Odpracované roky aj zárobky zvyšujú penziu. Pomôžu aj zaplatené odvody navyše?

Výška budúceho dôchodku zaujíma každého. Suma, ktorú vám štát prizná, bude závisieť najmä od toho, koľko rokov ste odpracovali a z akého zárobku ste si platili odvody.

25.09.2022 08:00
dôchodci pri počítači Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri výpočte dôchodku platí okrem iného aj jednoduché pravidlo – čím vyššie odvody na dôchodkové poistenie si platíte, tým vyššia bude suma vašej budúcej penzie. Zamestnancom strháva odvody priamo zamestnávateľ, živnostníci si musia odvody platiť každý mesiac sami.

Ak si chce niekto zvýšiť svoju penziu, môže si platiť aj dobrovoľné odvody. V takom prípade si sám zvolí vymeriavací základ, z ktorého sa mu poistné vypočíta. Ten však musí byť v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom. Kto platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, platí tento rok každý mesiac dobrovoľné odvody vo výške 187,78 eura.

Zmätený dôchodca Čítajte aj Vláda "vybabrala" s novými penzistami. Aj keď zo zákona na 13. dôchodok majú nárok, nedostanú ho

Pozor však, nie pre každého je výhodné odvádzať dobrovoľné odvody. Neoplatí sa to ľuďom, ktorí zarábajú viac ako trojnásobok priemernej mzdy. Pri výpočte dôchodku sa berie do úvahy len trojnásobok priemerného platu, ich dôchodok by sa aj tak nezvýšil. Zbytočné je to aj pre ľudí, ktorí nie sú vôbec povinne poistení, aby si platili celý rok dobrovoľné odvody z vymeriavacieho základu, ktorý je vyšší ako trojnásobok priemernej mzdy.

Dôchodci, peniaze, sporenie Čítajte viac Čím viac rokov, tým vyšší minimálny dôchodok. Lenže tých kvalifikovaných, nie odpracovaných

Doplaťte si odvody spätne

Sociálna poisťovňa ponúka aj možnosť doplatiť si odvody spätne. Využívajú ju najmä tí poistenci, ktorí nemajú dostatočne dlhé obdobie dôchodkového poistenia pre priznanie nároku na dôchodok. Zákon o sociálnom poistení umožňuje zaplatiť poistné na dôchodkové poistenie dodatočne.

Urobiť tak však môžu len ľudia, ktorí spĺňajú stanovené podmienky a ide o striktne vymedzené prípady. Doplatiť odvody možno najskôr od roku 2004 za obdobie, počas ktorého fyzická osoba bola zaradená do evidencie nezamestnaných občanov alebo sa sústavne pripravovala na povolanie štúdiom na strednej škole alebo na vysokej škole po dovŕšení 16 rokov veku.

Takisto je možné dodatočne zaplatiť poistné za obdobie, keď mala fyzická osoba prerušené poistenie napr. z dôvodu čerpania pracovného voľna bez náhrady mzdy alebo z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, alebo bola zamestnancom, ktorý si uplatňoval odvodovú úľavu. Doplatiť poistné na nemocenské poistenie alebo na poistenie v nezamestnanosti na získanie potrebného obdobia pre získanie nároku na príslušné dávky však nie je možné v žiadnom prípade.

Senior, dôchodca, penzista, druhý pilier, Čítajte viac Penzista sa ani odchodom do dôchodku povinností nezbaví. Na čo nesmie zabúdať, aby neprišiel o penziu?

Doručiť poisťovni treba vyplnené a podpísané tlačivo Oznámenie o dodatočnom zaplatení poistného na dôchodkové poistenie. Tlačivo je k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Formuláre alebo priamo v pobočkách; najlepšie je doručiť ho osobne. Na základe tohto oznámenia pobočka zistí, či záujemca spĺňa zákonom stanovené podmienky na dodatočné zaplatenie poistného.

Ak áno, môže poistné okamžite aj zaplatiť. Pobočka následne vydá potvrdenie o zaplatení poistného a na požiadanie poistenca môže vydať aj potvrdenie o dobách poistenia, za ktoré si poistné dodatočne zaplatil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #odvody #Dôchodcovia