Ste ranné vtáča? Zrejme si tým znižujete riziko depresie

Presná denná hodina vraj môže rozhodovať o nálade seniorov. Vedci sa totiž nechali počuť, že pokiaľ sa preberáme z nočného odpočinku pred siedmou ráno, máme menšiu šancu „schytať“ depresiu.

09.10.2022 06:00
depresia, smútok, osamelosť, silueta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prečo je to tak?

Bežná rutina dokáže zachraňovať duševnú pohodu a aktivitu starších ľudí. Nová štúdia naznačuje, že seniori, ktorí vstávajú pravidelne skoro ráno každý deň, môžu ťažiť z viacerých benefitov. Štýl vstávania v podobe ranného vtáčaťa im totiž pomáha podľa výskumu budovať bystrejšiu myseľ a zmierňovať príznaky depresie.

Ide o psychické ochorenie, ktoré sa nevyhýba žiadnej vekovej kategórii. Seniorov však môže pripraviť o aktívny spôsob života a privodiť im predčasné úmrtie.

Vyhýbala sa im zlá nálada

Vedci sa vo výskume zamerali na ľudí vo veku nad 65 rokov, ktorí vstávali zavčasu, teda pred siedmou hodinou. Odborníci si všimli, že títo seniori boli aktívnejší počas celého zvyšku dňa. Okrem toho dosahovali omnoho lepšie výsledky v testoch pamäti a myslenia v porovnaní s ich rovesníkmi, ktorí si radi pospali o čosi dlhšie.

Druhá skupina ľudí, takzvaných spachtošov, mala väčšie sklony k poruchám nálady a objavovali sa u nich častejšie príznaky depresie. Medzi hlavné symptómy tejto choroby patria smutná nálada, nedostatok energie, strata motivácie, negatívne myšlienky, strata chuti do jedla a iných aj obľúbených aktivít.

mäso, steak, steaky, stejk, strejky, hovädzie, pečené, grilované Čítajte aj Škodí červené mäso srdciam ľudí vo vyššom veku?

Začarovaný kruh

Odborníci vychádzajú zo zistení, že depresívnych ľudí často trápia poruchy pamäti a koncentrácie. Takisto sa u nich objavujú problémy s myslením a spánkom. Nepravidelný denný rytmus vrátane ťažkostí so zaspávaním a celkovo s kvalitou nočného odpočinku vytvárajú začarovaný depresívny kruh.

Podľa vedúceho výskumu, odborného asistenta psychiatrie univerzity v Pittsburghu Stephena Smagulu, majú seniori s depresiou tendenciu strániť sa ľudí, zostávajú často medzi štyrmi stenami bytu a chodia neskoro spať. Naopak, pomôcť im môžu zdravé návyky v podobe fyzickej aktivity a pravidelnej a správnej spánkovej hygieny. Ako vysvetľuje psychiater, aktivita je pilierom zdravia.

Pod týmto pojmom si však podľa neho netreba predstaviť len fyzickú činnosť, ale ako vraví aj mentálnu a sociálnu stimuláciu. Pre portál medicalxpress.com uviedol, že ide aj o mentálnu a sociálnu stimuláciu organizmu. Do týchto kategórií tak spadá nielen behanie, ale aj obyčajné prechádzky, hranie hier s vnúčatami, varenie a trávenie času s priateľmi.

Aké vzorce správania majú?

Vedci si dali na spomínanom výskume skutočne záležať. Zahrnuli doňho totiž takmer dve tisícky ľudí s priemerným vekom 73 rokov, ktorí nosili na zápästí prístroje na monitorovanie pohybu. V rámci výskumu tiež vypĺňali dotazníky o zdraví, psychickej pohode a robili testy na pamäť a koncentráciu.

Tím psychiatra Smagulu chcel najmä zistiť typické vzorce dennej aktivity, ktoré sú bežné u amerických seniorov a to ako tieto vzorce súvisia s pamäťou, myslením a sústredenosťou.

injekcia, očkovanie, chrípka Čítajte aj Nedávate sa očkovať proti chrípke? Podľa vedcov si tým zvyšujete riziko mŕtvice

Toto je skóre depresie

Prvú, najväčšiu skupinu tvorili seniori, ktorí vstávali pred siedmou hodinou ráno a aktívne využívali deň počas pätnástich hodín. Druhá skupina sa zobúdzala o čosi neskôr, prípadne išla skôr večer spať. Vydržala približne trinásť hodín dennej aktivity.

Výskum ukázal, že seniori, ktorí vstávali po siedmej mali horšie výsledky než ľudia z prvej skupiny. Objavovalo sa u nich riziko mierneho kognitívneho poškodenia, ktoré súviselo najmä s pamäťou. Okrem toho vykazovali viac depresívnych príznakov. V porovnaní s treťou a štvrtou skupinou však ide o úspech.

Posledné dve skupiny totiž boli na tom najhoršie. Charakterizoval ich úplný rozpad dennej rutiny. To znamená, že do postele chodili väčšinou neskoro, vstávali neskoro. Miera kognitívneho poškodenia bola v tomto prípade na úrovni 18 – 21 %. Odborníci namerali aj takzvané skóre depresie, ktoré sa pohybovalo na úrovni 7,5 – 9 % v posledných dvoch skupinách oproti 3,5 % v skupine so skorým vstávaním.

seniori, opatrovanie, kŕmenie, asistencia, ŤZP Čítajte aj Skončí sa diskriminácia dôchodcov - opatrovateľov? Od januára by mali dostať k penzii viac ako 500 eur mesačne

Bonusom je lepšia nálada

Vedci tak jednoznačne odporúčajú na zníženie depresie nielen u starších ľudí pravidelný nočný odpočinok. Trvanie spánku je u každého individuálne, ale v podstate by malo zaberať rozsah 6 – 8 hodín. Typickým znakom dobrého spánku je menej zívania tesne po zobudení, väčšia chuť do života, znížený výskyt pesimistickej nálady.

Výskumníci varujú, že seniori sa nezbavia depresie skôr, ak budú nasilu vstávať tesne pred siedmou hodinou za predpokladu, že zaspávali neskoro v noci pri sledovaní televízie. Kvalitu spánku ovplyvňuje veľa faktorov a pravidlom je, že keď sme aktívni väčšiu časť dňa, neležíme v posteli a nesledujeme iba televíziu, zaspávanie a vstávanie by sa malo stať bežnou rutinou. V tomto prípade aj akýmsi bonusom v podobe lepšej nálady.

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #senior #spánok #vstávanie #sova #škovránok