Vynechávať čokoládu z jedálneho lístka v staršom veku nie je namieste. Väčšinu ľudí k tomu vedie strach z priberania na hmotnosti či kazenie zubov. Fakty o čokoláde však hovoria jasnou rečou.
Jednému druhu tejto maškrty dávajú stopku, inej zase zelenú. Do prvej skupiny patrí mliečna čokoláda, ktorá obsahuje menší obsah kakaa a viac mliečnej, smotanovej zložky. Druhá, zdravšia je jednoznačne horká čokoláda. Odborníci varujú, že nie každý druh tmavej dobroty prináša zdravotné benefity pre ľudské telo.
Mliečna čokoláda má väčšie množstvo cukru, tuku a na zdravie človeka má nie príliš želaný efekt. Umelo pridané zložky v tejto dobrote prispievajú k rozvoju cukrovky 2. typu a vyššej hladine cukru v krvi. Nasýtené tuky z mliečnej zložky prispievajú zase k zvyšovaniu cholesterolu v krvi, ktorý spôsobuje upchávanie ciev a v krajných prípadoch infarkt.