Terapeut radí: Ako sa zbaviť napätia, strachu i závislosti

Psychické problémy, z ktorých sa nevieme vymotať aj niekoľko rokov. Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že vyriešiť úzkosť, starosti, závislosti či strach nie je jednoduché, opak je pravdou. Známy terapeut Martin Lajprík, ktorého na youtube sleduje vyše 60-tisíc ľudí, vytvoril špeciálny postup na to, ako pomôcť ľuďom zvládať duševné ťažkosti, ktoré ich môžu v bežnom živote doslova paralyzovať. V rozhovore pre Pravdu prezrádza ako funguje jeho metóda MindLimits.

18.12.2022 07:00
hodiny, stres Foto:
debata

Strach, úzkosť, závislosti, ale aj problémy so sebavedomím. Ako môžu vo všeobecnosti ovplyvniť našu kvalitu života?

Väčšina z nás nežije tak kvalitný život, ako by sme si zaslúžili. Nezáleží na tom, či máme diagnostikovanú úzkostnú poruchu alebo máme len neznesiteľnú trému pred prezentáciou. Väčšina z nás sa spolieha na externé faktory, ktoré nám majú pomôcť cítiť sa dobre. Kupujeme produkty, navštevujeme kurzy alebo terapie a dúfame, že niečo z toho nám pomôže. A ono aj veľa z týchto vecí pomáha! Ale keď sa budeme stále spoliehať na niečo tam vonku, externé, mimo nás, problémy sa nám budú v rôznej podobe vracať.

Aké nebezpečenstvo nám hrozí z dlhodobého hľadiska, ak nepracujeme so svojimi problémami, ktoré sa týkajú úzkosti a rôznych druhov strachu?

Tu je dôležité definovať, ako by mala práca so strachom a emóciami vo všeobecnosti vyzerať. Práca s emóciami nespočíva v ich riešení alebo analýze. Našou úlohou by nemalo byť ovládnuť naše emócie a urobiť si z nich poskoka. Je to otázka vzťahu. S našim vnútorným svetom potrebujeme mať zdravý vzťah.

cholesterol, zdravie, Čítajte aj Je možné poraziť vysoký cholesterol bez liekov? Tu je šesť rád, ako na to. A prečo sú dôležité jablká?

Čo to v praxi znamená?

To môže pre každého z nás znamenať niečo iné. Kým niekto potrebuje začať aktívne sledovať a študovať svoje emócie, ďalší ich naopak potrebuje nechať len tak existovať. Vo všeobecnosti sa dá však povedať, že ak nemáme zdravý vzťah s naším emocionálnym svetom, prichádzajú problémy na úrovni správania a prežívania. Strach sa môže hromadiť, rozširovať do nových oblastí života a postupne nás môže kompletne paralyzovať.

Ktoré sú také prvotné signály toho, že niečo nie je v poriadku v prípade našej prezentácie a komunikácie smerom navonok?

Ak ti jeden človek povie, že si nejaký divný, nemusíš tomu venovať pozornosť. Ak ti to isté povedia dvaja ľudia, treba sa nad tým začať zamýšľať. Ak ti to povedia traja ľudia, pravdepodobne majú pravdu a v niečom si divný. Netreba mať z toho ale strach. Ja som tiež divný vo veľa veciach, každý z nás je. V niektorých kontextoch sme však divní z vlastnej vôle a rozhodnutia, v iných za nás toto rozhodnutie urobila automaticky naša myseľ. Ak teda robím niečo, čo moje okolie príliš neschvaľuje a ja ani neviem, prečo to tak vlastne robím, je to výrazný signál toho, že niekde v nás zostalo niečo neuzavreté, zabudnuté a vyžaduje si to trošku terapie.

Existuje veľa spôsobov riešenia spomínaných problémov. Vy ste prišli s metódou MindLimits. Ako by sme ju mohli charakterizovať?

Celý život si dávame najrôznejšie limity. Myslíme si, že niečo nemôžeme, pretože na to nemáme. Že teraz nie je správny čas, že si to nezaslúžime, že to je príliš ťažké, alebo naopak príliš ľahké. Neustále žijeme vo vymyslených limitoch, ktoré existujú len v našej mysli. MindLimits terapia rôznymi technikami a prístupmi adresuje tieto limity a poukazuje na ich nereálnu, vymyslenú podobu.

Spomínaná metóda je založená na viacerých terapiách. Poďme k Ericksonovskej hypnoterapii. Ako funguje?

Ericksonovská hypnóza sa vyznačuje tým, že sugescie sú klientovi predkladané pri bežnom rozhovore. Jedná sa o celkom komplexný spôsob komunikácie, ktorý využíva predovšetkým nepriame sugescie, metafory a výrazne pracuje s implikáciami. Nepovieme klientovi, že: Verím, že toto sedenie ti pomôže prekonať tvoj strach. To by u klienta mohlo vzbudiť prehnané očakávania, ktorými by na seba začal po sedení tlačiť, čo často spomaľuje proces zmeny. Taktiež klientovi môže byť úplne jedno, čomu terapeut verí, pretože podstatné je to, čo si predsa myslí klient. Priama sugescia má teda veľa možností, kde môže naraziť. Ericksonovská hypnóza by tú sugesciu dala napríklad spôsobom: bol by som prekvapený, ak by si si všimol prvé zmeny hneď na druhý deň po sedení, myslím, že to by bolo príliš skoro na to, aby si si niečo všimol.

