Patrí do kategórie mikro živín, ktoré sú kľúčové pre každú vekovú kategóriu. V minulosti sa odborníci zameriavali najmä na jeho užívanie deťmi, aby zabránili chorobe zvanej rachitída. Takzvaná krivica sa podpisovala pod vzrast detí a správne držanie tela. Nedostatok vitamínu D však v poslednej dobe zaujíma aj štúdie, ktoré sa zaoberajú výživou starších ľudí. Nízke hladiny „déčka“ totiž u seniorov prispievajú k chorobe rednúcich kostí, svalovej slabosti, zlomeninám bedier, srdcovým chorobám, cukrovke, artritíde, ale aj poruchám nálady. Spomínaný slnečný vitamín ovplyvňuje celkové zdravie ľudí.
Čítajte aj Hrozno: Poradí si s lenivými črevami, dodá energiu, posilní imunituVitamín D nie je bežnou živinou
Na to, aby priniesol organizmu požadované účinky je potrebné ho prijímať vo veľkom množstve. Zaujímavé na ňom je, že funguje synergicky s minerálom vápnikom, ktorý aj u starších ľudí zlepšuje hustotu kostí.
Vitamín D pomáha bojovať proti viacerých chorobám. Hovorí sa o jeho pozitívnych účinkoch v rámci prevencie ochorenia Covid-19. Najlepším zdrojom tejto látky sú treščia pečeň, makrela, losos, hovädzia pečeň, vaječné žĺtky a syr. Niektoré potraviny sú umelo obohatené o vitamín D. Stretnúť sa tak môžeme s mliekom, raňajkovými cereáliami, ale aj džúsmi s potrebnou dávkou spomínanej živiny. Vitamín D patrí do skupiny látok, ktoré si ľudské telo dokáže vyrobiť samo. Na to, aby sa ho vytvorilo v organizme dostatočné množstvo je potrebné slnečné žiarenie. Ideálnym ročným obdobím na jeho tvorbu je leto, horšími jeseň a zima.
Prečo majú starší ľudia menej tohto vitamínu?
Výskumy ukazujú, že ľudia nad 50 rokov majú alarmujúci nedostatok vitamínu D a toto riziko sa s pribúdajúcimi rokmi zvyšuje. Odborníci varujú, že starší ľudia majú problém syntetizovať „déčko“ aj pri pravidelnom slnení. Vitamín D sa totiž aktivuje v obličkách, kým ho ľudské telo začne plne využívať. Táto funkcia s pribúdajúcim vekom klesá. Na minimálnu tvorbu tohto vitamínu je potrebné vystavovať sa slnečným lúčom sa po dobu aspoň tridsať minút dvakrát do týždňa, čo je na jeseň a v zime problém.
Čítajte aj Stráca sa vám starší príbuzný pred očami? Mali by ste spozornieť! Až jeden z troch starších ľudí totiž trpí podvýživouAká je optimálna dávka?
Podľa amerických úradov, ktoré regulujú výživu primeraný príjem vitamínu D u ľudí do 50 rokov je 200 medzinárodných jednotiek (IU) pre obidve pohlavia. Vo veku 50 – 70 rokov je však potreba tejto živiny dvojnásobná.
Po sedemdesiatke je treba prijať až 600 IU každý deň. V tomto prípade sa núka otázka, koľko vitamínu D potrebujeme prijať z výživových doplnkov každých dvadsaťštyri hodín. Niektoré štúdie sa zhodujú, že ideálom je sila vitamínu so 400 medzinárodnými jednotkami. V tejto dávke je údajne účinný pri ochrane kostí a zmierňuje riziko zlomenín pri pádoch. Ďalšie výskumy veria, že „déčko“ je užitočné až vo vyšších dávkach, a to na úrovni 800 – 1000 IU denne.
Pozor na predávkovanie
Vitamín D je rozpustný v tukoch, podobne ako vitamíny E, K a A. Aj z tohto dôvodu sa z tela nevylučuje močom. V niektorých prípadoch, najmä pri jeho nadužívaní, sa môžeme vitamínom predávkovať. Intoxikácia sa prejavuje nevoľnosťou, vracaním a slabosťou.
Prílišná konzumácia vitamínu D môže spôsobiť aj zvýšené ukladanie vápnika v tele a narobí tiež problémy srdcovému svalu. Hoci vieme, že táto živina pomáha bojovať proti depresiám, pri nadmernom užívaní dochádza k takzvanému duševnému zmätku, podráždenosti a poruchám nálady.
Ak si to premietneme do konkrétnych čísel, predávkovať sa môžeme pri dennej spotrebe vitamínu D na úrovni 2000 IU. Zaujímavé je, že ženy sú vystavené vyššiemu riziku nedostatku vitamínu D než muži. Množstvo tejto mikro živiny v tele znižujú aj niektoré lieky na chudnutie a na zníženie cholesterolu.