Štúdia u seniorov potvrdila, že pravidelná konzumácia orechov výrazne prispievajú k zlepšeniu pamäte, pomáhajú zlepšovať mozgové funkcie, môžu pomáhať v spomalení progresu Alzheimerovej choroby. Sú teda významnou potravou pre mozog , najmä pre ich obsah esenciálnych mastných kyselín, leticínu, fosforu a vitamínu B6.

Vlašské orechy sú výborné pre chorých na srdce, kde sú prítomné mastné kyseliny. Tieto tvoria primárny zdroj energie pre srdcové bunky a vitamín B1 podporuje svalové funkcie.
Orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, riziko arteriosklerózy a infarktu.
Tiež sú veľmi prospešné pre ľudí trpiacich cukrovkou pre ich nízky obsah uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote. Mali by ich preto pravidelne konzumovať hlavne ľudia, ktorých trápia srdcovo-cievne ochorenia, pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní.
Viaceré výskumy dokázali, že „pravidelná konzumácia orechov aspoň za hrsť denne znižuje riziko infarktu až o polovicu“, uviedla Mgr. Zuzana Klinčáková, vedúca odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Zlepšujú duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, a preto by ich mali jesť ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť.
Obsahujú bioaktívne látky ako sú fytosteroly, gamatoferol, omega 3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly, ktorým sa pripisujú protirakovinové účinky.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava