Lásku môžete ukryť do krabice a darovať seniorom aj tento rok. Ako na to?

Takmer 161-tisíc darčekov z lásky. Aj toto číslo svedčí o veľkom úspechu zaujímavého projektu s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, vďaka ktorému sa dostávajú na Vianoce krabice s rôznymi milými drobnosťami seniorom zo zariadení sociálnych služieb či opusteným starým ľuďom.

27.11.2022 10:00
01 foto clanok kolko lasky Foto:
Darčeky aj pre opustených: Projekt Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok pokračuje aj v tomto roku. Potešiť seniorov zo zariadení sociálnych služieb a ich opustených rovesníkov môže každý z nás. Krabice môžeme začať pripravovať už v týchto dňoch.
debata

Výber obsahu krabice je na darcovi, ktorým môže byť ktokoľvek z nás a začať môže už v týchto dňoch. Ako v rozhovore pre Pravdu hovoria členky občianskeho združenia Koľko lásky Silvia Slobodová a Jana Galatová, reálna hodnota lásky je v skutočnosti omnoho vyššia než spomínaný počet darčekov. Zahŕňa podľa nich nielen materiálne dary, ale napríklad aj radosť detí, ktoré pripravovali priania do krabíc.

Aký bude projekt Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok v tomto roku. Čo od neho očakávate?

Očakávame, že darčekov môže byť vzhľadom na silné zdražovanie o niečo menej, ale veríme, že stále dostatočne, aby sme obdarovali všetkých seniorov v zariadeniach pre seniorov. To, či ich bude nadbytok, aby sme mohli obdarovať aj starých ľudí žijúcich osamelo doma vo svojich domácnostiach si nedovolíme tvrdiť. Necháme sa prekvapiť. Sme však pripravené na obidva scenáre. Tento rok, teda piaty rok fungovania, prvý raz nefungujeme s nulovým rozpočtom a vďaka dotácii z SPP a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, sme mohli kvalitne zaškoliť naše kontaktné osoby, pripraviť kvalitné tlačoviny ako plagáty, nálepky, manuály pre školy a škôlky a iné náročné nákladné položky fungovania projektu už v takomto rozsahu. Preto si myslíme, že sme pripravené viac ako po minulé roky a tešíme sa.

seniori, manželia, srdce, bolesť, infarkt, kardiovaskulárne problémy Čítajte aj Muži verzus ženy. Koho srdce je najviac v ohrození? A čo pomáha udržať jeho zdravie?

Kto a akým spôsobom môže pomôcť?

Do nášho projektu sa môžu zapojiť viacerí ľudia. Ako prví sú to dobrovoľníci – kontaktné osoby na samotný zber krabičiek a ich kontrolu. Sieť kontaktných osôb máme však v tomto bode už uzavretú a spolu s lokálnymi krajskými koordinátormi zbierky sme na čísle okolo 260 zapojených dobrovoľníkov. Ďalej sa však na našom webe kolkolasky.sk môžu zaregistrovať a zapojiť aj školy a škôlky, firmy a zariadenia pre seniorov.

Ako funguje kontakt so seniormi?

Zariadenia pre seniorov si registráciou poprosia o darčeky. Snažíme sa však pokryť aj také zariadenia pre seniorov, ktoré registráciu nestihli alebo o nej nevedeli. Školy a škôlky si registrujú svoju účasť v našom projekte a my ich ďalej navigujeme, ktorej kontaktnej osobe majú darčeky priniesť na kontrolu. Stačí však aj, keď sa zapoja len výrobou prianí a obrázkov od detí. Firmy sa registrujú buď tým, že chcú pre nás krabičky zozbierať vo firme interne alebo nám ponúknu pomoc s prevozom, skladovaním, nákupom chýbajúcich položiek do krabičiek alebo akoukoľvek inou nápomocnou službou pre naše občianske združenie Koľko Lásky o.z.

Darčeky aj pre opustených: Projekt Koľko lásky... Foto: Archív: Koľko lásky, o.z.
02 foto clanok kolko lasky Darčeky aj pre opustených: Projekt Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok pokračuje aj v tomto roku. Potešiť seniorov zo zariadení sociálnych služieb a ich opustených rovesníkov môže každý z nás. Krabice môžeme začať pripravovať už v týchto dňoch.

