetkých hospitalizácií. Pri pádoch pacienti najčastejšie utrpeli poranenia hlavy, kolien a predkolenia, ale aj bedier a stehien.

debata chyba
Viac na túto tému: #terapia #prevencia #seniori #obezita #kĺby #zdravé kĺby