Seniori: Pustili sa do výučby mobilných aplikácií a boli aj na zoznamke

Moderné technológie nie sú pre súčasných seniorov žiadnou neznámou. Veľkej výzve však čelia vtedy, ak sa v informačnom svete tvoria nové aplikácie, ktoré sa snažia nielen seniorom uľahčiť život. Pomoc ľuďom vo vyššom veku zorientovať sa v náročnom svete technológií prináša nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ, ktorá ich pravidelne vzdeláva v používaní moderných aplikácií v smartfónoch, tabletoch či počítačoch.

30.10.2022 08:00
žena, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata

Pomohla Bratislava

„Tento kurz sme sa rozhodli realizovať vďaka grantovému projektu Hlavného mesta – Bratislava pre všetkých. Keďže sme chceli podporiť medzigeneračnú spolupatričnosť, prišlo nám zaujímavé zmeniť bežný vzor – učiteľ žiak, na opačný vzor žiak – učiteľ. Seniorov všeobecne vnímame ako ľudí s veľkými životnými skúsenosťami. Doba sa však posúva ďalej aj čo sa technológií týka, s tým môžu mať zase seniori problém, tak prečo by im šikovní študenti, ktorí sú v tom doma, trochu nepomohli,“ vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu dôvod otvorenia užitočného kurzu s názvom Aplikácie Zuzana Goláková zo spomínanej neziskovej organizácie. „Apky“, ktoré sú všade okolo nás nám uľahčujú život, ale niekedy prinášajú najmä starším ľuďom problémy s ich používaním.

vitamín D, kapsula, žltá, déčko Čítajte aj Vitamín D ako všeliek? Prečo ho máme na jeseň nedostatok a ako si pomôcť?

Prejavili veľký záujem

Strach z nového pripravuje starších ľudí o jednoduchší prístup k mnohým službám, bankovníctvu i zábave. Ľudia z neziskovej organizácie sa tak snažili prísť na to, kto by mohol najlepšie vystihnúť potreby seniorov a naučiť ich intuitívne ovládať niekedy tak trochu zložitý a neprehľadný svet aplikácií.

„Vybrali sme teda vhodného učiteľa z niekoľkých pohovorov. Musel si pripraviť osnovu, ktorú sme schválili a dohodli sme si vhodný termín výučby,“ hovorí. O kurz prejavilo záujem veľké množstvo seniorov, z ktorých vybrali úzku skupinu, aby mal lektor čas venovať sa všetkým.

Učia sa prevencii voči podvodom

Aplikácie prinášajú nové podnety a seniori sa učia aj prevencii proti podvodom, ktoré číhajú práve na túto vekovú kategóriu na každom kroku. „Seniori majú záujem sa učiť, ale tiež sú opatrní, pretože často sa spomínajú podvody. Preto máme za to, že takýto kurz pomohol trošku lepšie sa orientovať vo svete aplikácií, ale aj možných nástrahách, prípadne sa naučili, čomu sa treba vyhnúť,“ pokračuje Goláková.

Seniori majú podľa nej najprv strach z toho, že niečo pokazia. Pri každom ďalšom používaní aplikácií nadobúdajú viac sebavedomia a učenie im ide od ruky.

uhorky, šalát, zelenina, uhorka Čítajte aj S akými neduhmi pomôžu vo vyššom veku uhorky? S nadváhou aj tlakom. A s čím ešte?

Zamerané na praktický svet

Do kurzu sa zapájajú najmä ľudia, ktorí nemajú takmer žiadne skúsenosti s modernými aplikáciami.

„Od príbuzných či susedov však počuli, že nie všetky technológie patria mladým generáciám. Niektorí majú viac-menej skúsenosti len so smartfónom, čo je v podstate podobné ako tablet. Učia sa najmä používať aplikácie obchodných reťazcov, bánk, lekární či poisťovní, ktoré im ponúkajú zjednodušiť, zlepšiť život.“

Používanie takzvaných appiek totiž prináša možnosť ušetriť na rôznych zľavách v lekárňach, uľahčiť platenie účtov a sledovať akciové ponuky v obchodoch.

Je čas na vzdelávanie

Nezisková organizácia sa snaží spájať aktívnych seniorov, ktorí majú záujem o učenie aj v seniorskom veku. „Ide možno aj o veci, na ktoré nemali skôr čas a teraz sa môžu venovať svojmu rozvoju. Mnohí z nich sú veľmi osamelí a takéto pravidelné aktivity rôzneho druhu, ktoré ponúkame, im vedia spríjemniť voľný čas. Navyše sa stretávajú s novými tvárami a vznikajú medzi nimi priateľstvá,“ hovorí Goláková.

Nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ sa snaží pre veľký úspech kurzu hľadať finančné prostriedky na to, aby si ho mohli vychutnať aj ďalší seniori.

Hrou zaháňajú smútok

Účastníci spomínaného kurzu sa po krátkom čase prestali obávať používať rôzne aplikácie. Naučili sa rozlišovať medzi spoplatnenými apkami a tými, ktoré si môžu do mobilného telefónu či tabletu stiahnuť zadarmo. Vďaka radám šikovného lektora sa nemusia spoliehať na zdĺhavé učenie typu – pokus a omyl.

Seniori sa snažia hľadať vďaka aplikáciám rôzne informácie, ale nechýba ani záujem o zábavu. Ako nám prezradil jeden z účastníkov kurzu, občasný smútok a samotu zaháňa hrou. „Aplikáciám sa už nevyhýbam. Keď mi je smutno, zahrám si nejakú mobilnú hru a je mi dobre.“ V kategórii hier prevládajú hry s kartami, alebo rôzne krížovky či dopĺňanie správnych písmen do neúplných slov.

penzisti, manželia, čítanie, smiech Čítajte aj Čo pomôže udržať zdravie, keď sa nevládzeme hýbať?

Ideálna rozcvička pre pamäť

Viacerí seniori vnímajú kurz aj ako skvelú rozcvičku pre ich pamäť a práca s modernými aplikáciami im podľa ich slov prináša lepšiu sústredenosť a pohotovosť. Ďalší účastníci kurzu zase oceňujú praktické využitie aplikácií. „Naučila som sa konečne si urobiť poriadok medzi fotkami a aj ich archivovať. Viem si napríklad na internete nájsť výrobok s najvhodnejšou cenou a nebojím sa už ani e-shopu,“ prezrádza žiačka – seniorka, pričom často si spolu s ďalšími rovesníkmi zaspomína aj na iných účastníkov kurzu, ktorí mali nejeden vtipný zážitok.

Na jednej z hodín im napríklad lektor stiahol zoznamovaciu aplikáciu, ktorá seniorov zaujala a pobavila. S výučbou však podľa vlastných slov nekončia. Veria, že časom sa viac naučia používať video hovory cez mobil, ale aj platenie lístka na vlak či autobus prostredníctvom mobilnej aplikácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #smartfóny #seniori #informačné technológie #aplikácie