Mladý pár prekvapil na svadbe. Hostí požiadal o pomoc pre zdravotných klaunov

Zdravotní klauni z projektu Červený nos. Majú približne 200 návštev mesačne po Slovensku všade tam, kde ich potrebujú. Pravidelne navštevujú 54 nemocníc a majú vyše 60 profesionálnych klaunov. Nedávno Clowndoctors, ako sa tiež nazývajú Červené nosy, inšpirovali k pomoci aj mladomanželov René a Ninu. Na svadbe počas gratulácie navrhli, aby hostia namiesto kúpy kvetov prispeli na spomínaný projekt.

15.10.2022 15:55
debata (1)
Netradičný nápad: Mladomanželia René a Nina na... Foto: Clowndoctors
fotocervenynos 1 Netradičný nápad: Mladomanželia René a Nina na svadbe v Dóme sv. Martina v Bratislave hosťom navrhli, aby namiesto kvetov prispeli pre project ČERVENÝ NOS Clowndoctors. Hostia zostali príjemne prekvapení a nápad prijali s pochopením.

“Nina a René pri príležitosti svojej svadby využili takzvanú darcovskú výzvu. Poprosili svojich rodinných príslušníkov a priateľov, aby namiesto kvetov pre nich poslali peniaze organizácii ČERVENÝ NOS Clowndoctors a poslali tak množstvo úsmevov deťom do nemocníc i seniorom do seniorských zariadení, za čo im patrí veľké poďakovanie aj od nás,” hovorí pre Pravdu o ušľachtilom zámere mladomanželov, ktorí vyzbierali pre zdravotných klaunov štyristo eur Martina Dobšinská.

René je tridsiatnik, učiteľ, ktorý pôsobí aj ako animátor v táboroch a je bývalý tréner. Prišlo mu tak zagratulovať množstvo žiakov aj s rodičmi. Manželka, rovesníčka Nina, pochádza z Bratislavy. Mladý manželský pár mal nedávno obrad v Dóme svätého Martina v Bratislave.

Kvety nahradila pomoc

Mladomanželia majú vzťah k prírode a obidvaja milujú kvety. Keďže na svadby sa nosia s darmi aj kvetiny, rozhodli sa hostí motivovať, aby im namiesto okrasných rastliniek pomohli iným spôsobom. “Obaja milujeme kvety, ale ešte väčší vzťah máme k ekológií a pomáhaniu druhým. Mnoho ľudí minie peniaze na jednorazový kvet, ktorý je síce krásny, ale máte ich doma veľa a vydržia pár dní,” hovorí pre Pravdu Nina.

“Oveľa väčšiu pridanú hodnotu sme videli v pomoci tým, ktorí to naozaj potrebujú. Červený nos poznáme dlhé roky a obdivujeme ich prácu. Od ľudí sme mali len pozitívne ohlasy a nás veľmi potešilo, že sa nám podarilo vyzbierať približne 400 eur na zmysluplnú vec s hmatateľným dopadom,” pripája sa René.

Približne 150 hostí netradičný nápad príjemne prekvapil a pomoc ponúkli aj napriek tomu, že mladomanželia nepracujú pre Clowndoctors.

Chcete byť zdravotným klaunom?

Pridať sa do tímu Červených Nosov môže takmer každý a hľadajú aj nových členov. Postačí, ak záujemcovia pravidelne sledujú sociálne siete a webovskú stránku cervenynos.sk, na ktorých sú informácie o výberových konaniach.

“Aktuálne taktiež beží výzva na nových profesionálnych zdravotných klaunov pre severné a východné Slovensko. Všetci záujemcovia môžu poslať svoje životopisy a motivačné listy na adresu administrativa@cervenynos.sk. Následne ich budeme kontaktovať, či boli vybraní, aby absolvovali náš výberový workshop,” prezrádza o výberovom konaní Dobšinská.

Hodí sa aj cit pre drámu

Hlavnou podmienkou na to, aby sa mohol niekto stať zdravotným klaunom je podmienka veku 23 – 45 rokov. Potrebný je dobrý zdravotný stav, vítaný je talent na dramatické, hudobné či pohybové umenie.

Dôležitý je ale prirodzený vľúdny vzťah k ľuďom a zmysel pre humor. Uchádzač by sa nemal brať príliš vážne, klaunské dvojice sú totiž postavené na princípe “blbý a blbší”.

Treba empatiu i tvrdú prácu

Výberový workshop pod vedením umeleckého riaditeľa združenia je veľmi intenzívny a má tri-štyri celodenné kolá. Počas neho uchádzači trénujú klaunské zručnosti a mali by pochopiť podstatu klauna a naučiť sa pracovať s jeho charakterom, keďže zdravotní klauni pracujú so seniormi a deťmi v nemocniciach.

“Výberový workshop preverí aj osobnosť človeka a jeho odolnosť voči stresu a zvládanie náročných situácií, s ktorými sa pri našej práci môžeme stretnúť. Klaun musí byť empatický a rozumieť utrpeniu pacientov a ich blízkych, ale nemôže si toto utrpenie brať príliš osobne, lebo by nebol schopný svoju prácu robiť profesionálne. Je to náročná profesia, ale dominuje jej napĺňajúci pocit z rozdávania radosti tam, kde je to potrebné,” hovorí umelecký riaditeľ združenia Pavel Mihaľák.

Takto sa uskutočňuje tréning

Netreba zabúdať, že hoci je práca zdravotného klauna zábavná, prináša aj potrebnú dávku vytrvalosti a sebavzdelávania. “Výberovým workshopom vzdelávanie profesionálnych zdravotných klaunov len začína. Prvý rok je pre nových klaunov veľmi intenzívny v oblasti vzdelávania. Už pred ich prvou klauniádou musia absolvovať nielen umelecké workshopy pre začínajúcich zdravotných klaunov, ale aj prednášky o fungovaní združenia a programov pre jednotlivé cieľové skupiny, o hygienických zásadách v zdravotníckych zariadeniach, či základy týkajúce sa politiky ochrany detí a zraniteľných osôb,” pokračuje Martina Dobšinská.

Do dvojice idú až so skúsenosťami

Zdravotní klauni neputujú do terénu ihneď po prvom “výcviku”. Postupne sú pozorovateľmi niekoľkých klauniád. Neskôr v klauniádach vystupujú v roli takzvaného tretieho klauna v spoločnosti dvojice skúsených kolegov.

Po úspešnom zvládnutí prvého roka, ktorý zahŕňa vzdelávanie, prácu na sebe a rozvoj klaunského alter ega, pokračujú počas celej pôsobnosti v klaunskom tíme. Workshopy na národnej či medzinárodnej úrovni sa venujú umeleckému rozvoju, tréningu improvizácie a klaunských zručností, ale súčasťou vzdelávania sú aj teoretické prednášky z oblasti psychológie, sociológie, nemocničných procesov, či histórie klaunského umenia.

Pracujú profesionálne, majú certifikáty

Podmienkou zotrvania v klaunskom tíme je absolvovať v istom časovom úseku presne stanovený súbor workshopov a prednášok zo spomínaných oblastí, za čo je udelený medzinárodný certifikát profesionálneho zdravotného klauna. Certifikačný proces bol na Slovensku prvýkrát implementovaný v roku 2019, odvtedy má Červený nos certifikovaných približne 40 zdravotných klaunov.

“Keďže ide o emočne náročnú prácu, zdravotní klauni z Červeného nosa majú nárok na profesionálnu psychologickú supervíziu – skupinovú či individuálnu,” uzatvára Dobšinská.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Klauni #pomoc seniorom #Červený nos