Čo všetko je možné zabaliť do krabičky a ako sa krabičky dostávajú k svojim adresátom?

Krabička by mala byť naplnená rovnomerne a bohato kombináciou týchto vecí: niečím teplým, napr. káva/čaj, niečím sladkým, napr. čokoláda/perníky, niečím slaným, napr. praclíky/chrumky, niečím voňavým, napr. sprchový gél/parfum, niečím mäkkým, napr. mäkké ponožky/šál, niečím na zábavu. napr. krížovky/list a tým najdôležitejším, niečím zo srdca, napr. kresbičky od detí, vianočná ozdoba a podobne. Na našej webovej stránke ponúkame celý detailný zoznam vecí a tipov, čím krabičku možno naplniť a čo naopak do nej nedávať.

depresia, mentálne zdravie, psychika, hlava, nálada, smútok Čítajte aj Ktoré potraviny zatočia s jesenným splínom?

Ako si teda pripravíme krabičku?

Je to celkom jednoduché. Pripravíme si krabičku podľa návodu na našom webe alebo plagáte, nájdeme si v Zozname kontaktných osôb pre rok 2022 toho mne najbližšieho a prinesiem mu pripravenú krabičku. Kontaktná osoba už presne vie kam s ňou. Každý má svoje priradené zariadenia pre seniorov, pre ktoré krabičky zbiera. Tam následne po ich kontrole putujú. Odovzdávanie sa uskutočňuje buď prostredníctvom pracovníkov zariadení alebo osobne s deťmi. Po pandemických rokoch veľmi dúfame a tešíme sa na osobné odovzdávania.

Poďme ešte do histórie. Kde a ako sa začali písať dejiny tohto projektu?

Začali sa písať na jeseň v roku 2018, celkom neplánovane. Pôvodným zámerom bolo vytvoriť takéto krabičky pre jedno malé zariadenie v Senci. Chcela som to urobiť celkom sama (pozn. Jana Galatová). Z toho som však upustila hneď po prvom týždni, keď som zistila, že pripraviť 30 naozaj pekných darčekov nie je jednoduché. Tak som skúšala získať veci do krabičiek od ľudí a všetky ich zabaliť a nachystať. Pripravila som ich asi 10 a pri predstave ďalších 20 ks som si povedala, že dobro treba robiť asi spoločne, každý svojou troškou. Vytvorila som preto na Facebooku skupinu, kde som vyzvala svojich priateľov pomôcť mi pripraviť týchto 20 krabíc pre neznámych seniorov žijúcich v zariadení pre seniorov, ktorí žiadny darček nečakajú a možno ani nedostanú.

doktor, pečeň Čítajte aj Volá vaša pečeň o pomoc? Farmaceutka radí, či siahnuť po bylinkách, liekoch či výživových doplnkoch

Ako reagovali vaši priatelia na túto výzvu?

Priatelia sa nadchli a pozvali zas svojich priateľov, a tí svojich a zrazu bolo v skupine cez 600 ľudí, z ktorých som väčšinu nepoznala a zrazu všetci chceli prispieť vecami do krabíc alebo hotovými krabicami. Tak sa ku mne dostala hneď v prvý týždeň existencie projektu aj Silvia Slobodová, ktorú som v tom čase nepoznala. Dnes sú z nás vďaka projektu blízke priateľky. Samotná myšlienka mi napadla však o niečo skôr, krátko po presťahovaní do Novej Dedinky a nástupe na materskú dovolenku.

Keďže veľa času som trávila pri svojej chorej mamine v nemocničných priestoroch, kde ako onkologický pacient trávila dlhé mesiace a striedali sa pri nej na izbe viacerí starší ľudia, prevažne zo zariadení pre seniorov a boli po celý čas bez návštev, tak ma to vždy veľmi bolelo a rozmýšľala som ako na pohľad veľmi smutným osamelým starým ľuďom urobiť trochu radosti. V tom čase som však ešte nevedela a ani neplánovala, že z toho bude takýto celoslovenský projekt.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Vianoce #darček