Existuje diéta proti demencii? Čo zistili vedci?

Stravovanie ovplyvňuje tempo starnutia nášho mozgu. I napriek tomu sú vedci trochu skeptickí a vravia, že to nie je také jednoduché. Napríklad, známa stredomorská diéta dokáže pomôcť s pamäťou či sústredením, horšie je to už v prípade vážnejších neurodegeneratívnych chorôb.

03.12.2022 06:00
senior, kuchár, varenie, diéta, zelenina, krájanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

V popredí sú ryby a rastlinná strava

Stredomorská strava sa považuje za jednotku medzi stravovacími plánmi, ktorý pomáha pri udržaní bystrej mysle. Zvlášť to platí u seniorov, ktorí postupom času strácajú pamäť, schopnosť učiť a sústrediť sa. Spomínaný druh diéty je založený na konzumácií rastlinných druhov potravín a chudého mäsa. V tomto prípade ide väčšinou o konzumáciu rýb, ktoré obsahujú zdravé tuky. Z rastlinných zdrojov stredomorská diéta obsahuje rastlinné oleje, olivy, semená rastlín, strukoviny a celozrnné potraviny.

spánok, senior, nespavosť Čítajte aj Ako dlho by sme mali spať? Pozrite si tabuľku. A čo keď spíme málo?

Ako fungujú zdravé tuky?

Rybacie mäso má veľké množstvo zdravých tukov. Ide predovšetkým o omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa starajú nielen o zdravie ciev a srdca, ale najmä o správne fungovanie mozgu. Zdravé tuky pomáhajú chrániť mozog pred mŕtvicou a podieľajú sa aj na zvýšení jeho výkonnosti. Rastlinná časť stredomorskej stravy obsahuje kvalitné sacharidy a vlákninu. Sacharidy dostávajú energiu potrebnú pre mozgové funkcie a vláknina upravuje tráviaci systém a hladinu cholesterolu v krvi.

Malý vplyv na zdravie mozgu

Hoci sa stredomorská diéta považuje za skutočne zdravý spôsob stravovania pre ľudí s demenciou, výskumy sú v tomto smere trochu opatrnejšie. Vedci z Lund University vo Švédsku zapojili do výskumu takmer 30-tisíc účastníkov, s priemerným vekom 58 rokov. Na začiatku štúdie nemal žiaden z účastníkov demenciu.

Počas dvadsiatich rokov si každý z účastníkov dôkladne zaznamenával stravovacie návyky. Výskumníci si dali pozor najmä na to, či sa zúčastnení ľudia stravujú podľa potrieb stredomorskej stravy. Po dvoch desaťročiach odborníci zistili len takmer 7 % nárast demencie. Medzi diagnózami, ktoré spadajú do tejto kategórie bola aj Alzheimerova choroba.

dôchodkyňa, lieky Čítajte aj Alzheimerova choroba: Desať príznakov, ktoré by vás mali varovať

Čo nejesť, aby sme mali lepšiu pamäť

Výskumníci tvrdia, že stredomorská strava nemá zásadný vplyv na potlačenie demencie. I napriek tomu väčšina diét poskytuje základné živiny potrebné pre metabolizmus mozgu. Na to, aby sme mali dobrú pamäť a schopnosť sústredenia, si vyberajme určité druhy potravín. Ide väčšinou o celozrnné potraviny, obilniny, ovocie, zeleninu, rastlinné oleje a orechy. Okrem toho sa pre zdravie mozgu odporúča dostatok bielkovín, ktoré pochádzajú z chudého mäsa, a to rýb, kuraciny a králičieho mäsa. Naopak, kognitívne funkcie zhoršuje pravidelná konzumácia vyprážaných jedál, mastných, sladkých jedál a rýchleho občerstvenia.

Ale znižuje riziko vzniku obezity

Vedci sa dušujú, že na zásady stredomorského stravovanie netreba vo vyššom veku úplne zanevrieť. Hoci neponúka najväčšie výhody v boji proti demencii, priam zázračne chráni zdravie srdca a ciev. Okrem srdcového svalu chráni spomínaný spôsob stravovania a znižuje aj riziko obezity. Nedávna štúdia, ktorú publikoval magazín Journal of Internal Medicine zistila, že stredomorská strava je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, chráni srdce cievy a do istej miery ponúka výhody aj pre mozog.

depresia, mentálne zdravie, psychika, hlava, nálada, smútok Čítajte aj Ktoré potraviny zatočia s jesenným splínom?
debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #mozog #zdravie #senior #stravovanie #srdce