Prvý krok reformy dlhodobej starostlivosti je podľa komory opatrovateliek v stabilizácii personálu, nie v stavaní nových zariadení

V sociálnych službách je podľa Komory opatrovateľov Slovenska problém najmä s personálom zariadení sociálnych služieb, ktorého je už teraz nedostatok a pracuje za veľmi nízke mzdy.

12.10.2022 10:22
opatrovanie, opatrovateľka, senior Foto:
debata

Komora opatrovateliek Slovenska (KOS) privítala informáciu, že do systému sociálnych služieb chce rezort práce a sociálnych vecí investovať viac ako 192 miliónov eur.

Problém v sociálnych službách však podľa komory spočíva najmä v personále zariadení sociálnych služieb, ktorého je už teraz nedostatok a pracuje za veľmi nízke mzdy. Podľa KOS by mal rezort práce a sociálnych vecí najprv uskutočniť reformu dlhodobej starostlivosti, ktorá spočíva v zmene systému financovania. Komora to uviedla v tlačovej správe.

Nová aktivita ministerstva práce ide podľa KOS v „starých koľajách“ a nemení systém poskytnutia príspevku priamo na prijímateľa, ale ide investovať do nových zariadení, v ktorých ale nebude mať kto prijímateľov opatrovať. Zariadenia pritom majú podľa komory už teraz akútny nedostatok personálu.

„Vláda sa v Programovom vyhlásení vlády zaviazala v prvom rade uskutočniť reformu dlhodobej starostlivosti, ktorá spočíva v presmerovaní príspevku priamo na prijímateľov," upozornila predsedníčka KOS Dana Grafiková. Táto reforma má podľa nej umožniť prijímateľom právo slobodného výberu o mieste a forme sociálnej služby a poskytnúť jej na to finančné prostriedky podľa stupňa odkázanosti. Financie by tak dostali odkázaní ľudia.

„Stavba nových zariadení na úkor zafinancovania reformy ukotvenej v Programovom vyhlásení vlády a personálneho zabezpečenia nie je správna a vypomstí sa nám už v krátkej budúcnosti," varuje šéfka KOS.

Situácia bude podľa nej rovnako problematická ako v zdravotníctve. Na sociálne služby budú mať podľa Grafikovej iba najbohatší a tým ostatným zostanú „možno“ nové zariadenia, v ktorých sa nebude mať kto starať.

„Výstavba nových zariadení bez poznania skutočných požiadaviek prijímateľov na zotrvanie v domácom prostredí, ale najmä finančnej stabilizácie personálu je znovu krok úplne mimo," dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #ošetrovanie #sociálne služby #zariadenia sociálnej starostlivosti