Čo pomôže udržať zdravie, keď sa nevládzeme hýbať?

Aj bez aktivity sa môžu ľudia vo vyššom veku dostať do lepšej fyzickej a duševnej kondície. Vedci zistili, že seniorom s obmedzenou možnosťou pohybu pomáha jednoduchá a radostná činnosť. Smiech.

23.10.2022 06:00
penzisti, manželia, čítanie, smiech Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako ochráni srdcia ľudí?

Pohyb lieči telo i myseľ. Ako si však majú poradiť seniori, ktorí majú zníženú schopnosť pohybu a nedokážu už vykonávať priveľa pohybových aktivít? Aj nad touto otázkou si lámali hlavu odborníci s American Heart Association a prišli so zaujímavými zisteniami. Smiech je podľa nich najlepší liek.

Pomáha chrániť nielen srdce. Výskum spomínanej asociácie totiž presviedča, že srdečný, hurónsky smiech dokonca znižuje zápal tepien, utlmuje tvorbu stresových hormónov a zvyšuje hladinu dobrého (HDL) cholesterolu.

Endorfíny nie sú zakázané látky, pretože sa tvoria priamo v organizme človeka.

Dlhodobé účinky zaručené

Podľa asociácie smiech doslova ľudí núti, aby sa cítili lepšie. Zistilo sa totiž, že jeho účinky trvajú minimálne dvadsaťštyri hodín, čo presahuje aj fungovanie niektorých liekov. Smiech ovplyvňuje telo i dušu viacerými spôsobmi. Dostáva ľudí rýchlo do rovnováhy vďaka tomu, že sa pri ňom uvoľňujú endorfíny.

senior seniorka dôchodca Čítajte aj Uľaví od bolesti, zlepší pamäť. Poznáte tento všeliek?

Ide o hormóny, ktorých cieľom je navodiť dobrú náladu a uvoľniť telo. Endorfíny nie sú zakázané látky, pretože sa tvoria priamo v organizme človeka. Podieľajú sa tiež na podpore pocitu pohody a je dokázané, že na istý čas zmierňujú aj bolesť. Spomínané chemikálie sa tvoria v tele najmä pri pohybových aktivitách a športe. V prípade, že sú seniori obmedzení v pohybe, nastupuje na scénu smiech.

Vyrovná sa cvičeniu

Smiech sa podľa American Heart Association vyrovná kardio cvičeniu. Tento druh pohybu je zameraný prioritne na budovanie fyzickej kondície. Ku kardio športom patrí chôdza, beh, plávanie či bicyklovanie. Spomínané športy nemôžu vykonávať niektorí seniori z dôvodu vyššieho veku, choroby alebo zranenia.

Smiech dokáže rozprúdiť činnosť srdcového svalu a spaľuje sa pri ňom aj veľká dávka energie. Ak sa schuti smejeme, vieme spáliť približne rovnaké množstvo kalórií ako za hodinu chôdze pomalým či mierne rýchlym tempom.

Výrazne ovplyvňuje náladu

Rozptyľuje hnev, konflikty, pocity frustrácie zo starnutia či choroby. Počas tejto aktivity sa znižuje hladina stresových hormónov, ktorým kraľuje kortizol.

Pokles stresových látok má za následok znižovanie pocitov úzkosti, ale aj stresu, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen psychiku, ale aj srdcový sval. Hlasitý chichot má za následok tiež znižovanie, resp. úpravu krvného tlaku a znižovanie rizika srdcového infarktu a mozgovej príhody.

Pokles stresových látok má za následok znižovanie pocitov úzkosti, ale aj stresu, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen psychiku, ale aj srdcový sval.

Smiech takisto pomáha zlepšovať fungovanie ciev, pretože sa skrz cievy rýchlejšie pumpuje krv. Spomínaná radostná činnosť môže prichádzať spontánne, ale v niektorých prípadoch jej vieme pomôcť. Ideálnymi pomôckami na navodenie rehotu je sledovanie komédií, čítanie vtipov, pozeranie vtipných videí, alebo zábava v kruhu rodiny a priateľov. Zabijakom smiechu je pravidelné sledovanie negatívnych správ, rozprávanie o vlastných chorobách a strach zo smrti.

depresia, smútok, osamelosť, silueta Čítajte aj Ste ranné vtáča? Zrejme si tým znižujete riziko depresie
debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #seniori #výskum #cholesterol #smiech #fyzická kondícia #duševná kondícia