Viete čo je Jupiterov žaluď, ktorý je výživou pre mozog a ochranou srdca?

Vlašské orechy ľudstvo pozná už tisícky rokov. V Rímskej ríši bol orech zasvätený bohu Jupiterovi a odtiaľ pochádza aj jeho latinský názov Juglans - jovis glans - Jupiterov žaluď.

16.10.2022 08:00
orech, vlašský orech Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štúdia u seniorov potvrdila, že pravidelná konzumácia orechov výrazne prispievajú k zlepšeniu pamäte, pomáhajú zlepšovať mozgové funkcie, môžu pomáhať v spomalení progresu Alzheimerovej choroby. Sú teda významnou potravou pre mozog , najmä pre ich obsah esenciálnych mastných kyselín, leticínu, fosforu a vitamínu B6.

potraviny, obezita Čítajte aj Čím viac rokov, tým viac kíl? Ako zatočiť s tukom na bruchu?

Vlašské orechy sú výborné pre chorých na srdce, kde sú prítomné mastné kyseliny. Tieto tvoria primárny zdroj energie pre srdcové bunky a vitamín B1 podporuje svalové funkcie.

Orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, riziko arteriosklerózy a infarktu.

Tiež sú veľmi prospešné pre ľudí trpiacich cukrovkou pre ich nízky obsah uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote. Mali by ich preto pravidelne konzumovať hlavne ľudia, ktorých trápia srdcovo-cievne ochorenia, pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní.

Viaceré výskumy dokázali, že „pravidelná konzumácia orechov aspoň za hrsť denne znižuje riziko infarktu až o polovicu“, uviedla Mgr. Zuzana Klinčáková, vedúca odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

depresia, smútok, osamelosť, silueta Čítajte aj Ste ranné vtáča? Zrejme si tým znižujete riziko depresie

Zlepšujú duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, a preto by ich mali jesť ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť.

Obsahujú bioaktívne látky ako sú fytosteroly, gamatoferol, omega 3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly, ktorým sa pripisujú protirakovinové účinky.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Alzheimerova choroba #vlašský orech #choroby srdca