Zle spíte a trpíte zápchou? Nenápadne k vám môže prichádzať demencia. Čo si ešte všímať?

Napriek tomu, že ohrozuje milióny ľudí, nejde o problém, ktorý zásadne súvisí s modernou dobou a so súčasným životným štýlom. Ochorenie poznali už v stredoveku, keď neexistovali ani pesticídy, ani sa ľudia nedožívali takého vysokého veku ako dnes.

24.09.2022 12:21
parkinsonova choroba, parkinson Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zaujímavý je aj fakt, že už vtedy bylinkári používali na zmierňovanie príznakov choroby strukovinu Mucuna pruriens, známejšiu pod názvom zamatová fazuľa, o ktorej semenách sa až o storočia neskôr zistilo, že obsahujú prírodnú podobu látok L-dopy. Tá sa dnes pridáva do liekov na zmierňovanie príznakov Parkinsonovej choroby.

Ticho pred búrkou

O tejto chorobe ani dnes medicína nevie zďaleka všetko. Čo je však pozitívne, je fakt, za sa z roka na rok zlepšujú diagnostické postupy a k dispozícii je aj viacero druhov liekov na tlmenie jej prejavov, aj keď fungujú najmä v prvých štádiách ochorenia.

„Parkinsonova choroba je neliečiteľné degeneratívne multiorgánové ochorenie, ktoré postihuje o niečo viac mužov ako žien a ktorého riziko stúpa priamo úmerne s vekom. To však neznamená, že sa nevyskytuje u mladých ľudí. Niektoré jej formy, ktoré podľa doterajších poznatkov súvisia s genetickou predispozíciou, sa môžu objaviť aj u ľudí mladších ako štyridsať, niekedy dokonca dvadsať rokov,“ povedal doktor Vladimír Klement z Agapé Senior Parku.

Na začiatku sa ochorenie prihlási o slovo prejavmi, ktoré si ľudia nespoja s ochorením mozgu. Veď napríklad zápchu, slabnúci čuch alebo poruchy spánku považujeme za bežný prejav staroby.

„Parkinsonova choroba je neliečiteľné degeneratívne multiorgánové ochorenie, ktoré postihuje o niečo viac mužov ako žien a ktorého riziko stúpa priamo úmerne s vekom. To však neznamená, že sa nevyskytuje u mladých ľudí. Niektoré jej formy sa môžu objaviť aj u ľudí mladších ako štyridsať, niekedy dokonca dvadsať rokov.“
MUDr. Vladimír Klement z Agapé Senior Parku

Keď mozog odchádza postupne

V skutočnosti aj za tieto prejavy môže postupné odumieranie tých častí mozgu, ktoré sú zodpovedné za produkciu dopamínu – neurotransmitera slúžiaceho na prenos vzruchov medzi mozgom a ďalšími časťami tela. Povedané inak, akoby prestali existovať cesty, ktoré spájajú mozog s ostatnými časťami tela.

V mozgu vtedy začne prevládať iná chemická látka – acetylcholín, ktorá má za následok problémy s pohybom a psychické problémy. Tie prvé sa prejavujú v strnulosti tváre, v problémoch s rečou (tichá a monotónna), trasením rúk, šuchtavou chôdzou, nahnutím trupu dopredu či typicky ohnutými lakťami. Psychickými problémami sú poruchy spánku, náladovosť, prejavy zlosti až depresia.

Príznaky sa objavujú postupne, v priebehu rokov až desaťročí. Priemerným typickým vekom nástupu ochorenia je 60 rokov.

soľ, soľnička Čítajte aj Soľ: dobrý sluha, ale zlý pán. Najmä, ak ide o seniorov. Prečo?

Milióny v ohrození

Okrem už potvrdeného faktu, že Parkinson postihuje častejšie mužov ako ženy, nie sú doteraz známe žiadne významné sociálne, etnické, hospodárske alebo geografické rozdiely. To znamená, že sa vyskytuje naprieč všetkými kontinentmi a postihuje ľudí bez ohľadu na spôsob života, dosiahnuté vzdelanie, bohatstvo či chudobu.

