Čo prospieva imunite? Aké zásady treba dodržiavať? Tu sú potraviny, ktoré ju posilnia

Jeseň je obdobím, kedy sa zvyšuje chorobnosť na chrípku a akútne respiračné ochorenia, pribúdať ale bude aj chorých na covid.

23.10.2022 08:00
vitamíny Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

· Ak sa chceme vyhnúť chorobe a zvýšiť obranyschopnosť organizmu, mali by sme vedieť, čím môžeme podporiť našu imunitu a aké zásady dodržať, aby sme zostali zdraví:

Zvýšte podiel vitamínu C – konzumáciou papriky, chrenu, citrusových plodov, kivi, čiernych ríbezlí, ale aj kapustou, kelom, brokolicou a zelenou vňaťou. Prípadne si môžete uvariť šípkový, alebo rakytníkový čaj.

Vplyv na správne fungovanie imunity má tiež vitamín D – v prirodzenej forme sa nachádza v rybách, vajciach, obsahuje ho kakao, smotana, alebo treščia pečeň. Vitamín D sa nám tvorí v organizme vplyvom slnečných lúčov, preto je vhodný pobyt na slnku aspoň 20 minút denne. V období, keď je slnečných dní menej, je vhodné ho doplniť dostupnými prípravkami s obsahom D3, či už vo forme tabliet, alebo v kvapkách.

Dôležitý je aj zinok – jeho nedostatok je potrebné kompenzovať stravou bohatou na orechy, celozrnné výrobky, listovú zeleninu, pečeň, droždie, ale aj na mliečne výrobky.

Pravidelný pohyb – 30 až 40 minút tri až päťkrát v týždni, výrazne zvyšuje výkonnosť imunity. Postačí aj rezkejšia prechádzka.

Otužujte svoje telo – saunovanie má pozitívny vplyv na stav našej obranyschopnosti a odporúča sa raz do týždňa, ale vhodné je aj otužovanie napríklad striedaním teplej a chladnej sprchy.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chrípka #vitamíny #jeseň #respiračné ochorenia