Chrípka sa vracia v plnej sile, my proti nej nemáme imunitu. Chráni očkovanie proti covidu? + otázky a odpovede

Chrípková sezóna bola takmer vždy predvídateľnou súčasťou každej zimy od októbra do apríla, ale covid všetko zmenil. Dva roky bola cirkulácia chrípky v dôsledku protipandemických opatrení veľmi nízka, čo môže znamenať, že naša imunita je zrejme nízka. Odborníci upozorňujú na potenciálne silnú chrípkovú sezónu, sledujúc správanie chrípky počas sezóny na južnej pologuli a aj vzhľadom na obnovenie cestovania a zrušenie väčšiny protipandemických obmedzení.

10.10.2022 08:00
chrípka, choroba, nádcha, muž, dôchodca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (48)

K rizikovým patria aj seniori a ľudia s chronickým ochorením. U starších osôb má chrípka horší priebeh a častejšie spôsobuje komplikácie, ktoré nezriedka vedú až k úmrtiu.

„Obyčajná chrípka“. ,,Na toto nešťastné slovné spojenie narážam roky, pred pandémiou COVID-19 i počas nej. Zakaždým ma dokáže zaraziť, ako nebezpečne sa ním zľahčuje závažnosť chrípky. Chrípka, rovnako ako COVID-19, rozhodne nie je banalita," hovorí hlavný odborník Úradu verejného zdravotníctva Ján Mikas.

Dokáže ohroziť život, spôsobiť komplikácie či dlhodobé zdravotné ťažkosti, narušiť bežné fungovanie spoločnosti a dokonca vyvolať pandémiu s bolestivými následkami.

Riziká chrípky

Foto: uvzsr.sk
chripka komplikacie

Často sa chrípka u seniorov prejavuje atypicky – horúčka a suchý kašeľ môžu byť mierne. Zhoršuje sa funkcia orgánov, vrátane mozgu, časté sú komplikácie a úmrtia sa skrývajú za diagnózami pneumónie či dekompenzácie chronických ochorení.

Zvyšuje riziko imobility – až 15 % starších osôb zostane po hospitalizácii s chrípkou bezvládnych a odkázaných na starostlivosť druhých.

Očkovanie seniorov proti chrípke: pomáha zlepšiť priebeh ochorenia, znižuje pravdepodobnosť vzniku komplikácií, pomáha predísť úmrtiu v súvislosti s komplikáciami chrípky.

Odborníci odporúčajú očkovanie všetkým osobám nad 59 rokov, ale aj ich rodinných príslušníkov a ostatných osôb, ktoré s nimi prichádzajú do styku.

S rastúcim vekom klesá výkonnosť imunitného systému a zhoršuje sa kvalita prirodzených bariér organizmu. U seniorov je preto vyššia pravdepodobnosť nakazenia sa chrípkou. Vírus sa šíri veľmi rýchlo najmä v uzavretých kolektívoch. Mimoriadne rizikovou skupinou sú domovy dôchodcov.

Navyše, starší ľudia nad 59 rokov sú často nositeľmi niektorého z chronických ochorení, ktoré môže chrípka vážne skomplikovať.

Ponaučenie z južnej pologule

Epidemiológovia sledujú vývoj chrípkovej sezóny na južnej pologuli na predikciu toho ako sa môže vyvinúť situácia u nás.

„Zem má dve hemisféry a teda dve obdobia chrípkových epidémií. Preto napríklad austrálska sezóna, ktorá sa práve končí, indikuje, čo sa môže udiať v našich zemepisných šírkach,“ vysvetľuje profesorka Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

„Austrália zažila najhoršiu chrípkovú sezónu za posledných päť rokov, pričom počet prípadov bol podľa oficiálnych údajov trikrát vyšší ako očakávaný. Prípady chrípky vyvrcholili asi o dva mesiace skôr ako zvyčajne, čo poukazuje na skorý nápor chrípky v krajine,“ dodáva profesorka Krištúfková.

