Nedávate sa očkovať proti chrípke? Podľa vedcov si tým zvyšujete riziko mŕtvice

Nová štúdia z pera amerických vedcov presviedča, že riziko mozgovej príhody sa znižuje pravidelným každoročným očkovaním proti chrípke. Čo hovorí výskum a prečo netreba zabúdať aj na spomínanú vakcináciu?

01.10.2022 06:00
injekcia, očkovanie, chrípka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vynechávate injekciu?

Ochorenie COVID-19 na seba strhlo takmer všetku pozornosť. Nejde pritom o jediné vírusové ochorenie, ktoré dokáže potrápiť populáciu na celom svete. Pravdou je, že posledné slovo pri zvyšovaní chorobnosti nepovedala ani chrípka.

Nebezpečné vírusové ochorenie sa objavuje najmä na jeseň a v zime a dokáže poriadne vytrápiť ľudské telo.

Hlavnými príznakmi sú horúčka, bolesti svalov, kĺbov, dehydratácia a únava. Chrípke dokážeme už niekoľko rokov úspešne predchádzať očkovaním, ktoré je potrebné opakovať každý rok. Ideálnym časom na očkovanie sú mesiace október až november a v súčasnosti sa zdá, že pomáha nielen proti chrípke.

šport, zábava, seniori, bicykel, pohyb, príroda Čítajte aj Nezdravá strava zvyšuje riziko smrti. Čo pomáha?

Očkovanie proti chrípke je dôležité

Podľa štúdie, ktorú zverejnil pred niekoľkými dňami americký lekársky časopis Neurology každoročné očkovanie proti chrípke sa môže spájať s nižším rizikom mozgovej príhody.

„Výskumy ukázali, že chrípka zvyšuje riziko mŕtvice, ale stále sa zhromažďujú informácie o tom, či očkovanie proti chrípke môže pomôcť chrániť nás pred mŕtvicou,“ povedal autor štúdie Francisco J. de Abajo z univerzity v Španielsku pre portál sciencedaily.com.

Tento výskum podľa neho naznačuje, že ľudia zaočkovaní proti chrípke, majú nižšie riziko mozgovej príhody. Jedným dychom však pokračuje, že na ďalšie ochranné účinky vakcíny je potrebný ďalší výskum.

Riziko mŕtvice sa výrazne znížilo

Výskum skúmal ischemickú mozgovú príhodu. Spôsobuje ju blokovanie prietoku krvi do mozgu a je najčastejším typom mŕtvice. Počas výskumu sa odborníci zamerali na databázu zdravotnej starostlivosti v Španielsku. Zamerali sa na ľudí nie mladších ako 40 rokov, ktorí mali prvú mozgovú príhodu.

Výskumná vzorka bola pomerne rozsiahla a zabrala aj slušný až štrnásťročný časový úsek. Každú osobu, ktorá mala mŕtvicu porovnali s piatimi ľuďmi rovnakého pohlavia a veku. Po príhode bolo vyše 14-tisíc ľudí a bez nej približne polovica.

Vedci potom pátrali po tom, či ľudia dostali vakcínu minimálne 14 dní pred mozgovou príhodou. Štúdia priniesla zaujímavé výsledky. Jej pointou je najmä to, že ľudia zaočkovaní proti chrípke mali až o 12 % menšiu pravdepodobnosť, že dostanú mŕtvicu oproti tým, ktorí sa injekcii vyhli. Spomínaný šéf výskumu zdôrazňuje, že vakcinácia proti chrípke je jednou z ďalších možností ako sa chrániť pred poškodením mozgu.

melón, leto. výživa Čítajte aj Semienka melónu, ochránia vlasy, zlepšujú tlak aj sexuálne funkcie mužov

Nákazu chrípkou netreba podceňovať

Ani v tom prípade, že v spoločnosti dominuje koronavírus. Riziko infekcie dokáže znížiť aj dobrovoľné používanie ochranných rúšok či respirátorov, a to najmä v mestskej hromadnej doprave či na hromadných podujatiach.

Skvelým pomocníkom okrem očkovania je aj posilňovanie imunitného systému. Obranyschopnosť organizmu si dokážeme zvýšiť pravidelnou konzumáciou vitamínov C a D.

Vitamín C je typickou látkou, bez ktorej by naše telo nedokázalo bojovať s infekciami.

Vitamínu D sa pripisujú ochranné funkcie pred vírusovými ochoreniami. Ľudské telo si „déčko“ dokáže vyrobiť, ale len za asistencie slnečného žiarenia. Horšie je to už v chladných mesiacoch, kedy ho potrebujeme doplniť napríklad z húb, mäsa a vajíčok.

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #seniori #očkovanie #vakcína #mozgová mŕtvica #vírusové ochorenie