Priberanie zo vzduchu. Lož či realita?

Nielen jedlo a nápoje sa podpisujú pod naše telesné krivky. Odborníci totiž upozorňujú, že priberať na hmotnosti môžeme nielen konzumáciou sladkej či mastnej stravy.

01.11.2022 06:00
obezita, jedlo, fastfood, zelenina, Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Starší majú problém chudnúť

Vedeli ste, že nárast váhy je vo vyššom veku spojený aj so zlozvykmi, ktoré nesúvisia s jedením? Nevhodný jedálny lístok nemusí byť jedinou príčinou zmeny hmotnosti a posunu ručičky na váhe smerom nahor. V tomto prípade sa núka otázka, či dokážeme priberať takpovediac aj zo vzduchu. V prenesenom zmysle to znamená, že nech robíme čokoľvek, aj tak sa nadbytočných kilogramov nedokážeme zbaviť. Priberať však môžeme nielen z „nič nerobenia“, ale aj vďaka zvykom, ktoré ruinujú našu túžbu po lepšej postave. Seniorský vek chudnutiu príliš nenahráva, pretože starší ľudia majú vo všeobecnosti menej pohybu, znižuje sa im chuť do jedla a nemajú potrebu piť pravidelne vodu.

Stará žena, dôchodkyňa Čítajte aj Penzisti - opatrovatelia by mali dostať k penzii viac ako 500 eur mesačne

Aktívne „sledovanie“ televízie?

Naberanie kilogramov, ktoré nesúvisí s pitím nápojov a stravou má zvláštny názov. Ide o takzvané nepotravinové priberanie, kde do popredia vstupujú viaceré faktory, ktoré majú vplyv na náš výzor. Možno by ste na prvý pohľad nepovedali, že kilogramy navyše môžu prinášať aj bežné, nevinné aktivity, ktoré robíme každý deň. Jednou z nich je pravidelné sledovanie súťaží či rôznych šou o varení.

Výskumy ukazujú, že počas sledovania týchto programov sa zvyšuje chuť do jedla. Problém nie je v tom, že si doprajeme uprostred programu drobnú maškrtu, ale v tom, že sme náchylní skonzumovať zbytočne veľa jedla. Relácie o varení je preto vhodné sledovať po hlavnom jedle, kedy je menšia pravdepodobnosť, že dostaneme chuť na ďalšiu porciu. Okrem toho netreba zabúdať na skutočnosť, že každá minúta strávená na gauči pri televízore nás oberá o šancu chudnúť. V tomto prípade pomáha napríklad popri sledovaní obľúbeného televízneho programu variť, žehliť či upratovať.

Keď nás ovplyvňuje okolie

Zvláštna okolnosť, ktorá sa podpisuje pod stravovacie návyky ľudí. Vedci varujú, že priberať môžeme aj vtedy, keď sa obklopujeme osobami, ktoré majú nadváhu či obezitu. Táto čudesná teória vychádza z toho, že máme tendenciu rýchlejšie preberať vzory stravovania a rôzne zlozvyky od ľudí, s ktorými trávime priveľa času. Najviac zlozvykov sa na nás nalepí najmä pri príprav, výbere jedla a pri obmedzovaní telesného pohybu.

vitamín D, kapsula, žltá, déčko Čítajte aj Vitamín D ako všeliek? Prečo ho máme na jeseň nedostatok a ako si pomôcť?

Do obchodu s okuliarmi

Aj nechuť čítať etikety potravín môže z dlhodobého hľadiska zmariť naše šance schudnúť. Štítky na potravinách obsahujú základné informácie o kalorickej a výživovej hodnote potravín. Seniori by si mali všímať obsah cukru, sacharidov, bielkovín a tukov. Škodí príliš veľké množstvo nasýtených mastných tukov, ktoré sú v niektorých údeninách, lahôdkach a spracovaných jedlách. Okrem toho si treba všímať aj množstvo cukru, aby sme z potravy neprijímali zbytočne veľa energie. Naopak, dobrým znakom potraviny je vysoký obsah bielkovín či komplexných sacharidov.

Priberáme aj v noci

A to aj napriek tomu, že sa počas nočného odpočinku logicky jedla ani len nedotkneme. Výskumy ukazujú, že ľudia s chabým spánkovým režimom sa nasledujúci deň prejedajú. Dochádza tak k vytváraniu akejsi špirály problémov, ktoré začínajú problémami so spánkom a končia jedením potravín s vysokým množstvom energie. Dôvodom je získanie pocitu uspokojenia, ktorý sme nenadobudli po zlom spánku.

Stres zvyšuje obvod pásu

V malom množstve tento fenomén neškodí. Naopak, stimuluje nás, odbúrava únavu. Ak je stresu priveľa, v tele sa vytvárajú takzvané stresové hormóny. Jedným z nich je kortizol, ktorý nie je priateľom štíhlej línie. Ľudské telo je zároveň v strese náchylné ukladať si zásoby tuku na horšie časy. Najviac je to vidno na bruchu, zadku a stehnách. Pomáha obmedzenie negatívnych emócií, hádok, sledovania katastrofických správ a pridanie oddychu, meditácie či modlitby do dennej rutiny.

uhorky, šalát, zelenina, uhorka Čítajte aj S akými neduhmi pomôžu vo vyššom veku uhorky? S nadváhou aj tlakom. A s čím ešte?

Ako pomáha chlad?

O tom, ako vyzerá naša postava rozhoduje aj teplo. V prípade, že neprekurujeme byty, máme pri chudnutí šancu na úspech. Za chudnutie zodpovedá aj naša látková výmena, ktorá sa označuje ako metabolizmus.

Ľudské svaly majú tendenciu v chladnejšom prostredí spaľovať viacej energie, čím rýchlejšie chudneme. Hoci si to často neuvedomujeme, naše telesné krivky majú na svedomí i rôzne chemické látky. V časoch, keď je populárne nosiť si stravu v rôznych plastových nádobách je vhodné zvýšiť pozornosť. Niektoré plasty môžu vyplavovať toxíny do jedla. Toxíny potom narúšajú hormonálnu sústavu a komplikujú chudnutie. Riešením je skladovanie, respektíve prenos jedla v kovových či sklenených nádobách, prípadne kvalitných plastových nádobách, ktoré sú určené na ohrev v mikrovlnnej rúre.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #jedlo #seniori #obezita #hmotnosť #priberanie na hmotnosti