Seniori dostanú od januára viac peňazí. Vďaka príspevku od detí. Mnohých sa však rodičovský bonus týkať nebude. Prečo?

Seniori, ktorí dosiahli dôchodkový vek, budú môcť od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. Na budúci rok ho však dôchodcovia, ktorí naň budú mať nárok, dostanú vyplatený jednorazovo najneskôr v priebehu septembra a októbra. V nasledujúcich rokoch ho ale už budú dostávať každý mesiac spolu s penziou.

08.11.2022 08:00
Otec a syn, dôchodca Foto:
Ilustračná foto.
debata (23)

Cieľom rodičovského bonusu je zmenšiť priepasť vo výške dôchodkov medzi penzistami, ktorí vychovali deti, a bezdetnými seniormi. Práve rodičia vychovávajúci deti majú preukázateľne nižšie dôchodky ako bezdetní ľudia.

Výšku penzie nepriaznivo ovplyvňuje materská dovolenka, ale aj čas, ktorý rodič venuje svojim potomkom, nie kariére. A to by malo byť už od januára inak. Zásadnú zmenu v tomto systéme prináša tzv. rodičovský bonus.

Video

„Rodičovský bonus je ďalší dôchodok, ktorý môžu seniori poberať popri starobnom dôchodku. Vyplácať ho bude Sociálna poisťovňa automaticky, a to podľa údajov v registri osôb pre biologického rodiča a osvojiteľa. Pokiaľ si dieťa vyberie, že chce bonus dávať svojim pestúnom, bude mať možnosť toto rozhodnutie oznámiť Sociálnej poisťovni, ktorá podľa neho prispôsobí vyplácanie rodičovského dôchodku. Rovnakú možnosť dostane každá osoba, ktorá sa rozhodne neprispievať svojim rodičom vo forme rodičovského bonusu,“ uvádza rezort práce vo svojej tlačovej správe.

dievča, žena, smútok, rozmýšľanie, depresia Čítajte aj Tisíckam invalidných dôchodcov prepočítajú penzie. Niektoré porastú o stovky eur

„Ústava garantuje každému poistencovi právo rozhodnúť sa, že časť uhradenej dane alebo platby spojenej s účasťou na systéme primeraného hmotného zabezpečenia v starobe bude poskytnutá osobe, ktorá ho vychovala a ktorej je poskytované hmotné zabezpečenie v starobe,“ uviedol rezort práce v dôvodovej správe.

Zákon o sociálnom poistení však dosiaľ takúto možnosť neupravuje. Vyplácanie rodičovského bonusu by sa malo týkať 136-tisíc dôchodcov s jedným dieťaťom, 426-tisíc s dvomi, 181-tisíc seniorov s tromi, 46-tisíc so štyrmi a 27-tisíc dôchodcov s piatimi a viac deťmi.

Nárok naň tak bude mať starobný, invalidný či výsluhový dôchodca, ak dosiahol penzijný vek. Na dôchodky svojich rodičov budú môcť prispievať ale len ich deti pracujúce na Slovensku. Ale aj to iba v prípade, ak platili odvody v roku 2021. Toto platí pre budúci rok.

Ak však deti penzistov žijú a pracujú v zahraničí alebo nepracujú, respektíve ak v roku 2021 nepracovali, rodičia dávku nedostanú. Neprilepšia si ani tí seniori, ktorých deti sú zdravotne znevýhodnené.

mince, ľudia, peniaze Čítajte aj Boli ste vojakom či policajtom? Od júla 2023 dostanete čiastkový dôchodok zo Sociálnej poisťovne + príklady

Suma novej dávky má bude vypočítaná na každého rodiča ako 1,5 percenta z jednej dvanástiny úhrnu odvodov dieťaťa za rok, ktorý dva roky predchádza príslušnému roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na starobné poistenie. Dokopy tak dieťa bude môcť „darovať“ tri percentá z odvodov.

V praxi to bude znamenať, že ak dieťa napríklad v hrubom zarába tisíc eur mesačne, každému z rodičov sa dôchodok mesačne zvýši o 15 eur a ročne si každý z nich k dôchodku prilepší o 180 eur.

Deti sa ale budú môcť rozhodnúť, či chcú, alebo nechcú svojim rodičom na penziu prispieť. Budú mať na výber aj možnosť, že prispejú len jednému rodičovi.

Právo. ženy, dôchodkyňa, dcéra Čítajte aj Odstráni nespravodlivosť v dôchodkoch matiek rodičovský bonus? Tu je odpoveď

Dieťa môže vyhlásiť, že nárok na bonus má vlastnému rodičovi zaniknúť. Keďže zákon začne platiť až od januára 2023, tentoraz svoj prípadný nesúhlas, respektíve rozhodnutie o vyplácaní bonusu len jednému rodičovi, môže dieťa vyjadriť najneskôr do konca februára 2023.

Rezort práce očakáva, že na penzie svojich rodičov bude prispievať v roku 2023 viac ako milión poistencov. Priemerné mesačné zvýšenie dôchodku formou rodičovského dôchodku sa odhaduje v roku 2023 na úrovni 25,40 eura, v roku 2024 v sume 27,30 eura a v roku 2025 by to malo byť 29,30 eura.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #seniori #dôchodok pre rodičov