Pokračovanie článku: Alzheimerova choroba: Desať príznakov, ktoré by vás mali varovať

Desať príznakov, ktoré by vás mali varovať

  1. Strata pamäti, ktorá ovplyvňuje schopnosť plniť bežné pracovné úlohy. Zabúdať občas pracovné úlohy, mená kolegov alebo telefónne čísla spolupracovníkov a spomenúť si na ne neskôr je normálne. Ľudia trpiaci Alzheimerovou chorobou však zabúdajú častejšie a nespomenú si ani neskôr.
  2. Problémy s vykonávaním bežných činností. Veľmi vyťažení ľudia sú občas roztržití, takže niekedy nechajú pripáliť jedlo na sporáku. Ľudia trpiaci Alzheimerovou chorobou ale pripravia jedlo a nielenže ho zabudnú dať na stôl, ale zabudnú aj na to, že ho vôbec uvarili.
  3. Problémy s rečou. Každý má niekedy problém nájsť správne slovo, ale človek s Alzheimerovou chorobou zabúda aj jednoduché slová alebo ich nahrádza nesprávnymi a jeho vety potom nedávajú zmysel.
  4. Časová a miestna dezorientácia. Každý niekedy zabudne, aký je deň a kam vlastne ide, to je normálne. Ľudia s Alzheimerovou chorobou sa však stratia vo vlastnej ulici a nevedia, kde sú, ako sa tam dostali ani ako sa dostanú domov.
  5. Zlý alebo zhoršujúci sa racionálny úsudok. Ľudia sa niekedy sústredia na nejakú činnosť tak, že napríklad zabudnpú na dieťa, ktoré majú na starosti. Ľudia s Alzheimerovou chorobou úplne zabudnú, že nejaké dieťa vôbec existuje. Môžu sa aj nezmyselne obliecť, napríklad dajú si niekoľko košieľ či blúzok naraz.
  6. Problémy s abstraktným myslením. Platenie účtov alebo sledovanie účtu kreditnej karty môže niekoho vyviesť z miery. Ale človek z demenciou môže úplne zabudnúť, čo tie čísla znamenajú a čo s nimi má robiť.
  7. Zakladanie vecí na nesprávne miesto. Každý z nás už niekedy založil peňaženku či kľúče tak, že sme ich nevedeli nájsť. Človek z Alzheimerom dáva veci na úplne nezmyselné miesta: žehličku do chladničky alebo hodinky do cukorničky.
  8. Zmeny v nálade alebo správaní. Niet človeka, ktorý by občas nemal zlú náladu. Ak má však človek Alzheimerovu chorobu, podlieha prudkým zmenám nálady. Náhle a nečakane začne plakať alebo podľahne návaľu hnevu, aj keď na to nemá žiadny zjavný dôvod.
  9. Zmeny osobnosti. Ľudské povahy sa bežne menia vekom. Alzheimerik sa však môže zmeniť zásadným spôsobom. Stáva sa veľmi zmäteným, podozrievavým alebo ustrašeným.
  10. Strata iniciatívy. Keď je človek niekedy znechutený domácimi prácami, zamestnaním alebo spoločenskými povinnosťami, je to normálne. Väčšinou sa chuť do práce opäť dostaví. Človek s Alzheimerovou chorobou môže prepadnúť absolútnej pasivite a potrebuje neustále podnety, aby sa do niečoho zapojil.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Alzheimer #demencia