Seniori dostanú v decembri 14. dôchodok. Avšak nie celý. Aká bude jeho suma?

Od 210 do 35 eur. Takú sumu dostanú v decembri slovenskí penzisti. Vláda odklepla tzv. 14. dôchodok, avšak jeho suma bude len 70 % zo sumy 13. dôchodku, ktorý dostali vyplatený v júli.

14.10.2022 06:00
penzia, dôchodok, dôchodca, penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata (82)

Vyplateniu tejto dávky predchádza novela zákona o 13. dôchodku, ktorú pripravil rezort práce ako pomoc pre seniorov v období vysokej inflácie. „Novela navrhuje vyplatiť 70 % zo sumy 13. dôchodku v novembrovom výplatnom termíne, pričom priemerná suma na jedného dôchodcu bude vo výške 144,70 eura,“ uvádza sa v správe rezortu práce.

"Je to dôkaz toho, že bezprecedentne pomáhame aj našim dôchodcom. Chceme využiť mimoriadne daňové príjmy, ktoré sú v rozpočte práve aj na pomoc obyvateľom,“ uviedol predseda vlády Eduard Heger. „Ide o historicky najvyššiu sumu, akú vláda kedy uvoľnila pre túto zraniteľnú skupinu obyvateľov. Suma 750 miliónov, ktorou sme dôchodcom pomohli tento rok, je až desaťkrát vyššia ako v roku 2018,” povedal minister financií Igor Matovič.

seniori, manželia, figúrky, chudoba, mince, euro, peniaze Čítajte viac Veľké porovnanie: Príklady výpočtu dôchodkov dnes a v roku 2023

„Po predčasnom vyplatení 13. dôchodku v júli a po konzultáciách so zástupcami seniorov sme schválili ďalšiu mimoriadnu pomoc pre dôchodcov. Pomoc vyplatíme nielen starobným dôchodcom, ale aj sirotám a invalidným dôchodcom. Tí s najnižšími dôchodkami dostanú najviac, teda 210 eur, seniori s najvyššími dôchodkami 35 eur. V pomoci ďalším skupinám ľudí, zariadeniam sociálnych služieb a ďalším zamestnávateľom budeme pokračovať a čoskoro ju predstavíme,“ doplnil minister práce Milan Krajniak.

Vzhľadom na pretrvávajúci rast inflácie sú prijaté opatrenia pre penzistov nepostačujúce, a preto ministerstvo práce navrhlo, aby bola časť 13. dôchodku vyplatená aj v novembri 2022. Nárok naň budú mať poberatelia starobného, predčasného starobného, invalidného dôchodku, ako aj poberatelia všetkých pozostalostných dôchodkov – vdovských, vdoveckých a sirotských.

Krajniak Čítajte viac Ak si odložíte 100 eur, môžete mať ešte vyšší dôchodok v novom sporení. Pozrite si prepočty

Zástupcovia Jednoty dôchodcov na Slovensku však tvrdia, že pomoc nie je dostatočná. „Trváme na našich požiadavkách zverejnených v petícii. Najvyššia suma 210 eur je pomoc denne 0,53 eura, čo je výsmech a oproti 16 % inflácii je to doslova almužna. Úprimne závidíme okolitým štátom, kde je pomoc pre seniorov oveľa väčšia,“ povedala zástupkyňa predsedu JDS Valéria Pokorná.

Podmienky nároku ostávajú zachované rovnako ako v predchádzajúcom období. Pri poberaní viacerých druhov dôchodkov vrátane dôchodkov z cudziny sa ich výška zráta a podľa výslednej sumy bude poberateľovi vypočítaná výška dávky, ktorá sa bude odvíjať od životného minima na rok 2022.

Vzorec na výpočet sa nemení, ale jeho výsledná suma bude vynásobená koeficientom 0,7, čiže 70 % celkovej sumy. Maximálna výška novembrového mimoriadneho dôchodku tak bude 210 eur a minimálna suma bude 35 eur.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #senior #Dôchodcovia #14. dôchodok