Hurmi-kaki: Niekto ho miluje, iný neznáša. Tento žlto-oranžový zázrak je ale plný vitamínov

Môže byť žltej, žlto-oranžovej až červenej farby s tenkou a hladkou šupkou. Šupka nezrelých plodov je tvrdá a dužina chrumkavá a často veľmi trpká. Plody dozrievajú v nízkych teplotách neskoro na jeseň, kedy zmäknú a zosladnú. Dužina je v zrelosti mazľavej až marmeládovitej konzistencie a má takmer medovú chuť.

25.12.2022 06:00
hurmikaki Foto:
debata (12)

Plody sú okrem svojej medovo sladkej chuti navyše aj plné živín. ‍

„Sú bohaté na vitamíny, ako vitamín B, ktorý je dôležitou súčasťou rôznych enzymatických procesov a metabolických funkcií v tele, vitamín E, ktorý pozitívne vplýva na pokožku, vlasy a nechty, ďalej najmä pre imunitu nevyhnutný vitamín C, kde jeden plod obsahuje aj do 20% z odporúčaného denného príjmu či vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie a správnu funkciu očí a kde jeden plod obsahuje aj do 55% z jeho odporúčaného denného príjmu“, vymenúva MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

štedrá večera, kapor, zelenina Čítajte aj Poznáte typický vitamín na povzbudenie tela? V ktorej potravine ho nájdete...

Z minerálov sú hurmi-kaki bohaté na draslík, čo pôsobí priaznivo na znižovanie vysokého tlaku a prevenciu rizika srdcovocievnych ochorení.

Sú taktiež dobrým zdrojom mangánu, ktorý je nevyhnutným kofaktorom mnohých enzýmov dôležitých pri tvorbe energie a antioxidačnej obrany, ale aj na flavonoidy, akými sú napríklad kvercetín a kaempferol, ktoré taktiež pomáhajú znižovať krvný tlak, množstvo “zlého“ LDL cholesterolu a majú protizápalové účinky.

Majú aj vysoký obsah vlákniny, ktorá je nevyhnutná na prevenciu zápchy a pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém. Taktiež rozpustná vláknina v hurmi-kaki zabezpečuje pomalé trávenie a vstrebávanie cukru, čo pomáha predchádzať výkyvom hladiny cukru v krvi.

cholesterol, zdravie, Čítajte aj Je možné poraziť vysoký cholesterol bez liekov? Tu je šesť rád, ako na to. A prečo sú dôležité jablká?

Hurmi-kaki je možné konzumovať v rôznych formách. Sú výborné čerstvé, sušené i varené. Možno ich jesť ako jablká nakrájané na “mesiačiky“. Dostatočne zrelé a mäkké je možné dokonca i vyjedať lyžičkou. Ako pyré je ich možné pridať do smoothie, koláčov, džemov, výborne chutia s tvarohom alebo jogurtom či ako príloha k tofu alebo k mäsovým jedlám.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #hurmi-kaki