Fio bankaFio banka

Pomáhajú srdcu, sú plné vitamínov, vlákniny a kontrolujú hladiny cukru v krvi. Reč je o gaštanoch...

Sú chutné, bohaté na živiny, sú zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B, ale aj plné minerálov ako draslík, meď a horčík a bonusom je vláknina. Reč je o gaštanoch.

16.12.2022 16:44
1858347673 Foto:
debata

Vedeli ste, že sú bohaté na vitamín C, hoci tepelnou úpravou sa časť jeho množstva stratí? A vitamín C a ďalšie látky nachádzajúce sa v gaštanoch, ako je meď, pomáhajú posilňovať imunitný systém.

Ako tvrdí doktorka Natália Šranková z odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, „gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovocievneho systému tým, že draslík a horčík nachádzajúce sa v nich pomáhajú regulovať krvný tlak. "Ich konzumácia pomáha podporovať zdravú funkciu mozgu, keďže sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú priamo spojené so správnym neurologickým vývojom a funkciou. Okrem toho draslík pomáha zvýšiť prietok krvi do mozgu a podporuje tak zdravie nervového systému.“

šafran Čítajte aj Šafran: Malý hmotnosťou, veľký zdravotnými benefitmi

‍Vláknina obsiahnutá v gaštanoch pomáha hromadiť stolicu, uľahčuje jej prechod a tak pomáha v prevencii zápchy.

Gaštany môžu taktiež pomáhať pri kontrole hladiny cukru v krvi. Síce majú viac sacharidov, avšak vláknina v nich obsiahnutá zaisťuje, že telo sacharidy vstrebáva pomaly a tým pomáha zabrániť prudkému nárastu hladiny cukru v krvi.

Sú taktiež dobré pre zdravie kostí. „Meď je mimoriadne dôležitá pri absorbovaní železa, ktoré je nevyhnutné pre rast a vývoj kostí a horčík je potrebný na podporu ich minerálnej hustoty,“ konštatuje odborníčka.

ovocie, zelenina Čítajte aj Čo treba jesť, keď sa chceme vyhnúť mŕtvici či rakovine?

‍ Konzumácia gaštanov je populárna najmä v období od septembra do decembra, obzvlášť v období Vianoc. ☝️ Surové obsahujú vysoký obsah trieslovín, čo môže u osôb na ne citlivých spôsobiť tráviace problémy (ako podráždenie žalúdka či nevoľnosť) alebo iné komplikácie, najmä u ľudí s ochorením pečene alebo obličiek.

Preto je lepšie ich tepelne upraviť. Pečené sú najobľúbenejšie, avšak tiež sa bežne kandizujú, varia či používajú na múku na výrobu chleba . Gaštany je možné pridať do šalátov, plniek, polievok a dezertov.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #vitamíny #vláknina #minerály #gaštan