Psík Hauko lieči duše martinských seniorov

Zaujímavá myšlienka, ktorá nenechala v meste Martin jedno oko suché. V období ťažkých výziev, akými sú pandémia, následky vojny na Ukrajine či energetická kríza, potrebuje každý z nás pohladiť dušu.

02.10.2022 08:00
fotohauko01 Foto:
Poteší dušu: Hauko je meno psíka, ktorý v rámci Projektu na zlepšenie psychického zdravia navštevoval domovy sociálnych služieb v meste Martin.
debata (1)

Občianske združenie METRO tak vymyslelo pôsobivý projekt na zlepšenie psychického zdravia starších ľudí s názvom Hauko pre seniorov. Hlavnú úlohu v tomto prípade zohráva skutočný psík, ktorý sa snaží potešiť smutné srdcia starých ľudí. A volá sa Hauko.

melón, leto. výživa Čítajte aj Semienka melónu, ochránia vlasy, zlepšujú tlak aj sexuálne funkcie mužov

Prekvapil miestnych seniorov

Projekt Hauko pre seniorov je jednou z aktivít, ktorá spája jeho protagonistov s domovmi sociálnych služieb v Martine.

„Počas pandémie koronavírusu sme nakupovali a rozvážali seniorom potraviny a práve vtedy prišla myšlienka, že seniori potrebujú aj povzbudenie a pocit šťastia, ktorý môžeme aspoň na chvíľu poskytnúť prostredníctvom domáceho zvieratka. A tak sme si zaobstarali Hauka, s ktorým sme navštívili niekoľko domovov sociálnych služieb pred Vianocami v roku 2021 a aj teraz, počas leta 2022,“ rozpráva pre Pravdu o začiatkoch milého projektu Matej Bórik z občianskeho združenia Metro.

Meno Hauko nevzniklo náhodne. Pred približne dvomi rokmi mal Matej Bórik v dočasnej starostlivosti psíka, ktorého volal Gulli.

„Mal som ho dočasne adoptovaného od zahraničných študentov počas pandémie. Keď sme s Gullim stretávali seniorov v uliciach mesta, väčšina sa pýtala, ako sa volá havko. A meno bolo na svete. Gulli aktuálne žije na Islande so svojou rodinou a nového psíka som si zaobstaral o niekoľko mesiacov neskôr.“

šport, zábava, seniori, bicykel, pohyb, príroda Čítajte aj Nezdravá strava zvyšuje riziko smrti. Čo pomáha?

Našli kráľovské, láskavé plemeno

[* img=„636566“ | popisok="Skutočná radosť: V domovoch sociálnych služieb si chlpatého spoločníka rýchlo obľúbili. Občianske združenie METRO plánuje projekt rozšíriť na „Huňatú prvú pomoc“. Poslúžiť má nielen seniorom, ale aj ďalším ľuďom.

" | layout=„fotoCenter“ | verzia=„nestan­dard1“ *]

Nový Hauko je psík plemena Cavalier King Charles Španiel, ktoré sa vyznačuje veselou a hravou povahou. Do spomínaného občianskeho združenia si ho zaobstarali predovšetkým ako spoločníka pre vlastné komunitné projekty, ktoré realizuje za spoluúčasti širšej verejnosti.

„Počas pracovného dňa trávi s nami čas v našom coworkingu v Martine, chodievame spolu do mesta, do parkov, záhrad či na kultúrne akcie. Je to náš maskot a happiness manažér,“ hovorí člen združenia. Psychoterapeutický vplyv psíka na ľudí nie je zanedbateľný. S človekom si vytvára blízky kontakt, pritúli sa, túži po hre a maznaní.

„Je to najlepšie zviera pre udržiavanie psychickej pohody, pretože komunikuje a vyžaduje si aj spätnú väzbu a kontakt. A toto seniori potrebujú. Počas návštevy niektorých ležiacich seniorov sme po priložení psíka na posteľ zažili veľmi emotívne momenty. Jedna tichá pani začala rozprávať a rozžiarili sa jej oči. Opatrovateľky boli nadšené,“ opisuje zážitky zo stretnutí Hauka so seniormi z Martina.

Seniori sa podľa Mateja Bórika potrebujú aktívne zapájať do života v meste. Túžia po kontakte, radi sa zhovárajú a túžia vedieť, čo sa deje v ich okolí. Zúčastňovanie sa na rôznych aktivitách im umožňujú aj rôzne stacionáre, kde im ochotný personál pripravuje bohatý program.

kĺby, kosti, senior, turistika, pohyb Čítajte aj Zdravé kĺby? Aká domáca terapia pomáha a nestojí ani cent?

Plánujú „Huňatú prvú pomoc“

Hauko je skvelý spoločník, ktorý sa pri návšteve domovov sociálnych služieb postará o šťastie, smiech a zábavu.

„Hauko seniorov ihneď rozveselí, môžu sa s ním hrať, rozprávať, hladiť ho. Niektoré zariadenia majú vlastnú záhradu, preto ho môžeme pustiť a sledujú, čo robí, ako behá, lákajú ho na psie chrumky, ktoré nosíme so sebou. Asi to znie príliš jednoducho, no akýkoľvek nový podnet a zmena v stereotypnom prostredí seniorov prináša pozitívne výsledky. Je to ich akčný deň,“ hovorí Bórik.

Cieľom projektu Hauko pre seniorov nie je podľa neho vytváranie komerčnej služby ani opakovaných návštev v sociálnych zariadeniach v meste Martin. Hauko je totiž iba jeden a seniorov je príliš veľa, aby ich všetkých stihol navštíviť a rozveseliť. Aj z tohto dôvodu občianske združenie METRO pripravuje projekt, ktorý chcú ponúknuť mestu Martin, aby mohlo zriadiť svoju vlastnú „Huňatú prvú pomoc“.

Ide o stanicu, v ktorej budú mať vlastné psíky, s ktorými budú vyškolení pracovníci sociálnych služieb navštevovať seniorov, domovy sociálnych služieb či rôzne komunity, osamelé matky s deťmi, domovy detí a podobne.

„Nie je komplikované zriadiť takú službu a náklady na jej prevádzku sú pomerne nízke oproti komerčným službám tohto typu. Samozrejme, keď budeme môcť, radi sa s Haukom u našich seniorov opäť zastavíme v rámci ďalšej komunitnej aktivity,“ uzatvára.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #senior #pes #zviera #Spoločník