V popredí sú ryby a rastlinná strava
Stredomorská strava sa považuje za jednotku medzi stravovacími plánmi, ktorý pomáha pri udržaní bystrej mysle. Zvlášť to platí u seniorov, ktorí postupom času strácajú pamäť, schopnosť učiť a sústrediť sa. Spomínaný druh diéty je založený na konzumácií rastlinných druhov potravín a chudého mäsa. V tomto prípade ide väčšinou o konzumáciu rýb, ktoré obsahujú zdravé tuky. Z rastlinných zdrojov stredomorská diéta obsahuje rastlinné oleje, olivy, semená rastlín, strukoviny a celozrnné potraviny.

Ako fungujú zdravé tuky?
Rybacie mäso má veľké množstvo zdravých tukov. Ide predovšetkým o omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa starajú nielen o zdravie ciev a srdca, ale najmä o správne fungovanie mozgu. Zdravé tuky pomáhajú chrániť mozog pred mŕtvicou a podieľajú sa aj na zvýšení jeho výkonnosti. Rastlinná časť stredomorskej stravy obsahuje kvalitné sacharidy a vlákninu. Sacharidy dostávajú energiu potrebnú pre mozgové funkcie a vláknina upravuje tráviaci systém a hladinu cholesterolu v krvi.
Malý vplyv na zdravie mozgu
Hoci sa stredomorská diéta považuje za skutočne zdravý spôsob stravovania pre ľudí s demenciou, výskumy sú v tomto smere trochu opatrnejšie. Vedci z Lund University vo Švédsku zapojili do výskumu takmer 30-tisíc účastníkov, s priemerným vekom 58 rokov. Na začiatku štúdie nemal žiaden z účastníkov demenciu.
Počas dvadsiatich rokov si každý z účastníkov dôkladne zaznamenával stravovacie návyky. Výskumníci si dali pozor najmä na to, či sa zúčastnení ľudia stravujú podľa potrieb stredomorskej stravy. Po dvoch desaťročiach odborníci zistili len takmer 7 % nárast demencie. Medzi diagnózami, ktoré spadajú do tejto kategórie bola aj Alzheimerova choroba.

Čo nejesť, aby sme mali lepšiu pamäť
Výskumníci tvrdia, že stredomorská strava nemá zásadný vplyv na potlačenie demencie. I napriek tomu väčšina diét poskytuje základné živiny potrebné pre metabolizmus mozgu. Na to, aby sme mali dobrú pamäť a schopnosť sústredenia, si vyberajme určité druhy potravín. Ide väčšinou o celozrnné potraviny, obilniny, ovocie, zeleninu, rastlinné oleje a orechy. Okrem toho sa pre zdravie mozgu odporúča dostatok bielkovín, ktoré pochádzajú z chudého mäsa, a to rýb, kuraciny a králičieho mäsa. Naopak, kognitívne funkcie zhoršuje pravidelná konzumácia vyprážaných jedál, mastných, sladkých jedál a rýchleho občerstvenia.
Ale znižuje riziko vzniku obezity
Vedci sa dušujú, že na zásady stredomorského stravovanie netreba vo vyššom veku úplne zanevrieť. Hoci neponúka najväčšie výhody v boji proti demencii, priam zázračne chráni zdravie srdca a ciev. Okrem srdcového svalu chráni spomínaný spôsob stravovania a znižuje aj riziko obezity. Nedávna štúdia, ktorú publikoval magazín Journal of Internal Medicine zistila, že stredomorská strava je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, chráni srdce cievy a do istej miery ponúka výhody aj pre mozog.
