Plody sú okrem svojej medovo sladkej chuti navyše aj plné živín.
„Sú bohaté na vitamíny, ako vitamín B, ktorý je dôležitou súčasťou rôznych enzymatických procesov a metabolických funkcií v tele, vitamín E, ktorý pozitívne vplýva na pokožku, vlasy a nechty, ďalej najmä pre imunitu nevyhnutný vitamín C, kde jeden plod obsahuje aj do 20% z odporúčaného denného príjmu či vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie a správnu funkciu očí a kde jeden plod obsahuje aj do 55% z jeho odporúčaného denného príjmu“, vymenúva MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Z minerálov sú hurmi-kaki bohaté na draslík, čo pôsobí priaznivo na znižovanie vysokého tlaku a prevenciu rizika srdcovocievnych ochorení.
Sú taktiež dobrým zdrojom mangánu, ktorý je nevyhnutným kofaktorom mnohých enzýmov dôležitých pri tvorbe energie a antioxidačnej obrany, ale aj na flavonoidy, akými sú napríklad kvercetín a kaempferol, ktoré taktiež pomáhajú znižovať krvný tlak, množstvo “zlého“ LDL cholesterolu a majú protizápalové účinky.
Majú aj vysoký obsah vlákniny, ktorá je nevyhnutná na prevenciu zápchy a pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém. Taktiež rozpustná vláknina v hurmi-kaki zabezpečuje pomalé trávenie a vstrebávanie cukru, čo pomáha predchádzať výkyvom hladiny cukru v krvi.

Hurmi-kaki je možné konzumovať v rôznych formách. Sú výborné čerstvé, sušené i varené. Možno ich jesť ako jablká nakrájané na “mesiačiky“. Dostatočne zrelé a mäkké je možné dokonca i vyjedať lyžičkou. Ako pyré je ich možné pridať do smoothie, koláčov, džemov, výborne chutia s tvarohom alebo jogurtom či ako príloha k tofu alebo k mäsovým jedlám.