Keďže priemerný vek stále stúpa, predpokladá sa, že bude rásť aj výskyt ochorenia. Štúdia Global Burden of Disease Study z roku 2015 odhaduje, že do roku 2040 môže byť Parkinsonova choroba diagnostikovaná takmer u 13 miliónov ľudí. Podľa dostupných štatistík ňou v Európe pred desiatimi rokmi trpelo 1,3 milióna ľudí.

Doterajšie poznatky naznačujú, že rozvoj choroby je mixom genetických a environmentálnych faktorov. K jej rozvoju môžu prispievať napríklad pesticídy aj malé poranenia mozgu. Zaujímavé však je, že medzi faktory, ktoré riziko znižujú, patrí pitie kávy aj vysoká fyzická aktivita v produktívnom ve­ku.

spánok, senior Čítajte aj Čo spôsobuje nedostatok spánku? Koľko hodín by mali spať seniori? Škodí aj veľa spánku

Život s Parkinsonom

„Okrem postupného zániku neurónov, ktoré distribuujú dopamín, dochádza k poškodzovaniu ďalších štruktúr mozgu, napríklad jadier v mozgovom kmeni, bielej hmoty pod mozgovou kôrou aj samotnej mozgovej kôry. Tieto zmeny vyvolávajú deficit rôznych chemických látok, ktoré sprostredkúvajú nervový prenos,“ vraví doktor Klement. „Ide o nezvratné procesy, preto je Parkinsonova choroba neliečiteľná. Vhodnými medikamentmi a ďalšími druhmi terapie sa však dajú jej prejavy relatívne dlhý čas a úspešne tlmiť.“

Adriana Škriniarová z Agapé Senior Parku, kde sa o ľudí trpiacich Parkinsonom starajú. „Veľmi dôležitá je psychická podpora chorého, pomáha napríklad arteterapia, muzikoterapia a podobne. Je však dôležité, aby na psychohygienu dbal aj človek alebo rodina, ktorá sa o takéhoto chorého človeka stará. Zvládať jeho výkyvy nálad a depresiu môže byť totiž ešte náročnejšie než fyzická pomoc pri pohybe, jedení alebo hygiene.“
Adriana Škriniarová z Agapé Senior Parku

Napriek tomu je starostlivosť o chorého v domácom prostredí náročná a v neskorších štádiách ochorenia takmer nemožná. „Spočiatku určite pomáha prispôsobiť chorému domácnosť tak, aby mu nič neprekážalo v pohybe a aby mal pohodlie,“ radí Adriana Škriniarová z Agapé Senior Parku, kde sa o ľudí trpiacich Parkinsonom starajú.

„Veľmi dôležitá je psychická podpora chorého, pomáha napríklad arteterapia, muzikoterapia a podobne. Je však dôležité, aby na psychohygienu dbal aj človek alebo rodina, ktorá sa o takéhoto chorého človeka stará. Zvládať jeho výkyvy nálad a depresiu môže byť totiž ešte náročnejšie než fyzická pomoc pri pohybe, jedení alebo hygiene.“

Pomoc špecialistov

Vo vysokom štádiu ochorenia, keď už pacient v podstate nedokáže ovládať svoje telo, býva nevyhnutná stála starostlivosť, s čím pomôže opatrovateľská služba.

„Zariadenia, kde sa dokážu postarať o ľudí trpiacich Parkinsonovou chorobou alebo Alzheimerom, sú potrebné a malo by ich byť viac, pretože chorým poskytujú bezpečné prostredie so všetkou potrebnou lekárskou, zdravotnou a sociálnou starostlivosťou a ich rodinným príslušníkom zase úľavu od roky trvajúcej starostlivosti, ktorá však už ani pri najlepšej vôli nie je v domácom prostredí možná. Bolo by dobré, keby sme sa ako spoločnosť začali zmierovať s faktom, že ide o chorobu, ktorá si v istých štádiách vyžaduje špeciálnu starostlivosť, a prestali sa na ľudí, ktorí ju svojim rodinným príslušníkom doprajú, dívať cez prsty. Nie sú to nevďačné deti či vnúčatá, ktoré odložili svojich starčekov do zariadenia. Naopak, sú to ľudia, ktorým záleží na tom, aby ich chorý príbuzný žil v bezpečí a mal takú kvalitu života, aká je za daných okolností možná,“ dodala Adriana Škriniarová.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #Parkinsonova choroba #seniori #demencia #strukovina