Pomôže cvičenie proti vykrádačovi kostí? Alebo si dať radšej pokoj

Vykrádač kostí. Choroba, ktorá likviduje kostné tkanivo. V niektorých prípadoch sa zdá, že cvičenie a šport by mohli priniesť len starosti navyše. Hoci sa mnohí ľudia domnievajú, že pri osteoporóze sa treba vyhnúť športu, mýlia sa.

26.11.2022 06:00
seniori, dôchodcovia, cvičenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Cvičenie pomáha. Ako?

Osteoporóza postihuje obidve pohlavia. Prichádza v strednom a staršom veku a jej následky ohrozujú zdravie a v niektorých prípadoch aj život ľudí. Spomínaná choroba totiž ničí kosti, čo znamená, že sa ľahko môže prihodiť zlomenina. Zvlášť nebezpečné sú pády, ktorých výsledkom sú fraktúry.

Osteoporóza spôsobuje, že sa zlomeniny ťažko hoja. V boji proti tejto chorobe pomáha nielen pravidelná návšteva špecialistov, ale aj konzumácia jedál, ktoré sú bohaté na vitamín D a vápnik.

ovocie, zelenina Čítajte aj Čo treba jesť, keď sa chceme vyhnúť mŕtvici či rakovine?

Nevyhnutná kombinácia živín

Vitamín D patrí do skupiny vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch. Podobne ako vitamíny A, E a K. Ľudské telo si túto látku dokáže vyrobiť samo. Problém je v tom, že organizmus na tvorbu „déčka“ potrebuje dostatok slnečného žiarenia. Najmenej vitamínu D máme na jeseň a v zime.

Tento vitamín umožňuje lepšie vstrebávanie minerálnej látky zvanej vápnik. Kalcium posilňuje kosti, dodáva im silu a výdrž. Vitamín D sa nachádza v mäse, mliečnych výrobkoch, vaječných žĺtkoch a hubách. Najviac vápniku napríklad nájdeme v maku, ale aj v syroch, jogurtoch a vajciach.

Prečo treba posilňovať svaly?

Okrem správnej výživy je potrebné posilňovať aj svaly, ktorých hlavnou úlohou je jednoducho povedané držať kosti „pohromade“. I keď sa niekedy domnievame, že šport je pri osteoporóze rizikom, opak je pravdou. Odborníci odporúčajú pravidelný pohyb. Pravidelný tréning posilňuje nielen svaly, ale zvyšuje aj hustotu a silu kostí.

Cvičením získame nielen spomínané zdravotné výhody, ale zlepší aj celkovú rovnováhu. Zlepšenie balansu pomáha predchádzať úrazom z pádov.

spánok, senior, nespavosť Čítajte aj Ako dlho by sme mali spať? Pozrite si tabuľku. A čo keď spíme málo?

Rovnováha je dôležitá

K najlepším športom patria cvičenia na posilnenie svalov. Používa sa pri ňom vlastná telesná hmotnosť, ale vylúčené nie sú ani závažia. Medzi cvičenia, ktoré spadajú do tejto kategórie patrí cvičenie na posilňovacích strojoch, zdvíhanie závaží, cvičenie s vlastným telom.

Odporúčajú sa drepy, ale aj posilňovanie hornej polovice tela. Kľúčová je aj celková flexibilita, ohybnosť tela. Svaly sa vďaka posilňovacím cvičeniam dostávajú do lepšej kondície, čím podporujú aj správne fungovanie kĺbov. Na flexibilitu pomáha tiež pilates a joga. Pravidelným strečingom sa znižuje tiež napätie a bolesti svalov.

mince, ľudia, peniaze Čítajte aj Boli ste vojakom či policajtom? Od júla 2023 dostanete čiastkový dôchodok zo Sociálnej poisťovne + príklady

Ako je to s náročnejšími športami?

Na spevnenie kostí sú vhodné aj iné druhy športu. Tanec, chôdza, beh a plávanie nie sú pri osteoporóze vylúčené. Vo všeobecnosti sa vraví, že tieto aerobné cvičenia zmierňujú nástup osteoporózy. Podľa aktuálneho zdravotného stavu si môžete vybrať pohybové aktivity s nízkou alebo vyššou intenzitou.

Cvičenie nepozná vekovú hranicu a ľudia s osteoporózou by sa mu nemali vyhýbať. Pozor si však treba dávať najmä pri náročnejších športoch. Ide najmä o beh, pri ktorom môže dochádzať k pádom. Starším ľuďom sa odporúča striedanie pomalého behu s chôdzou, čo zlepšuje nielen pevnosť svalov a kostí, ale prispieva aj k rýchlemu zhadzovaniu nadbytočných kilogramov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #seniori #šport #osteoporóza #kostné tkanivo