Vypadávajú vám vlasy? Ako proti ich rednutiu bojovať prírodou?

Muži a ženy v starobe. Komu sa stráca vlasová pokrývky rýchlejšie? Odborníci paradoxne tvrdia, že zatiaľ čo u starších pánov sa stabilizuje vypadávanie vlasov, nežnejšia polovička ľudstva je na tom omnoho horšie.

17.11.2022 08:00
vypadavanie vlasov Foto:
debata

Nové štúdie ukazujú, že viac ako polovica starších žien zažije rednutie vlasov. Výsledok je nielen estetický, ale dochádza aj k duševným boľačkám. Prejavujú sa najmä stratou istoty a sebavedomia. Thajskí vedci skúmali pokožku hlavy približne dvoch stoviek žien, pričom u viac ako polovice z nich došlo k postupnej strate vlasov. Tamojší odborníci nazvali tento fenomén ženským vypadávaním vlasov, ktoré sa podpísalo až u 60 % účastníčok výskumu aj pod ich psychické zdravie.

spánok, senior, nespavosť Čítajte aj Ako dlho by sme mali spať? Pozrite si tabuľku. A čo keď spíme málo?

Súvisí to aj s vyššou hmotnosťou

Výskumníci merali hormonálne hladiny žien a hustotu ich koruny krásy v strednej časti hlavy, kde dochádza k najrýchlejšiemu vypadávaniu vlasov. Výskum odhalil, že mierne vypadávanie pokrývky hlavy zasiahlo vyše 70 % žien, stredne závažné 22 % a ťažké približne 4 %. Okrem veku bol pri tomto zdravotnom a estetickom probléme dôležitý nielen vek, ale aj index telesnej hmotnosti.

Ide o Body Mass Index, ktorý prezrádza informácie o množstve tuku v našom organizme. Ideálnym BMI je hodnota do 24,9, kedy majú ľudia normálnu hmotnosť. Nadváha začína nad číslom 25 a obezita pri hodnote 30. S nárastom BMI stúpa aj riziko straty pokrývky hlavy.

chia Čítajte aj 5 semien, ktoré pomôžu v boji proti chorobám. Máte ich doma?

Pozor na stres a chabú výživu

Za horšou kvalitou ženskej koruny krásy môže pokles hladín estrogénu vo vyššom veku. Staršie ženy majú po menopauze menej spomínaného hormónu, ktorý sa tvorí v ženskom tele a vplýva na jeho celkové zdravie. Našťastie, v starobe dochádza síce k nižšej tvorbe estrogénu, ale jeho hladiny nekolíšu šialeným tempom ako je to u dám v strednom veku. Rednutie vlasov u nežnejšej polovičke ľudstva ovplyvňuje celý rad ďalších faktorov. Ako vysvetľuje doktorka Emma Guttmanová pre nbcnews.com, za týmto stavom stoja aj poruchy imunitného systému, štítnej žľazy, užívanie niektorých liekov, nedostatočná výživa, ale dokonca aj poruchy spánku a stres.

Ktoré živiny pomáhajú?

Vypadávanie vlasov u žien ovplyvňuje aj nedostatočný príjem niektorých živín. Ide najmä o vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, ale i minerálne látky zinok a železo. V starobe sa spomínaný problém zdvojnásobuje, keďže seniori majú z dôvodu úbytku chuťových pohárikov nižšiu chuť do jedla.

Výborným pomocníkom pre zachovanie vlasového porastu je biotín (vitamín B7). Biotín je kľúčovou látkou v našom organizme. Nízka hladina tejto mikroživiny spôsobuje rednutie vlasov, ale aj vyrážky a lámavé nechty. Hladinu vitamínu B7 v tele znižuje užívanie niektorých druhov antibiotík a liekov na epilepsiu.

Skvelým zdrojom biotínu sú vaječné žĺtka, celozrnné obilniny a mäso.

Treba si dopriať céčko aj déčko

Kvalitu ženskej koruny krásy zlepšuje aj dostatočný príjem vitamínu C, ktorý zlepšuje aj vstrebávanie železa do tela. Výborným zdrojom „céčka“ je kivi, citrusové ovocie, paprika a listová zelenina. Zabúdať však netreba ani na jednu z najkomplexnejších látok, na vitamín D. Okrem toho, že posilňuje kosti, dokáže si poradiť aj s rednutím vlasov.

Vitamínu D má nedostatok vyše polovica slovenskej populácie, najviac starší ľudia. Ide o látku, ktorú si dokáže ľudské telo vytvoriť samo, a to najmä vďaka slnečnému svetlu. Na jeseň a v zime dochádza k strate vitamínu D. Jeho hlavným zdrojom je napríklad rybí olej, mliečne výrobky, mäso, ale i huby.

čili, papričky, korenie, paprika, červená Čítajte aj Vedci: Čili papričky predlžujú život. Ako účinkujú a prečo by sme sa im nemali vyhýbať?

Železo je kľúčovou látkou pre seniorov

Spomínaný minerál je potrebný pre tvorbu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do každej bunky nášho tela. Nízke hladiny železa spôsobujú anémiu, ku ktorej typickým znakom patrí únava, bledá pokožka a vypadávanie vlasov. Tento minerál sa nachádza v červenom mäse, listovej zelenine a strukovinách.

Podobne dôležitý pre zdravie vlasovej pokrývky je aj zinok. Zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe bielkovín vo vlasoch, ale i v iných bunkách tela. Medzi typické príznaky nízkej hladiny zinku patrí strata vlasov, zlé hojenie rán a nižšia chuť do jedla. Zinok sa nachádza v mäse, fazuli, orechoch, semenách rastlín a morských plodoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #vypadávanie vlasov #plešina