Chrípka spúšťa kardiovaskulárne príhody aj u zdravých dospelých

Vzhľadom na veľmi nízky výskyt chrípky v uplynulej sezóne a nedostatočnú zaočkovanosť ľudí existuje predpoklad, že budeme k chrípkovým vírusom vnímavejší a zvýšený výskyt chrípky by mohol vyústiť do silnej chrípkovej epidémie.

Chrípka nie je vôbec banálne ochorenie. S ochorením chrípky je na celom svete súvisiacich 3 až 5 miliónov prípadov závažných ochorení a až 650 000 úmrtí roč­ne.

Chrípka nie je vôbec banálne ochorenie. S ochorením chrípky je na celom svete súvisiacich 3 až 5 miliónov prípadov závažných ochorení a až 650 000 úmrtí ročne. Môže mať veľmi ťažký priebeh, spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, viesť k trvalým zdravotným následkom a spôsobiť smrť.

Foto: uvzsr.sk
chripka priznaky

Môže viesť k zápalom pľúc, zlyhaniu dýchania či zápalovým ochoreniam srdca. Pacientom sa v dôsledku vírusovej infekcie môžu zhoršiť chronické zdravotné ťažkosti alebo ich môže postihnúť syndróm akútnej respiračnej tiesne.

„Nízka dôvera v očkovanie, ale aj všeobecne nízka vôľa zúčastňovať sa preventívnych vyšetrení alebo prevencie očkovaním, je prejavom silnej vzájomnej nedôvery medzi ľuďmi, k inštitúciám a k expertíze a expertom.“
doc. Michal Vašečka, sociológ z Bratislava Policy Institute.

Vedecké dôkazy z mnohých štúdií potvrdzujú, že chrípka spôsobuje závažné kardiovaskulárne komplikácie.

Štúdia databázy dospelých pacientov nad 40 rokov bez akejkoľvek rizikovej anamnézy dokázala 10 x vyššie riziko úmrtia na srdcový infarkt a 8 x vyššie riziko úmrtia na mŕtvicu do 3 dní po laboratórne potvrdenej chrípkovej infekcii v porovnaním s prípadmi bez ochorenia na chrípku. .

Dlhodobá nízka dôvera v očkovanie, podceňovanie chrípky, odmietanie aktívnej prevencie, vysoké počty odvrátiteľných úmrtí viedli lekárov, špecialistov, pacientov a expertov v zdravotníctve k sformovaniu odbornej platformy Aliancia proti chrípke. „Jednou z priorít Bratislavského samosprávneho kraja je prevencia a osveta. Preto k očkovaniu budeme naďalej pristupovať aktívne a zodpovedne,“ hovorí lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay.

„Vítam iniciatívu odborníkov spojiť sa a prinášať informácie ohľadom rizík a prevencie chrípky pre verejnosť. Je dôležité počúvať hlas odborníkov, je potrebné sa pred chrípkou chrániť a pomôcť zvládnuť chrípkovú sezónu bez dodatočného tlaku na zdravotný systém,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Prevencia

  • Prísun vitamínov, zdravá strava, každodenný pohyb, umývanie rúk a pravidelné vetranie – to všetko sú opatrenia, ktoré pomáhajú zvýšiť odolnosť organizmu. Ani silná imunita však neznamená stopercentnú ochranu v boji s vírusom chrípky.
  • Jedinou preukázateľne účinnou prevenciou je očkovanie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie v súčasnosti pomáha predísť až 2,1 miliónom ochorení na chrípku, 65 600 hospita­lizáciám a 37 200 úmrtiam v rámci Európskej únie. Odborníci ho preto považujú za najefektívnejšiu prevenciu v boji s chrípkou.
48 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #očkovanie #komplikácie chrípky #očkovanie proti chrípke #riziká chrípky