Hovorí sa im "plody bohov". Pomáhajú bojovať s artritídou aj cholesterolom. Posilňujú imunitu. O čo ide?

Sú plné vitamínov, minerálov aj flavonoidov. Hovoríme o šípkach, ktoré sú vďaka vysokému obsahu vitamínu C najmä v jesennom období výbornou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke. Straším ľuďom pomáhajú v boji s artritídou, pigmentovými škvrnami aj suchou, svrbiacou kožou.

02.10.2022 08:00
šípky, košík Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Ruža šípová pochádza z juhozápadnej časti Ázie, no rozšírená je takmer po celom svete a to najmä v Južnej Európe, ale aj v severozápadnej Afrike.

Už v starovekom Grécku vedeli o priaznivých vlastnostiach šípok, preto ich nazývali „plody bohov“, starovekí Rimania využívali aj koreň ruže šípovej proti besnote a počas II. svetovej vojny ich zasa Angličania zberali na výrobu sirupu pre ranených a chorých vojakov.

Plody šípok obsahujú v 100 gramoch: 162 kalórií, 0,3 g tukov, 38 g sacharidov (z toho 2,6 g cukrov), 1,6 g bielkovín a 24 g vlákniny.

mäso, steak, steaky, stejk, strejky, hovädzie, pečené, grilované Čítajte aj Škodí červené mäso srdciam ľudí vo vyššom veku?

Pre svoj vysoký obsah vitamínu C, v kombinácii s ostatnými vitamínmi a minerálmi, sú výborným pomocníkom pre náš imunitný systém pri nachladnutí a chrípke. Môžeme im pripísať aj protizápalový účinok, vďaka kombinácii vápnika, rutínu a vitamínu C.

Šípky sú veľmi hodnotné pre množstvo vitamínov, minerálnych látok a flavonoidov. Nájdeme v nich vitamíny: C, A, B1, B2, B6, B9, E, K; minerálne látky: fosfor, horčík, draslík, mangán, vápnik, sodík a železo.

Pre synergiu týchto zložiek sú účinné napríklad pri problémoch so zápalom a krvácaním ďasien. Pôsobením karotenoidov a flavonoidov, ktoré obsahujú, nám pomôžu tlmiť bolesti pri chronickej artritíde, alebo bolesti spôsobené rôznymi poraneniami. Pre svoj močopudný účinok sú vhodné pri zápale močového mechúra,“ hovorí Mgr. Katarína Blažová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

  • Pravidelnou konzumáciou extraktu zo šípok je možné znížiť hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a tiež udržať optimálnu hladinu glukózy.
  • Výborné sú aj ich regeneračné vlastnosti vo forme oleja, ktorý stimuluje tvorbu kolagénu v pokožke, pomáhajú proti pigmentovým škvrnám a ošetruje suchú a svrbiacu kožu. Fenoly, triesloviny a pektíny, ktoré sú v nich prítomné, pomáhajú obmedziť oxidačný stres, ktorý vedie k vzniku rakovinového bujnenia.
  • Prítomnosť lykopénu (silný antioxidant) im dodáva červenú farbu , čo je však dôležitejšie – vedecké štúdie dokázali, že má protirakovinové účinky a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

„Už spomenutý obsah rutínu (flavonoid) vplýva na spevnenie cievnej steny, dokáže pomôcť pri nadmernej priepustnosti krvných kapilár napr. pri vysokom krvnom tlaku a zamedzí tak vzniku opuchov,“ dodáva odborníčka na zdravú výživu.

Zber šípok sa odporúča po prvých mrazoch, alebo keď začnú mäknúť. Môžeme z nich, okrem čaju, pripraviť aj sirup, olej, masť, tinktúru, džem, alebo ich môžeme využiť na prípravu chutných omáčok.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

6 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #prechladnutie #vitamíny #jeseň #minerály #potravina #šípky