Cholesterol má dve tváre
Poznáme jeho zlú a dobrú formu. Ide v podstate o druh tuku, ktorý sa v prvom prípade usádza na stenách ciev, zužuje ich a časom môže spôsobiť srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu. V druhom prípade ide o takzvaný dobrý cholesterol, ktorý naopak cievam pomáha. Hladina tohto lipidu sa zvyšuje najmä pri pravidelnej konzumácii mastných a sladkých jedál. Okrem toho sa viac lepí na steny ciev, ak vynechávame zo stravy ovocie a zeleninu.
Vyrážajú do boja
Na pomoc v boji proti vysokému cholesterolu prichádzajú viaceré potraviny. Väčšinou také, ktoré majú dostatočný obsah vlákniny. V niektorých prípadoch však aj živočíšne potraviny dokážu pomáhať so znižovaním cholesterolu. Výborným príkladom je vaječný bielok. Jeho energetická hodnota je takmer zanedbateľná, má len asi 17 kilokalórií, pričom celé vajíčko až 71 kcal. Vaječné bielky nemajú nasýtené (škodlivé) tuky ani cholesterol, čo z nich robí skvelé spestrenie jedálneho lístka. Bielok je ideálny do diéty pre ľudí, ktorých trápi vysoký cholesterol, ale aj srdcovocievne ochorenia či cukrovka.
Čítajte aj 2023: Nové penzie budú vyššie. Zverejnili číslo, vďaka ktorému porastú o desiatky eurVaječný bielok znižuje krvný tlak
Pýši sa totiž obsahom až cca 50 mg draslíka. Ide o životne dôležitý minerál, elektrolyt, ktorý sa spája nielen so zdravím kostí, ale aj srdca. Mnoho výskumov prichádza s dôkazmi, že draslík rozširuje krvné cievy, čím znižuje krvný tlak. Aj v tomto prípade existujú celkom presvedčivé dôkazy.
Na jednom výskume sa zúčastnilo asi 12-tisíc dospelých ľudí, ktorí konzumovali potrebnú dávku draslíka každý deň. Výsledky štúdie publikoval Archives of Internal Medicine a uviedol, že takýmto spôsobom došlo k zníženiu rizika ischemickej choroby srdca o 37 % a kardiovaskulárnych chorôb až o 49 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí prijímali nízke hladiny tohto minerálu.
Proti únave
Starší ľudia ocenia aj vplyv vaječnej bielkoviny na regeneráciu unavených svalov. Vaječný bielok obsahuje kvalitné proteíny, ktorých pravidelná konzumácia pomáha potláčať únavu, posilňuje svaly a zlepšuje imunitu. Na svoje si však prídu aj kosti, pretože bielky sú doslova nabité vápnikom. Pokiaľ si doprajeme túto časť vajca každý deň, môžeme sa podľa výskumov vyhnúť riziku zlomenín a osteoporóze. Spomínaná potravina rovnako zvyšuje „životnosť“ kostí a ich hustotu.
Čítajte aj Alzheimerova choroba: Desať príznakov, ktoré by vás mali varovaťAni vo vyššom veku si neradi rátame vrásky
Jedenie vaječného bielka ich môže o čosi zredukovať. Táto potravina sa totiž chváli dostatočným množstvom kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá zlepšuje kvalitu a stav pokožky. Ľudské telo si kolagén dokáže vyrobiť samo, ale má to jeden háčik. Po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života jeho tvorba výrazne klesá.
Pravidelný príjem jedla s obsahom tejto bielkoviny pomáha rovnako zlepšovať elasticitu, pružnosť pokožky.
Niektoré odvážnejšie štúdie dokonca presviedčajú, že bielkoviny a kolagén z vajec pomáhajú redukovať vrásky, ktoré spôsobilo nadmerné slnenie.