Senior úpal kolaps teplo Čítajte aj Ktoré potraviny pomôžu prežiť mužom po šesťdesiatke? Čo tak dať si špenát?

Viete tú druhú formu sugescie rozobrať viac do hĺbky?

Táto sugescia má v sebe mnoho implikácií a mohli by sme ju dlho rozoberať, ale v krátkosti: v prvej časti sugescie kopírujeme mentálne nastavenie klienta, pretože aj ten má určite nejaké pochybnosti o efektivite terapie. To, že o tom hovoríme, môže klienta upokojiť a validovať jeho vnímanie sveta. V druhej časti hovoríme, že by to bolo príliš skoro na to, aby si niečo všimol, kde vsúvame implikáciu, že sa môže začať meniť veľmi rýchlo, ale to neznamená, že si to hneď všimne. V bežnom rozhovore však človek túto implikáciu vedome nezaregistruje. Teda aspoň nie, pokiaľ u mňa neabsolvoval nejaký kurz konverzačnej hypnózy.

Málo známou je aj Provocative therapy. Čím sa odlišuje od iných terapií?

Absolútne všetkým. Frank Farelly, zakladateľ tejto terapie, pozeral na proces zmeny absolútne unikátnym spôsobom, a preto sa provokatívna terapia nedá porovnať so žiadnym iným prístupom. Ja som dokonca nevedel pochopiť, ako to funguje, až kým som sa sám nestal klientom a neskúsil to na vlastnej koži. Jej efektivita sa dá vidieť už pri prvej otázke, ktorá na sedení padne: čo je tvoj problém? Táto otázka je v priamom rozpore s koučingovými a terapeutickými prístupmi, ktoré sa snažia hľadať riešenia. Mnohí terapeuti slovo problém ani nepoužívajú a snažia sa ho prerámcovať na slovo výzva. Boja sa, že ak sa bude hovoriť o problémoch, môžu sa ľudia do nich zamotať tak, že nebudú vidieť žiadnu cestu von. A to je reálne riziko.

Čiže idete priamo ku koreňu veci?

V provokatívnej terapii sa veci podávajú tak, aby nastala tzv. provokatívna reakcia. Už po prvej otázke sa mi stáva, že klient odpovedá niečo v zmysle: no, veď ja zasa až tak vážny problém nemám, ani by som to nenazval problémom (smiech). Už úvodnou otázkou teda dosiahnem to, čo v odlišných prístupoch môže zabrať čas niekoľkých sedení. “Pozri sa, ak by si nemal problém, tak by si tu nebol. Ku mne nechodia ľudia, čo nemajú problémy…” Takáto reakcia ešte viac podporí protestnú reakciu klienta a on sa začne ešte realistickejšie a presnejšie vymedzovať voči svojmu “problému,” čo dodáva jeho uvažovaniu o vlastnom probléme novú dynamiku a prináša riešenia.Extrémne dôležité je však pripomenúť, že pri provokácii nie je dôležité to, čo človek hovorí, ale to, ako to hovorí. Vždy tam musím mať iskru v oku a klient musí chápať a cítiť to, že som vždy na jeho strane.

1177530100 Čítajte aj Sex po menopauze nie je tabu! Čo robiť pre dobrý intímny život po päťdesiatke?

Vo vašej metóde používate aj prvky budhizmu, prečo je to tak?

Pretože budhistický pohľad na fungovanie mysle je veľmi presný a detailný. Venuje sa tej najhlbšej otázke, ktorá znie: ako byť šťastný, respektíve, ako to urobiť, aby človek psychicky netrpel? No a pre to nemusíme robiť nič špeciálne. Nemusíme ani meditovať, ani sa spoliehať na svoje podvedomie alebo afirmácie, alebo iné barličky. Pochopenie toho, ako naša myseľ a mentálne procesy pracujú, je veľmi oslobodzujúce. A sloboda je fajn. Ja chcem byť slobodný.

Čo si môže bežný človek predstaviť pod realizáciou metódy MindLimits?

V praxi sa s ľuďmi prevažne rozprávam. Z času na čas môže byť ten rozhovor trošku bizarný, človek sa môže zrazu začať veľmi smiať, byť zmätený alebo prežívať silné emócie. Jednoducho o problémoch len nehovoríme – hneď na sedení sa ich snažíme oživiť a v ideálnom prípade aj hneď vyriešiť. Každé sedenie však vyzerá inak, pretože ja nemám pripravenú šablónu, do ktorej by som chcel môjho klienta vtrepať. Pýtam sa, pozorujem reakcie klienta a na ne reagujem adekvátnymi technikami, prístupmi a sugesciami. Na záver sa nám predstavte, čomu sa venujete a aké sú vaše plány do budúcnosti. Môj plán je stále rovnaký. Chcem napomôcť k tomu, aby naša spoločnosť vedela, ako pracovať so svojou mysľou a mala s ňou dobrý vzťah. Čo sa týka osobných plánov, tam je toho veľa! Tento rok mi kvôli chorobe nevyšiel ultramaratón, takže asi budúci rok to budem musieť absolvovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #závislosť #stres #terapeut