Uľaví od bolesti, zlepší pamäť. Poznáte tento všeliek?

Počúvanie hudby vo vyššom veku ponúka podľa vedcov seniorom návrat do doslova zabudnutých čias. Terapia vybranými piesňami pomáha starším ľuďom zlepšiť pamäť, navrátiť spomienky a rovnako zvyšuje aj chuť do života.

16.10.2022 06:00
senior seniorka dôchodca Foto:
debata

Ako to funguje?

Docentka hudby Psyche Loui v tom má jasno. Hudba je podľa nej liečebným nástrojom pre starších ľudí. Vďaka rozsiahlemu výskumu totiž zistila, že ak pravidelne počúvali obľúbené piesne vrátane The Beatles, zvýšila sa u nich aktivita mozgu.

Hudba podľa nej zužuje priepasť medzi sluchovým systémom mozgu a oblasťami tejto časti nervovej sústavy, ktoré súvisia s odmeňovaním a motiváciou. V poslednom spomínanom prípade ide najmä o chuť venovať sa záľubám, rodine a radovať sa zo života. „Hudba pomáha funkčne prepojiť sluch a systém odmeňovania, a preto je dôležitá pre zlepšenie kognitívnych schopností mozgu, najmä u ľudí s demenciou,“ vysvetľuje pre portál www.goodnewsnetwork.org špecialistka na muzikoterapiu.

Prišla na to len tak

Pôvodná myšlienka výskumu vychádza z náhody. Docentka Psyche Loui sa venovala hraniu hudby v domovoch dôchodcov. Spomenula si na to, ako ľudia, ktorí nedokázali dokončiť vetu alebo myšlienku sa zrazu naladili na text piesne a zanôtili ju až do konca. Štúdia tak na seba nenechala dlho čakať a výskumníci do nej zapojili ľudí vo veku 54 – 89 rokov, ktorí počúvali hudbu každý deň počas ôsmich týždňov.

Odborníci sa snažili „namixovať“ zoznamy skladieb podľa gusta a hudobného vkusu jednotlivých účastníkov štúdie. Playlisty teda obsahovali najmä staršie piesne, skladby od The Beatles, Brucea Springsteena, klasickú, ale aj rockovú či popovú hudbu. Každý senior potom hodnotil skladbu podľa toho, či sa mu páčila a aký dojem v ňom vyvolala. Zaujímavé je, že výskum neobjavil špeciálny hudobný štýl, ktorý by fungoval na starších ľudí univerzálne. Pravdou je, že každému z nich pomohli jeho obľúbené piesne.

Uši a mozog majú viac spoločného

Hudba podľa výskumu vytvára kanály medzi sluchovým centrom a prefrontálnym kortexom, to je centrom mozgu, ktorý je zodpovedný za odmeňovanie a najmä aktivitu u starších ľudí s demenciou. Obľúbené skladby viacej aktivovali sluchové oblasti a odmeňovanie v mozgu. Hudba, ktorú si účastníci vybrali sami poskytla pevnejšie prepojenie medzi týmito dvoma oblasťami mozgu.

Podľa muzikoterapeutky došlo k pôsobivým neurologickým zmenám u seniorov. Hudba má podľa nej schopnosť upokojiť seniorov, ale aj ľudí, ktorých trápia duševné ochorenia. Do istej miery sa podieľa na obnove dávnych spomienok, pamäti, koncentrácii a ďalších kognitívnych funkcií.

Uľavuje aj od bolesti?

Podobné účinky na fungovanie mozgu u seniorov má aj čítanie, lúštenie krížoviek a čítanie kníh. Naopak, starších ľudí oberá o motiváciu sledovanie monotónnych seriálov, negatívnych televíznych správ a sedenie pri televízore. Výskumy ukazujú, že hudba pomáha starším ľuďom so širokou škálou problémov. Pravidelný relax pri muzike zlepšuje jazykové a rečové schopnosti seniorov, osviežuje pamäť, znižuje výskyt symptómov spojených s demenciou.

Okrem toho sa podpisuje pod znižovanie stresu a úzkosti. Niektorí seniori ocenia aj zaspávanie pri hudbe, ktorá zlepšuje aj celkovú dĺžku a kvalitu nočného odpočinku. Spomína sa tiež potláčanie fyzických ťažkostí a únavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #terapia #pamäť #senior #vedci #spomienky